Сянката на Фидел Кастро още тегне над Куба

Фидел Кастро става на 83 години
Кубинци преминават покрай образа на Фидел Кастро в държавна сграда в Хавана. Бившият президент на Куба Фидел Кастро навърши 83 години на 13 август. Снимка: Ройтерс

Фидел Кастро няма същото присъствие като някога в Куба, след като от три години не се е явявал пред публика. Но макар да навърши 83 години, той продължава да упражнява влияние и полага усилия островът да остане комунистически дълго след като си отиде от този свят. Въпреки че по-младият му брат Раул Кастро, на 78 години, го замести на президентския пост миналата година, Фидел Кастро продължава да е мощен международен глас за Куба чрез редовните си коментари, които пише за държавните медии. Вътрешната роля на Фидел Кастро в управлението на страната не е много ясна, но според всеобщото мнение брат му се съветва с него по държавните дела. „Смятам, че това все още е партньорство, но сега Раул е старшият партньор“, заяви Брайън Лател от Института за кубински и кубинско-американски изследвания към университета в Маями. „Фидел вече не е способен да участва в ежедневните дела“.

Фидел Кастро оглави революцията, която свали диктатора Фулхенсио Батиста на 1 януари 1959 г. и управлява страната 49 години, преди да бъде подложен на коремна операция през юли 2006 година. Той временно предаде властта на Раул Кастро и изчезна от публичната сцена. През февруари 2008 г. Фидел официално подаде оставка по здравословни причини, позволявайки на брат си да заеме президентското му кресло. Оттогава той може да бъде видян само на видеозаписи и на снимки с посещаващи го лидери, но пое роля на „комунистическа съвест“ в близо 250-те коментара, които написа от полуизолацията си в неразкрито място. През последните седмици Кастро писа главно за преврата в Хондурас, с който бе отстранен президентът Мануел Селая, и за плановете на САЩ да използват военни бази в Колумбия. Куба иска Селая да бъде върнат на поста.

Фидел Кастро омаловажи предпазливите стъпки, направени тази година от президента на САЩ Барак Обама за подобряване на връзките с Хавана и даде ясно да се разбере, че Вашингтон не бива да очаква отстъпки от Хавана. „Врагът никога не трябва да си прави илюзиите, че Куба ще се предаде“, писа той през април.

Обама заяви, че ще продължи наложеното преди 47 години търговско ембарго на САЩ срещу Куба, за да принуди кубинското ръководство да подобри състоянието на човешките права и да предостави политически свободи. Коментарите на Фидел Кастро и изявленията на венецуелския президент Уго Чавес показват, че тези двама социалистически съюзници изглежда все още продължават да работят в тясно сътрудничество за организиране на стратегия за противопоставяне на влиянието на САЩ и подкрепа за левите правителства в региона. Но в самата Куба Раул и други ръководители се борят с най-тежката икономическа криза от 90-те години насам и се тревожат, че революционерите, които превърнаха страната в комунистическа държава пред пет десетилетия, остаряват ли остаряват.

Раул Кастро пораздвижи контролираната от държавата икономика в опит за увеличаване на производителността, но същевременно даде ясно да се разбере, че ролята на остаряващите лидери е да осигурят дълъг живот на комунизма след смъртта им. „Ние трябва да направим така, че да стане невъзможна промяната на обществено-политическия строй в страната, който е единствената гаранция за нейната истинска независимост“, заяви той в реч пред парламента на Куба на 1 август.

Ролята на Фидел Кастро, заяви Лател, е да попречи на правителството да се отклони твърде встрани от пътя на ортодоксалния комунизъм в усилията си да възстанови икономиката. „Той налага забрани, чертае граници, които Раул и следващите поколения не трябва да прекрачват“, заяви Лател, автор на книгата „След Фидел: Тайната история на режима на Кастро и следващия лидер на Куба“. Но макар Фидел Кастро да продължава да играе важна политическа роля, налице са признаци, че мястото му в кубинското общественото съзнание отива назад. Продължителното му отсъствие от публични прояви го прави все по-далечна фигура за младежите, които вече не понасят едно правителство, смятано от мнозина за идеологически закостеняло.

„Фидел е много умен, но той не може да признае, че е направил грешка, като е дал на Куба система, която така и не проработи“, заяви 26-годишният строителен работник Раул Гонсалес Гонсалес. По-възрастните кубинци, които си спомнят Фидел Кастро в най-славните моменти от неговата власт, са склонни към по-позитивно мнение. „Фидел Кастро ни даде стабилност“, каза Сисеро Архент, 63-годишен охранител. „Може би сега нещата са малко трудни, но ние нямаме проблема с наркотиците, нито голяма престъпност както в други страни“.

Това наследство би трябвало да позволи на неговите приемници да запазят контрола след смъртта му, заяви Дан Ериксон от „Интер-Америкън дайалог“ във Вашингтон. „Макар че перспективата за неговата смърт продължава да поражда много спекулации, тъй като смъртта на Фидел ще бъде медийно мега-събитие, той ще остави след себе си кубинско правителство, което ще бъде добре екипирано да продължи напред без големи сътресения“, заяви Ериксон. „Живеейки достатъчно дълго, за да управлява кубинския преход, Фидел надхитри и най-върлите си врагове“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.