Скъпи, смалих си бюста…

Намаляването на бюста е също толкова скъпо, колкото силикона. Големите гърди създавали комплекси

Снимка: Валентина Петрова

„Искам да си намаля бюста, защото ме комплексира”. Когато чуят такова изречение, повечето жени се учудват. Да имаш големи гърди и да се оплакваш във време, в което всяка втора жена си уголемява бюста със силикон! „Ужасно неудобство ми създават, не се учудвай”, казва Ина. Бюстът й е с обиколка 102 см. Още в училище гърдите й порастват по-бързо, а в пубертета се увеличават значително.

„На плажа, в компания това е най-обсъжданата тема, разказва тя, „бомбите”, „цомбите”, „Памела” – непрестанни реплики. Подсвирквания, предложения за „определени сексуални изживявания”, свързани с гърдите ми. Когато се видя с бивше гадже, коментарът винаги е: „Леле, колко са ти пораснали циците”. Приятелят на Ина, с когото са от няколко години заедно, се дразни страшно много на всичко това. „Според него всички непрекъснато ме гледат в циците. Но аз какво да направя – да си ги прибера някъде?” Поради тези причина Ина не носи блузи с деколте.

Коментарите обаче са най-малкият проблем за Ина: „Ужасно ми тежат, прегърбила съм се, гърбът ме боли. Сутиените и банските ми правят рани, тъй като заради тежестта на гърдите ми се врязват презрамките. Под гърдите се изпотявам и се обривам.” Друг проблем е при пазаруване: „Стандартни размери не ми стават, дрехите са ми добре в талията, но малки при бюста и обратното. Да не говорим за избора на бански. Все питам: „Изглеждат ли ми големи” (смее се). А моя приятелка все ми обяснява: „Няма как да не изглеждат големи”.

Смаляване на бюст. Ляво – преди, дясно – след операцията.

Това, което си нямаш, го искаш, така пластичните хирурзи обясняват и увеличаването, и намаляването на бюста.  Разбира се тези, които си слагат импланти, са повече, отколкото тези, които си намаляват бюста. Преди време обаче една от най-известните певици в попфолка – Преслава – разказа, че е намалила естествения си бюст, защото й е създавал проблеми. А в меката на силикона – чалгата, това си е новина.

Най-често за намаляване на бюст, при твърде големи гърди (т.нар. макромастия) към пластични хирурзи се обръщат вече раждали жени. Когато се намалява бюстът, се маха част от жлезната и мастната тъкан. Количеството, което се маха, се преценява индивидуално, в зависимост от желанието на клиентката, както и в зависимост от гръдния кош. Ако жената е по-едра, не би изглеждало добре да е с твърде малък бюст. Техниките за намаляване на бюста са няколко и зависят от самите гърди, както и от предпочитанията на жената.

Недостатъкът при тези операции е, че задълго остава белег. Най-широко разпространен е белегът във формата на котва или обърната буква Т – под цялата гърда и нагоре към зърното. След време разрезът под гърдата почти не се забелязва. Разрезът, който е около зърното, също избледнява с времето, но по-бавно. Разрезът там е необходим, защото при намаляване на бюста се премества зърното. Техниките се определят в зависимост и от разстоянието на ареолата и зърното – колко спуснати са надолу, спрямо нормалната им позиция. Когато е много голямо разстоянието се прибягва към свободна присадка на ареоло-мамиларния комплекс (зърното и ареолата), но това е рядкост. Понякога при намаляване на бюста има само вертикален разрез, в друг – само от едната страна, на буквата L (разрезът е в едната половина на гърдата).

Повдигане на бюст.

Основен риск при операцията за намаляване на бюст е инфектирането. Но както след всяка операция, може да се случи усложнение. Някои гърди „текат“, при трите шева се получава раничка, която трудно заздравява. Най-страшното усложнение е некроза на ареолата и зърното, която често се получава при грешка на техниката. Ранният период на възстановяване е около 10-12 дни, а окончателни резултати се виждат след няколко месеца. Самият белег обикновено е „набръчкан” в продължение на няколко месеца.

Големият бюст е свързван и с увисване – гърдите тежат и кожният сутиен увисва. В зависимост от желанията на пациентката, обикновено се съчетават двете неща. В увисналия бюст без обем обикновено се слагат имплантанти, което допълнително увеличава цената на операцията.
В Александровска болница само за намаляване на бюста цената е 2500-2600 лева, като няма клинична пътека, която да поеме операцията. В някои частни клиники цените за намаляване и повдигане варират между 2000 и 4000 евро. В същото време обаче мъжете, които страдат, заради големи гърди (т.нар. гинекомастия) може да се възползват от направления за оперативно намаляване на „бюста си”.

Преди такава операция обаче е важно клиентката да проучи добре самите специалисти, които предлагат намаляване на бюста. Както и подробно да обсъдят с избрания лекар колко да е намаляването, каква да е техниката и какви рискове крие операцията в индивидуалния случай.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.