Синеморец – от „парче рай“ до строителна площадка

Плажната ивица на устието на река Велека. Снимки: авторката

Само допреди десетина години плажът “Бутамята” в черноморското село Синеморец е бил толкова див, че наоколо  се разхождали биволи. Местните, които помнят тази идилия, тъгуват по красотата на селцето и с умиление го наричат “парче от рая”. Днес на този плаж се издига огромният хотел „Белла Виста“, който, освен че е архитектурно недоразумение, излива отпадните си води директно в морето. Постепенно цялото селце се застроява безразборно и все повече заприличва на  претъпканите и шумни курорти, от които все повече хора се опитват да избягат.

До 1992 година Синеморец е част от граничната зона на България с Турция. На входа на селището има пропускателен пункт с полицаи. Забранено е в селото да влизат други хора, освен местни. Техни близки и роднини, и по изключение – други граждани, се допускат само с открит лист. За курортисти преди 1992 година не може и да се говори. В селото се влиза през два поста: в края на Ахтопол и на моста на река Велека. След като махат бариерите в Синеморец, кражбите зачестяват. Местните се шегуват, че майката на кмета първа е пострадала от кражба след 1992 година.

Залез над устието на река Велека. Снимки: авторката

Някога в селото имало само една кръчма – на баба Иванка. В нея се предлагали плодова и гроздова ракия, мастика, жълта лимонада и бонбони лукчета. Сега в курорта е пълно със заведения, закусвални, магазини. Непрекъснато изникват нови сгради на предприемачи или както ги наричат местните – “разрушителите”.

Преди промените в Синеморец живеели малко хора, а гостите нощували в къщите на бабите. Имало главно „шаронски“ къщи. Те са построени със заем от Обществото на народите за бежанците от Македония и Одринска Тракия през 20-те години на миналия век и са наречени на специалния пратеник на ОН Рене Шарон. Представляват едноетажни къщички, с 2-3 стаи и вход по средата. Във всеки двор имало баня с варел отгоре.

По социалистическо време река Велека била като частен резерват на Тодор Живков и се отпускали много средства за почистването й. В Синеморец често идвал на почивка Александър Фол (тогава – министър на културата). Той отсядал в кметството. След време започват да идват и други дейци на културата – кинаджии, художници, артисти и др. Така постепенно селото се откъсва от изолацията си, но и започва да губи своята уникална природа и спокойствие.

Хотел „Белла Виста“ – архитектурното недоразумение на плажа „Бутамята“. Снимки: авторката

Плажната ивица на “Бутамята” (от гр. potamus – малка рекичка) е била само дюни, по които свободно се разхождали кончета и биволи. Преди 7 години плажът е даден на концесия и изникват чадъри, кръчми, хотели и др.

Един от най-големите проблеми на Синеморец днес е, че там пречиствателна станция няма. Има само тласкател (помпа), който изпраща отходните води от канализацията на цялото село в морето. Когато се надуе т.нар. помпа, от каналите в селото смърди на тоалетна. Тази тръба се излива направо в рибарския залив. Един от местните рибари разказва: „Въпреки замърсяването, риба все още има – кефал, лефер, сафрид, паламуд, хамсия, цаца“.

През 2004 г. в Синеморец е построена модулна експериментална пречиствателна станция за отпадни води по проект на арх. Иван Секулов. Той убеждавал хората, че в нея има бактерии, които разграждат фекалиите и дори се зарекъл да пие от пречистената вода. Според местните обаче, това се оказало една голяма помийна яма с мелница в нея, която днес изобщо не работи. Според арх. Секулов, станцията е проектирана за 240 семейства – средно около 700 души. В пиковите месеци в Синеморец идват над 6000 души. Само в хотел “Белла Виста” има общо 500 стаи.

Двата жилищни блока над река Велека. Снимки: авторката

Жителите на селото свързват хотела с Иван Костов, защото често идвал в Синеморец, докато траел строежа. След като бил завършен, никой не го е виждал. В близост до  бетонния великан са построени блокчета. Твърди се, че в тях има руски инвестиции, но напоследък продажбите не вървели.

Друг голям собственик на хотели в Синеморец е Недялко Гинин (известен в селото като „Доминго“). Той нашумя преди три години, когато се опита да срине с багер тракийска могила, в която после археолозите откриха безценни златни украшения. Местните разказват, че след като построил първия си частен хотел „Каса Доминго“, той се уредил да получи нов парцел от общината като “крайно нуждаещ се”. Доводите му били, че спи в стая от 40 кв.м., която се намирала в собствения му хотел. Общината дала на „социално слабия“ едно от най-хубавите места в Синеморец – парцел над плажната ивица на река Велека, с изглед към морето, гората, Странджа, Ахтопол. В момента там стърчат две грозни жилищни кооперацийки. Друго красиво кътче от Синеморец, което се разполага на площ от 18 дка, било придобито при неясни обстоятелства от бившия депутат от СДС, сега от ДПС – Йордан Цонев (Данчо Ментата). Същият притежава земя и в Резово.

Заливът на рибарите- мястото, където отходните води от „пречиствателната станция“ се изливат в морето. Снимки: авторката

Други известни имена, които се свързват с китното селце, са на Мария Гроздева и Йосиф Сърчаджиев. Олимпийската шампионка и досега има малка, скромна къщичка в Синеморец. Йосиф Сърчаджиев е притежавал къща и ресторантче на име “Синьото лъвче”, но ги е продал поради неразбирателство с местните.

Цените за нощувки в селото са различни. Квартира в малки къщички и хотелчета е около 15 – 20 лв. на легло. В по-големите хотели цените са между 25-60 лв. и нагоре. Известно с добрата си храна е ресторантчето “Хоризонт” – с винаги прясна риба и богато меню. Цените са сравнително нормални – кока-колата е 1.50 лв., 50 гр. бургаска мускатова е 2.60 лв, мускатовата – поморийска е на същата цена, ракията „Бургас 63“ струва 2.90 лв.. От рибите най-предпочитаната е сафрид – порция от 200 гр. струва 7.00 лв. Шопската салата (350 гр.) е 3.90 лв.

Въпреки строителството, Синеморец и до днес остава едно от любимите места по Черноморието за ценителите на природната красота и спокойствието. Все още се срещат самотни фотографи, които снимат красивите хоризонти над Синеморец. По поляните и в гористите местности се разхождат коне, таралежи, срещат се и други диви животни. В река Велека има над 8 вида костенурки, много от тях – редки и застрашени видове. Местните се надяват в бъдеще да се съхрани поне това, което е останало от доскоро непокътнатото “парче от рая”, наречено Синеморец.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.