Сашо Диков – Орешарски: Колко струва един финансов министър?

Интервю на Сашо Диков, Канал 3, под едно дърво пред Министерството на финансите

Сашо Диков – Пламен Орешарски. Интервю под дърво. Снимка: Таня Киркова


– В крайна сметка, г-н Орешарски, вие заставате ли зад тези цифри, които ни раздадоха. (Данните за дефицита в изпълнението на държавния бюджет – б.р.) Така и не ми стана ясно.

– Какво значи да заставам?
– Съгласявате ли се с тях или не?
– Аз преди две седмици напуснах министерството на финансите и в момента вярвам на тези цифри като официална информация на министерството.
– 17 юли – минус 202 милиона.
– Толкова, колкото излизат.
– 703 милиона каза новата екоминистърка Нона Караджова, че са дадени за несъществени еко проекти.
– Не мога да коментирам това.
– Не сте ли присъствали, когато са гласувани тези проекти в МС?
– Има си ръководство на екоминистерството и преди и сега.
– Вие виновен ли сте за дупката в бюджета?
– Ами сами сметнете, когато ви липсва 40 на сто от вноса, върху какво облагате мита и ДДС.
– Как ще коментирате съкращаването на бюджетите на всички министерства с изключение на отбрана, правосъдие, здравеопазване и образование…?
– Не мога да го коментирам. Вероятно са имали някакви съображения, вероятно в мотивите пише. Но не искайте от мен да коментирам по целесъобразност действия на новата власт.
– А мотивите да не намалят бюджетите на БНТ и БНР?
– И това не мога да коментирам.
– Защо? Но имате обяснение, нали?
– Не, нямам. Питайте г-н Дянков.
– Исках да питам, но той изчезна …
– Въпросът е, че всяко действие трябва да се мотивира…
– Случаят с хеликоптерите на МВР?
– За хеликоптерите парите не са от бюджета. Плащат се от Брюксел. Поръчват се от специалисти. Тази сделка минава през Централното звено за финансиране и договаряне. То е специализирано да контрактува, но не да изготвя спецификациите. Аз или г-н Дянков нямаме специалисти по военни хеликоптери.
– Искате да кажете, че тези хеликоптери (дали вършат работа е отделен въпрос), не струват нито стотинка на държавата?
– Разбира се. Те се финансират по Програма на Европейската комисия, от Брюксел.
– Не ви ли е страх за Мургина?
– Не, защо да ме е страх?
– Не, че тя не е в далаверите.
– Вижте, аз никога не съм казвал дали е, или не е. Тя си отговаря за своите действия. Нямам информация да е в далаверите. Ако е, то да отговаря.
– През ръцете ви са минали милиарди. Има ли човек, който може да удържи на напъна на парите?
– Това е философски въпрос. Трудно ми е да отговоря.
– Каква ви е цената?
– Не зная.
– Няма начин да не са ви предлагали под една или друга форма.
– Въпросът не е дали са ми предлагали или не, а какви резултати има от това предлагане.
– Кажете, колко най-много са ви предлагали. Да видим колко горе долу струва един финансов министър?
– Вие искате да ме вкарате в нещо, което …
– Аз не казвам. Аз само знам, казаха ми, че който уреди сделката на Ирена Кръстева, ще вземе 1 милион. Зададох в ефира на вашия бивш заместник Кадиев въпрос дали е 1 милион и той каза: И повече може да е.
– Никога, никога експертите ми, когато са говорили за тази сделка, не са ми загатвали за каквото и да е. Моите експерти с експертите на ИПК „Родина“. Другото аз не го знам.
– Сергей Станишев изкара вашите контрагенти по сделката някакви катили (не се изрази естествено така), след като те щели да бъдат в огромна загуба от сделката…
– Аз не искам да коментирам която и да е сделка предварително с предубеждение. Тъй като вие имате предварително предубеждение. Една сделка може да бъде добра, лоша в зависимост от условията за нея.
– Когато един човек вкарва една сделка в последния момент на заседание на Министерския съвет и упорито я поддържа, значи има някакъв интерес, какъвто е вашият безусловно.
– Не е така. Ако проследите предисторията – предният търг за сградата се провали в края на миналата година. И веднага след това получихме писмо за намерения, което ние започнахме да гледаме технически. Това писмото беше от предишното ръководство на ИПК. Оттогава работим по него без да се интересуваме как се променят акционерите в ИПК „Родина“.
– Само че решението за сделката вкарвате в последния момент на едно заседание, пролетта май, с което Пинокио (министър Николай Василев -б.р.) каза, че не е съгласен.
– Всеки може да бъде или да не бъде съгласен. Ние в момента коментираме една сделка, която не е станала и не разбирам защо…
– Г-н Дянков каза пред Цветанка Ризова: първата сделка, която ще ревизираме, ще бъде сделката за ИПК с Ирена Кръстева. Значи явно има нещо.
– На него му разказах цялата предистория на сградата, която между другото до края на миналата година беше следена от Световната банка и на търга, който се провали беше по правилата на Световната банка. Ако не вярвате може да питате екипа на световната банка, който ръководеше търга.
– Г-н Кадиев каза, че след едно 10-минутно посещение при вас на Васил Божков, в кабинета ви, вие сте дал предложение да му се опростят 45 милиона лева.
– Вижте, вие пак отидохте на друг въпрос.
– Ами така е. Ние вече говорим за друга сделка.
– Не коментирам действия, които са били далеч в миналото.
– 45 милиона са си 45 милиона. Но сега ако си тръгвате, не ви отива на мъжествеността.

Орешарски, който е понечил да си тръгне, спира и се обръща:

– Какво искате да ви кажа?
– Вярно ли е или не е вярно?
– Аз това ви казвам, не коментирам действия … Аз имам 13 000 мои служители, едни на по-високи позиции, други на по-ниски. Вероятно много от тях не ме харесват. Не мога да коментирам твърденията на всеки от тях.
– Дотук разбирам, че е вярно, това което е казал г-н Кадиев, от шикалкавенето което в момента правите в нетипичен за вас стил.
– Не е нетипичен стил. Искам да кажа, че не коментирам изказвания на мои служители.
– Не съм ваш служител и ви питам: Вярно ли е, че опростихте 45 милиона на Васил Божков след 15 минути престой в кабинета ви?
– Обясних ви. Много ви благодаря…
– И аз ви благодаря.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.