Пияни британци тероризират Рига + видео

Хулигани разбиват магазин за алкохол в Рига. Снимка: Ройтерс

Събота вечер в историческия център на Рига. Ергенските партита са в разгара си. Тук, в града, където кметът обяви война на пияните британски хулигани, улиците гъмжат от младежи, твърдо решени да осигурят на младоженеца добро изпращане. Една групичка, всички облечени в еднакви червени тениски, се наливат с водка на публично място – закононарушение, подлежащо на арест в Латвия, друга компания е издокарани в тоги, трета, доста по-елегантна – в черни кожени якета.

Моминските партита са дори още по-многобройни. Могат да се видят момичета в униформи на медицински сестри, момичета с минижуп, момичета в костюми на дяволи, дори такива с перуки ала Мария-Антоанета и бални рокли на точки. Само за една вечер преброихме не по-малко от десет момински партита. Значи великото британско ергенско нашествие продължава въпреки заплахата на кмета Нилс Ушаковс, че ще насъска специална туристическа полиция срещу най-злостните нарушители?

Само донякъде, господин кмете, защото всички групички, които срещнахме през първата половина на вечерта, бяха латвийски. Традицията буйно да се напиваш, облечен в смешен карнавален костюм, като прелюдия към свещения брак, изглежда не е присъща само за британците. Ако някой обаче се тревожи, че националната ни репутация на ентусиазирани потребители на алкохол по чужди земи е застрашена, няма от какво да се страхува. Британците бяха налице и пиеха с такава всеотдайност, каквато предполага само бирата на цена 1,5 паунда халбата.

http://www.youtube.com/watch?v=f7gxNMkSI1M
При това не беше трудно да ги разпознаеш, особено групата от Хемпшър, която трябва да е била първото ергенско парти в Рига издържано изцяло в туид – сака, каскети, бричове за голф, пълен комплект. Банда от Манчестър бе решила да наруши традицията с шантавото облекло, но се бе отдала изцяло на ергенското приключение. Те си поръчваха едно подир друго предиобедни питиета в един бар, хвърляйки одобрителни погледи към барманката.
Попитахме ги какви забавления имат наум.“Само обичайното“, отговори един от тях, „евтин алкохол, евтини цигари, секси мацки. Виж барманката! Екстра!“ Друг пробвал удоволствията, предлагани от латвийките. Стриптийз клубът, който посетил предната вечер, му харесал, но не и масажният салон. „Беше боклук. Петдесет лата (75 британски лири), а заспах по средата! Толкоз го биваше“.

Що се отнася до зрелищното публично напиване обаче, трудно беше да надминеш ергенското парти на Сергей. Беше още 6,00 ч. вечерта, а по начина, по който Сергей (облечен в съветска милиционерска униформа) размахваше бутилката си с водка, можехме да се обзаложим, че не е първата, която бяха опустошили през деня. „Да вървим да пием!“, викаше той, докато компанията тръгваше да търси още забавления.

Една от традициите на латвийските ергенски и момински партита е да събират пари, като се продават дребни подаръчета. В хожда на вечерта, опитвайки се да подхрани приятелски двустранни отношения, нашият екип си купи близалка, кексче и, както го нарече момичето в дяволски костюм, „балон за щастие“ – всъщност беше кондом. До края на вечерта британците вече бяха успели да догонят Сергей и приятелите му. Още в полунощ (е, все пак денят беше дълъг!) хемпшърският младоженец беше клюмнал върху бара с танцьорки. Няколко млади латвийки, излезли за вечерта по женски, нежно рошеха косата му. Изглежда нямаха нищо против малко съботно пиянство.

Това, срещу което местните жители наистина възразяват, е някой да уринира върху техния Паметник на свободата, издигнат в чест на латвийските войници, загинали в борбата за независимост. Британските гости, за съжаление, не са невинни по тази точка. „Това е един от символите, които наистина уважаваме“, каза Ричи, местен студент. „Да пикаеш върху паметника е все едно че пикаеш върху нас“. Този път паметникът оцеля невредим, което може би донякъде се дължи на полицейската охрана, а донякъде на факта, че британските ергенски партита не са толкова много, колкото преди няколко години. Бирата може да е евтина, но вече никъде не е толкова евтина, колкото беше, преди латвийската икономика да се срине и инфлацията да се настани трайно.

Ако кметът Ушаковс наистина е загрижен за британските ергени и моми, достатъчно е цените да продължат да се повишават и те ще си стоят у дома. Това обаче няма да изкорени изцяло публичното пиянство. Към 4,00 ч. сутринта видяхме само един купонджия, който повръщаше в канавката, и той беше латвиец.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.