Борисов, Дянков, Орешарски: Бюджетът е на минус + фотогалерия

Орешарски призна дупката в бюджета, Бойко Борисов поздрави бившия финансов министър за мъжеството да приеме диспута

Бойко Борисов в диалог с гражданка с петиция. Снимки: авторката

Интересът към срещата Дянков – Орешарски (с участието на Бойко Борисов), нов – бивш финансов министър, надмина очакванията на министерските пресслужби и те набутаха камери и журналисти в заседателна зала, тясна да побере любопитните. В нея нямаше място за всички оператори и фотографи, дошли да заснемат събитието на деня.

Гората от камери, инсталирани доста време преди да започне изявата прегради погледа към говорещите министри и журналистите не можеха да следят изражението на лицата им, когато говорят за все по-лошите финансови резултати и за другите заварени и бъдещи проблеми в сектора. А видно е, че това, което думите не казват ясно, мимиките издават, въпреки че на репортерите е известно перфектното владеене на бившия финансов министър в такива ситуации.

На публичната среща за уточняване на разминаващите се цифри в  изпълнението на Републиканския бюджет в говоренето на бившият и сегашен главни финансисти на държавата, бе поканен и  експремиерът Сергей Станишев. Защото важно е да се знае, единият какво е оставил, а другият какво е намерил в хазната на държавата. Естествено очакваше се да дойде и сегашният стопанин на премиерския кабинет на “Дондуков” 1.

Главните входни порти  на Министерството на финансите бяха широко отворени, а служители от охраната и висши чиновници от протокола се суетяха отвън и вътре.  Минути преди да пристигне Бойко Борисов, пресаташета се втурнаха да освободят фоайето от  фотографи и журналисти и да ги прибират вътре в залата, защото… “събитието започвало”.

Празна ли е хазната? Снимки: авторката

Празна ли е хазната? Снимки: авторкатаСнимки: авторкатаМинистерството на финансите в очакване. Снимки: авторкатаПристигането. Снимки: авторкатаСнимки: авторкатаСнимки: авторкатаБойко Борисов. Снимка: Таня КирковаСнимки: авторкатаБойко Борисов в диалог с гражданка с петиция. Снимки: авторкатаСимеон Дянков - молитва за бюджета? Снимки: авторкатаИма ли дупка в бюджета? Снимки: авторкатаСлед срещата Орешарски е хвърлен на лъвовете. Снимки: авторкатаИ най-големия от тях. Снимки: авторкатаНеудобен въпрос? Снимки: авторката

Но всъщност се очакваше всеки момент премиерът да пристигне и сигурно указанието беше, да не се мотаят нерегламентирано разни репортери пред министерския кабинет. Долу на главния вход портите на ведомството бяха все така широко отворени. Любопитни граждани заничаха и чакаха да се появи Бойко Борисов.

Жена, защитничка на животните, художничка, която нарисувала и подарила портрет на Бойко преди да стане кмет, беше дошла от Пазарджик, за да му даде знак за свой и на защитниците на животните проблем. Напразни били опитите й да стигне до него през премиерската секретарка, която се държала много нелюбезно. Сега го чакаше, защото той “обеща да не отминава хората на улицата, ако поискат да му кажат своя болка”.

Когато жената го извика и се втурна да му подаде бележка, която стискаше в ръка, Бойко Борисов вече влизаше в Министерството на финансите. Той спря и се обърна: “Дайте я на момчето”, каза и посочи охраната си.

Симеон Дянков – молитва за бюджета? Снимки: авторката

Горе в залата, скупчени в единия ъгъл до прозореца, под зоркия поглед на пресаташето, Симеон Дянков съобщи цифрите, изписани върху бяла дъска за състоянието на бюджета, а Пламен Орешарски обясни откъде идва разминаването –  данните на бившето правителство за излишък от 178 млн.лева били към юни, а на новото за дефицит от 372 лева – за към края на юли, когато то е встъпило в управлението.

“Това ми е завещано. Имам този дефицит. Ще направим всичко възможно да стигнем до балансиран бюджет, каза Дянков. За юли дефицитът е над 550 млн. лева, а  кумулативният дефицит(бюджетното салдо) от 372 млн. лева. Ексминистърът прие цифрите за дупката в бюджета, съобщени от новия финансов министър, за верни, но обясни, че юли месец винаги е бил слаб на приходи.

„Ситуацията е трудна в момента и ще продължи да бъде трудна”, каза бившият финансов министър Пламен Орешарски. “За да се запази бюджетният баланс ще е необходимо свиване на разходи и рестрикции.” Той каза, че още в края на март на оперативно заседание в Министерски съвет предупредил министрите за трудностите, които се задават, за да се вземат мерки за съкращаване на разходите.

Неудобен въпрос? Снимки: авторката

Премиерът Бойко Борисов няколко пъти поздрави Пламен Орешарски за доблестта да приеме поканата на Дянков и за това че е показал, че може да носи отговорност. „Моля на следващото си бюро или когато г-н Станишев обяснява да знае, че към края на месец юли бюджетът не е в излишък, а на минус 202 млн. лева към 17 юли, а към 31 юли е на минус 372 млн. лева”, каза Борисов, каза премиерът.

Сметките са правени от екипа на Пламен Орешарски и приемайки ги ние показваме приемственост и си запазвам правото г-н Орешарски и колегата Дянков да продължат да поддържат  колегиални отношения и когато трябва да се каже истина на народа, да се каже. Да, икономическата криза е тежка, ние сме съкратили близо 1 млрд. лева вече, до края на годината остават 30 % само да харчим от капиталовите разходи. Когато говорим с цифрите, които касаят хляба и живота на българина трябва да бъдем коректни и да няма политики”, заключи Бойко Борисов. „Поздрави Станишев, надявах се да го видя тука” – каза Борисов на Орешарски преди да си тръгне.

За съжаление въпросите на журналистите към двамата финансови министри бяха прекратени преди да бъдат изчерпани,  първо от пресаташето,  а след него и от Дянков, който сложи точка на брифинга със своето изказване и не даде възможност Орешарски да отговори на последния зададен въпрос. Въпросите към ексминистъра, включително и неудобните, продължиха пред вратата на министерството, което беше управлявал 4 години.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.