Подкупите на „Сименс“ разтърсват Гърция

По тази снимка Интерпол издирваше задържания Михалис Христофоракос. Снимка: сайт на Интерпол

Политическата система в Гърция силно е разтърсена от решение на съда в Мюнхен за налагане на присъда на някогашния високопоставен представител на „Сименс“ – Гърция Михалис Христофоракос, според което той е давал подкупи на двете водещи партии в страната Нова демокрация и ПАСОК чрез завеждащите финансовите им служби Йоанис Вартоломеос и Костас Гитонас.

В решението на съда, в което се постановява да бъде наложена присъда на обвиняемия Христофоракос, се казва, че в края на 2003 г. е имало договореност с финансистите на двете най-големи партии в Гърция да получат „помощи“ в размер на около 2 милиона евро с цел да упражнят влиянието си в интерес на германската компания.

Констатацията, че плащанията са станали в периода август-октомври 2004 г. обаче променя досега изнесените факти и внася нови параметри, като показва колко уязвима е съществуващата политическа система в страната. Не са малцина представителите и на двете партии – Нова демокрация и ПАСОК, които смятат, че новите разкрития могат да подействат като катализатор и да ускорят датата на предсрочните избори, за които настояват социалистите от опозицията. „За сетен път повтаряме, че партията Нова демокрация не е взимала пари от „Сименс““, твърди управляващата партия, а Костас Гитонас от ПАСОК определя разкритията като „неоснователни“ и „фантасмагорични“. Партията ПАСОК пък настоява да бъде осветлена цялата афера.

Независимо от публичните изявления обаче страхът от непредсказуем развой на събитията продължава да е реален, откакто „призракът“ на „Сименс“ превърна политическия живот в Гърция в заложник на разкритията за подкупи. Имената на представителите на двете партии фигурират в издадено от съда в Мюнхен решение за постановяване на присъда срещу обвиняемия Михалис Христофоракос, който се скри от гръцкото правосъдие, като избяга в Германия.

В него се казва, че за осъществяването на плащанията на двете партии е трябвало да бъде използвана компанията FAIRWAYS LTD нна г-н Леца, чиято фамилия поддържа тесни контакти със „Сименс“. Парите са били изпратени от осъдения вече служител на компанията Сикачек и са били преведени в швейцарска сметка на компанията FAIRWAYS LTD. Паричните преводи са с дати от 5 август до 7 октомври 2004 г. и възлизат на около два милиона евро с цел осигуряване от гръцката държава на изгодна сделка по изграждането на телекомуникационна система за сигурност С41.

Христофоракос е първата слаба брънка от разпадащата се дълга верига на корумпирани служители във властта. Някогашният всесилен мениджър на компанията „Сименс“-Гърция обаче бе изоставен от германските си работодатели и от тукашните си политически приятели и избяга в Германия с надеждата, че там ще получи убежище и защита. Той направи и продължава да прави всичко възможно, за да избегне унизителните съдебни процедури. В стремежа си да се спаси Христофоракос буквално постави в изключително трудна ситуация двете водещи партии и ръководствата им.

Вероятно изходът от тази ситуация е да се хвърли пълна светлина върху непрестанните скандали за непрозрачно финансиране на политическите партии. За да стане това обаче, сегашната политическа система трябва да бъде осъдена и заменена с една по-прозрачна по своите цели и източници на финансиране система. Може би е време и в Гърция да вземе връх, това, което е валидно за Америка, а именно, спонсорите да са явни, а целите им конкретни и съобразени с характера на тяхната дейност.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.