В Ню Йорк връчват еднопосочен билет на бездомниците

Бездомници в Америка. Снимка: Ройтерс

Около 550 бездомници са изпратени от Ню Йорк с еднопосочни билети в различни краища на света – Перу, Русия и Индия. Някои от тях отиват по-близо – до Флорида и Пуерто Рико. Достатъчно е да докажат, че има семейство, което е готово да ги приеме. Така кметът на града Майкъл Блумбърг се опитва да реши дългогодишния проблем с бездомниците на Ню Йорк. Защо планът му няма да успее, пише в. „Глоуб енд мейл”.

Бездомниците винаги са предизвиквали раздразнение у политическите управници на Ню Йорк. Това е обратната страна на надеждата, която е примамила тук милиони хора, търсещи благополучие и разцвет.

В края на 80-те години бившият кмет Ед Кох се опита да купи хотел Gibber в Кетсил маунтинс, за да изнесе там от Манхатън 600 бездомни мъже. Когато начело на града беше Руди Джулиани, той действаше по-твърдо, като провеждаше полицейски акции за задържане на някои бездомници и насилственото им изпращане в приюти. Сега дойде ред на Майкъл Блумбърг да прояви своята изобретателност.

Оказвайки се в задънена улица при опитите си да превърне затвор в Бронкс в приют, а също така сблъсквайки се с кризата с бездомниците, която се задълбочи заради икономическия крах, кметът Блумбърг намери нов начин да махне хората от улиците. Купува им билети.

От началото на 2007 година градът тихо и полека снабди с билети за самолет или автобус (в едната посока) около 550 бездомници. Те се изпращат в далечни дестинации като Индия, Русия и Перу, въпреки че основната маса пътува на юг – към Флорида и Пуерто Рико. Получателите на билетите трябва да докажат, че някъде имат семейство, което е готово да ги приеме, и тогава могат да решат дали да участват в програмата.

Критиците се надсмиват над този план и го наричат проява на отчаяние и безумие, а така също отражение на колективната неспособност на няколко администрации да се справят с проблема с разумни средства. Според тях да изпратиш бездомниците извън границите на щата означава просто да изпратиш проблема на друго място без никакви гаранции, че там ще се чувстват по-добре.

„Напълно уверени сме, че това са само жестове и козметични действия”, заяви вицепрезидентът на организацията „Партньорство за бездомните” (Partnership for the Homeless) Скот Котеноф. Но кметът Блумбърг каза преди дни, че благодарение пътуванията на бездомните градът ще икономиса значителни средства. „Не знам кога ще стигнат до новите си места, дали ще намерят работа или не, каза той пред градския съвет. Но имаме два варианта. Ще провеждаме тази програма или всеки ден ще плащаме огромни суми, за да ги обезпечаваме с подслон.”

По данни на нюйоркските власти, за подслон на един бездомник за една година се харчат 36 000 долара. Това е много повече от стойността на два билета за самолет за цяло семейство. Но от практическа гледна точка преселението не може да реши проблема с бездомниците в Ню Йорк. Според държавната статистика, в града без покрив над главата си са почти 36 000 души, като повече от 15 000 от тях са деца.

Идеята за преселването на бездомниците не е нова и не е патент на САЩ. В миналото канадските провинции Алберта и Британска Колумбия купуваха билети за автобус на бездомниците, за да се избавят от тях. Практиката дори беше наречена „автобусна терапия”.

През тази година хавайските законодатели предложиха план за изпращане на бездомниците на континента, но той беше отхвърлен. Щатът изчисли, че 40 процента от бездомниците му са от други щати на Америка и са привлечени тук най-вече от мекия климат.

Корените на нюйоркския проблем с бездомниците обаче са доста по-дълбоко в миналото. Градът винаги е привличал подобни хора, явявайки се сигнален огън за онези, които се стремят към по-добър живот. Първият приют за бездомници в САЩ беше построен именно тук през 1872 година и се казваше „Нюйоркска градска мисия за спасение”. А бедняците и неудачниците, заселващи се в квартал Бауъри, го превърнаха в най-прочутия долнопробен квартал в Америка.

През изминалите оттогава десетилетия проблемът се изостри, следвайки рамо до рамо увеличението на населението и на цената на живота. Количеството бездомници рязко нарасна по време на рецесията през 80-те години и по всичко личи, че сега съществува същата заплаха. По данни на организацията „Коалиция за бездомните” (Coalition for the Homeless) през миналата година спадът в икономиката е изпратил в приюти почти 110 000 души. Организацията критикува остро петгодишния план на кмета за борба с бездомниците и заявява, че след идването му на власт в приютите са се оказали 5000 семейства повече.

Неотдавна Блумбърг прие и няколко други доста спорни мерки, за да намали количеството живеещи на улицата, а така също и загубите от предоставянето на подслон. През май градът започна да взима такси от някои от живеещите в приютите семейства.

Преди седмица Ню Йорк въведе нови правила, които ще позволят на властите да изселват обитателите на приютите за много повече нарушения, включително нарушаване на вечерния час. За това писа в. „Ню Йорк таймс”, който първи съобщи за билетната компания на Блумбърг.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.