Д-р Ханджиев: За напълняване се пият калорични коктейли преди лягане

Доц. д-р Светослав Ханджиев. Снимка: авторката

Наднорменото тегло е голям проблем за България и развитите държави, но има и хора, които са прекалено слаби и искат да напълнеят. В Интернет и по медиите почти не се срещат съвети и хранителни режими, с цел напълняване. Доц. д-р Светослав Ханджиев е диетолог в „Транспортна болница” – София. Член е на Европейската академия на науките по хранене и е председател на Сдружението по здравословно хранене и храни.

Какво трябва да направи човек, който иска да напълнее?

– Когато човек иска да напълнее, първо трябва да се увери дали поднорменото му тегло не се дължи на някакво заболяване, а след това да помисли от здравословна гледна точка дали наистина се налага да напълнява. За целта трябва да се обърне към ендокринолог, който да прецени какво е състоянието на жлезите му с вътрешна секреция и най-вече – на щитовидната жлеза. При хиперфункция на щитовидната жлеза и заболявания, свързани със свръхпроизводство на хормони, често се случва пациентите да са слаби. До поднормено тегло води също и т.нар. ахиличен гастрит. При него продукцията на солна киселина и пепсин от стомаха е недостатъчна, пациентите нямат апетит и слабеят. Много хора губят апетит и отслабват при психични травми и стресови състояния, за разлика от други, които реагират с повишаване на апетита и напълняване. Така че, ако човек е твърде слаб, трябва първо да се консултира с лекар, за да установи дали това не се дължи на някакво заболяване.

Ако човек не е болен, но въпреки това е слаб и иска да наддаде на килограми, какво препоръчвате?

– Първо, да се храни здравословно, по няколко пъти на ден (поне 5 пъти), с разнообразна, богата на витамини храна. Препоръчително е да се приемат достатъчно животински мазнини под формата на месо и млечни продукти, яйца, да се консумират продукти със захар и сладки плодове като грозде, които обикновено ограничаваме при хората с излишни килограми. В умерено количество може да се консумират и различни пасти, торти и др. Препоръчват се и т.нар. апетитовъзбуждащи храни – месни бульони, хайвери, салати, предястия с подправки – черен пипер, бахар, индийско орехче и др. Аперитивите също се препоръчват. И разбира се, теглото трябва да се следи 1-2 пъти седмично.

Ако човек иска да напълнее, може да си прави хиперкалорийни коктейли, които се консумират вечер преди лягане. Например т.нар. „шато” – към 1-2 жълтъка от пресни яйца се прибавят обилно захар, мед, какао, 25-30 гр. ром, коняк или водка, всичко това се разбърква и става приятно за пиене.

Кое е критично ниското тегло, при което се препоръчва човек задължително да напълнее?

– Нормално индексът на телесната маса не трябва да бъде под 18. Този индекс се получава, когато разделим теглото в килограми на ръста в метри на квадрат. Тоест, при 2 метра ръст и тегло от 100 килограма, разделяме 100 на 2 на квадрат, тоест – на 4 и се получава 25. Това е границата между норма и свръхтегло. От 18.5 до 25 говорим за нормално тегло. Под 18.5 вече имаме поднормено тегло, което трябва да се лекува. От 25 до 30 говорим за свръхтегло, а от 30 нагоре – за затлъстяване.

Как ще препоръчате да се хранят мъжете, които искат да качат килограми под формата на мускулна маса?

– В никакъв случай не трябва да взимат анаболни стероиди и други химически препарати, защото тогава, вместо да изпишем вежди, вадим очи. Аз имам много пациенти, които идват с увредени жлези с вътрешна секреция и с поразена сърдечно-съдова система. В желанието си да заприличат на водещи културисти, те са взимали всевъзможни препарати, много от тях – със съдържание на мъжки полови хормони. Често приемането на такива вещества води до лениво състояние на съответната жлеза с вътрешна секреция и тези мъже по-късно имат сексуални проблеми.
По-добре да си изградят начин на хранене, така че да приемат богата на белтъчини храна – месо, мляко, млечни продукти, зеленчуци и др.

Доц. д-р Светослав Ханджиев. Снимка: авторката

За колко време е здравословно човек да качи примерно 10 килограма?

– Това не може да се каже точно. При отслабването трябва да се свалят по 3-4 килограма на месец. С напълняването е същото, но зависи човек колко и дали трябва да напълнее. Бързото увеличаване или намаляване на килограмите води до нарушения в сърдечно-съдовата система, сърцето, кръвното налягане, които не могат да се адаптират към бързата промяна на телесната маса. Не трябва да се бърза в никакъв случай. Не може да се каже – с такава храна човек ще качи толкова килограма за точно определено време.

Има ли хора, които колкото и обилно да се хранят, не могат да качат килограми?

– Разбира се. Това е кодирано. Неслучайно наследствеността е една от основните причини за затлъстяването. По същата причина има и хора, които са много слаби, въпреки че се хранят редовно, но при тях храната изгаря. Имат такава обмяна на веществата, че енергоразходът им е повишен. Много често срещаме хора, които се хранят с много мазнини, въглехидрати, захар и т.н., и не са пълни. Това обаче не значи, че при тях холестеролът е нормален.

Във вашата практика често ли се случва да ви търсят за напълняване?

– Да, много млади момичета искат да напълнеят и обикновено им препоръчваме пчелни продукти – мед, пчелно млечице в комбинация с прясно масло и други продукти, редовни закуски, хиперкалорична храна на вечеря, преди лягане. Когато пациентите трябва да отслабнат, им препоръчваме да се хранят за последен път поне 3 часа преди да си легнат. Тези, които искат да напълнеят, ги съветваме да си правят хиперкалорийни коктейли (но здравословни, които не увреждат сърцето и стомаха) точно преди лягане. Този „диетичен” режим трябва да е свързан и с разходки, и с физически упражнения, така че излишните калории да не се превърнат в излишни мазнини, а в мускулатура, която да допринесе за по-здравия вид на човека.

Трябва ли да се следят калориите, когато човек иска да напълнее?

– Разбира се. Нужно е да се приемат поне 3000-4000 калории на ден, но зависи от възрастта, от пола и от състоянието на човека.

Защо е опасно поднорменото тегло?

– Защото всички органи и системи работят добре, само при едно нормално тегло. Състоянията на недохранване водят до различни заболявания – на мозъка, на сърцето, на черния дроб, получават се дистрофични изменения, понякога с фатален край.

Защо във вестниците и в Интернет се срещат само диети за отслабване, но не и за напълняване?

– Диетата е лечебно средство и не е добре да се взима от Интернет или от ЕЖК („една жена каза…”). Трябва да се изготви от специалист, индивидуално за пациента.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.