Първият виртуален институт е вече реалност

Проф. Джордж Джорджовски, един от основателите на виртуалния институт. Снимка: Калтек

Виртуалните светове не са съвсем нова идея и много от тях вече имат милиони потребители по целия свят. Повечето хора обаче, асоциират виртуалните светове с онлайн-базирана компютърна игра и до голяма степен са прави. В един свят, в който виртуалната реалност вече си е просто реалност е странно, че учените някак си не успяваха да се възползват от възможностите, които тази технология предлага. Вече не е така.

Учени от престижни университети като Калифорнийския технологичен институт, Принстън, Университета Дрексъл и Масачузетския технологичен институт се обединиха в първия виртуален Метаинститут за изчислителна астрофизика (Meta Institute for Computational Astrophysics, MICA), където астрофизиците провеждат своите семинари, лекции, дискусии и дори експерименти в условията на виртуална реалност. Над 40 професионални учени и повече от 100 любители на астрофизиката се срещат във виртуалния институт, базиран на платформата на виртуалния свят Second Life.

Един от водещите членове на MICA, професорът по астрофизика от Калифорнийския технологичен институт Джордж Джорджовски, заяви преди време в блога на списание Discover Magazine – “Не всеки ден се срещате с технология, която може да промени света. Особено ако тази технология създава нови светове… и тези светове са твърде реални, макар и виртуални.”

Огромното предимство на един такъв виртуален институт е, че освен възможност за общуване от разстояние, виртуалният свят предлага уникални възможности за визуализация, визуален анализ на данни и обмен на идеи. “Широко разпространеното мнение е, че виртуалните светове са просто една играчка в Интернет. Те действително се появиха като технология, разработвана от развлекателната индустрия, но виртуалността всъщност е универсална платформа за практически всякакъв вид дейност. Както и самата световна мрежа”, твърди Джорджовски.

Проф. Робърт Ноп изнася лекция за тъмната материя във виртуалния институт

Идеята за създаването на MICA се основава на разбирането, че виртуалната реалност не е някаква екзотика, а просто поредната стъпка в еволюцията на начините, по които използваме информацията и изчислителните технологии в човешката комуникация. Основателите на виртуалния институт смятат, че след време виртуалните реалности ще се интегрират в Интернет, ще служат като интерфейс за световната мрежа и дори ще изместят сегашните Интернет-браузъри. И това не е толкова смела хипотеза, ако си спомним какво представляваше Интернет само преди 10 години и как изглеждаха първите програми за търсене и сърфиране в мрежата.

Виртуална лекция на проф. Джорджовски. Снимка: скрийншот

Всъщност само преди 30-на години виртуалната реалност бе нещо от областта на научната фантастика и хората се забавляваха с нея в произведения на писатели-фантасти като класика в жанра Станислав Лем. Един от малцината “сериозни” учени, които предрекоха, че тази технология някога ще стане реалност бе компютърният специалист Дейвид Гелертнър, който защити идеите си в книгата “Огледални светове” още през 1991 г. когато световната мрежа все още бе екзотичен проект на военни и университети. Днес в Интернет съществуват над 300 виртуални светове, кото дори са обединени в Асоциация на виртуалните светове.

Виртуалният свят предлага предимството всеки, където и по света да се намира, стига да има компютър с връзка към Интернет, да посещава например лекции, които се провеждат виртуално, в реално време, с пълната визуализация на една “реална” лекция. Нещо повече, твърди Джорджовски, тази технология ще направи жизнеспособна идеята за пълноценна работа от разстояние – защото отпада липсата на жива връзка с колегата от университета или от офиса – една чисто субективна пречка пред пълноценната работа от вкъщи.

И дори нещо повече, това вероятно е една от най-зелените технологии, разработени до момента – тя пести време, пари и опазва околната среда, свеждайки до минимум нуждата да се пътува за различни семинари, конгреси и прочее традиционни срещи.

Истината е, че все повече хора на практика живеят в Интернет пространството – работят, забавляват се, общуват в една виртуална среда. И колкото и да е странно, именно учените, които създадоха тази среда, последни усетиха нейната огромна мощ. Което обаче няма да остане задълго така.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.