Гърция: Продавам изгодно частен остров

Остров Св. Тома се продава за 15 млн евро. Снимка: прайвитайлънд

Покупко-продажбата на частни острови в Гърция се превръща в многообещаващ бизнес. Остров Скорпиос на Аристотел Онасис и остров Сцецопула на Ставрос Ниархос може да са най-известните, но малцина знаят, че поне още 60 богати гърци имат свои острови в Егейско и Йонийско море и Сароническия залив край Атина.

Разбира се, някои от тях са просто скалисти островчета и са на относително ниска цена, но повечето имат инфраструктура (ток и вода) и лесен достъп, тъй като се намират много близо до други, по-големи острови или курорти в континенталната част на Гърция. С тази разлика обаче, че на тях собственикът им е осигурил необходимото спокойствие и собствен плаж и се радва на девствената природа.

Компанията за недвижими имоти Прайвит айландс онлайн, със седалище в Торонто, има свой сайт в Интернет за продажба на гръцки частни острови, както и на частни острови в Португалия, Турция и даже в Шотландия. Според рекламите на тази компания един частен остров не струва повече от апартамент в Аспен, Колорадо, или от мансарда в елитния атински квартал Колонаки.

В сайта на същата компания за продажба се предлагат около 15 частни острова в Гърция, на цени, които се движат от 1,5 млн. евро до 15 млн. евро. В него има оферти за продажба на островчето Св. Тома в Коринтския залив на площ от 1200 декара и на цена 15 млн. евро, Св. Атанасий на площ от 10 декара близо до остров Итеа, който се оценява на 1,5 млн. евро, островчето Вувалос на площ от 125 декара, която се огласява само след подадена молба от страна възможния купувач, остров Навсика в Йонийско море за 8 млн. евро и други.

Сред притежаващите частни острови в Гърция са фамилията Гуландри, чиято собственост е остров Ревматониси близо до остров Парос, фамилията Ембирику, на която принадлежат островите Петалиус в Евбейския залив, както и депутатът от управляващата партия Нова демокрация Сп. Ливанос, който притежава островв Скорпиди в Йонийско море. В Йонийско море е закупил остров и шейхът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани. Също така 50 на сто от остров Ренес близо до Скиропула изглежда принадлежи на министъра на заетостта Фани Пали Петралия, според имотната й декларация.

Брокери твърдят, че интересът към гръцките частни острови е голям и че идва най-вече от чужбина. Основното е, че острови се купуват с туристическа цел, а не за да се инвестира в собственост. Така например, известният гръцки магнат В. Рестис се сдоби с най-значимата туристическа забележителност в Черна гора, островчето Св. Стефан, който е емблема на новосъздадената държава, получила независимост от Сърбия през 2006 г. Компанията „Фърст бизнес болкън“ от консорциума „Рестис“ в туризма похарчи 30 млн. евро и получи лиценз за експлоатацията на курорта през следващите 30-40 години. На острова ще бъдат изградени 47 вили, а общата инвестиция на гръцкия консорциум ще надхвърли 50 млн. евро.

Наскоро хърватското правителство обяви за продажба и известния остров Бриони в Адриатическо море, което бе любимо място за отдих на Йосип Броз Тито. Огласената му цена възлизаше на 1,2 млн. евро, а ако някой иска да се сдобие с целия архипелаг, включващ още 14 по-малки островчета и един национален парк, ще трябва да заплати на хърватската държава сумата от 2,5 млн. евро. Неясна все още е съдбата на острова на Онасис Скорпиос. Новината на британски вестник, че внучката на магната Атина Русел е възложила на голяма компания за недвижими имоти в Лондон да намери купувач за острова, се потвърждават от брокери на пазара, но се опровергава от близкото обкръжение на 23-годишната златна наследничка на династията Онасис.

Йонийският остров Скорпиос бе купен от магната Аристотел Онасис за 3 милиона гръцки драхми през 1963 г. Островът е разположен на 2965 акра и е изцяло частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени. До тях се стига само по море. На острова има три къщи, един параклис, малък кей и каменен вълнолом.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.