Защо изчезна товарният кораб „Арктик сий”?

Изчезналият кораб „Арктик сий“. Снимка: Ройтерс

Товарният кораб  “Арктик сий” (Arctic Sea), който изчезна от радарите преди две седмици, бе открит на 300 мили от островите Кабо Верде, съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков. Целият екипаж от 15 руснаци е жив. “Арктик сий” е открит в 23:00 часа централноевропейско време на 17 август на 300 мили разстояние от Кабо Верде”, каза Сердюков. “Хората са преместени на руски военен кораб и в момента ги разпитват за всички обстоятелства около инцидента. Всички членове на екипажа са живи и се чувстват добре. Не са били под въоръжен контрол”. Министърът не даде повече информация за случилото се с кораба.

По-късно представителят на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин заяви, че на медиите съзнателно е подавана погрешна информация за искания за откуп, за включването на навигационната уредба на кораба на съвсем друго място и т.н. Това било необходимо, за да се скрият истинските действия на руските военни.

В събота се твърдеше, че собствениците на изчезналия товарен кораб са получили искане за откуп. “Има искане за откуп… можем да кажем, че става дума за огромна сума”, каза Марку Ранта-Ахо от финландското Национално бюро за разследване, цитирано от местна радиостанция. Финландските, шведските и малтийските власти започнали разследване за насилствено изнудване и отвличане срещу неизвестни лица по повод изчезването на “Арктик сий”, малко след като преминава през Ламанша.

Съдбата на плавателния  съд беше неясна до понеделник, макар че се появиха различни информации за местонахождението му. По данни на руския сайт на компанията “Совфрахт” сигнал от изчезналия кораб е бил уловен край Бискай на юг от Франция. Там се твърди, че причината за изчезването на кораба е неясна и целта на самата операция по отвличане е много съмнителна.

В събота бреговата охрана на Кабо Верде съобщи, че е локализирала плавателен съд на около 836 км разстояние от островите, цитирана от френския министър на отбраната Жером Баро. Франция е също една от държавите, които активно издирваха “Арктик сий”.

Двама военнослужещи от Брюксел също потвърдиха, че корабът, който е пренасял дървесина на стойност около 1.3 млн. долара, е бил засечен западно от африканските брегове. Руски военни кораби били изпратени да проследят кораба, след като бреговата охрана на Кабо Верде съобщила, че той се намира във водите на север от островите. След това обаче руският посланник в Кабо Верде каза, че данните се оказали неверни. “Имахме информация, че товарен мореплавателен съд подобен на търсения кораб е забелязан на 400 морски мили северно от остров Санто Антао. Информацията обаче се оказа неверна”, казва Александър Карпушин.

Екипажът на “Арктик сий” докладвал, че корабът е бил окупиран в шведски води на 24 юли от дузина маскирани мъже, които завързали хората на борда на кораба, разпитали ги за пренасяне на дрога, пребили ги и след това преровили навсякъде и си тръгнали 12 часа по-късно с високоскоростна надуваема лодка.

Тази атака повдигна съмнения, защото пиратството не се среща в европейски води и сигналът за нападението пристигнал чак след като корабът преминал през Ламанша, след което изчезнал. Последната връзка с “Арктик сий” е направена с английската брегова охрана на 29 юли. Корабът трябваше да пристигне в Бехайа, Алжир, където по график го очакваха на 4 август.

Някои специалисти се чудят дали корабът не е бил  нападнат втори път. “От кораба са получени радио сигналите и се предполага, че той е бил нападнат два пъти – първият път на шведския бряг, а после близо до територията на Португалия”, каза Мартин Селмайр, говорител на Европейската комисия.

Според други  разследващи органи корабът може да е пренасял таен товар. По думите на Михаил Войтенко, редактор от онлайн бюлетина на “Совфрахт”, корабът може би е превозвал неизвестна пратка. “Единственият логичен отговор на загадката е, че съдът е бил натоварен тайно с нещо различно от дървесина. Преди да отиде във Финландия, корабът е стоял 2 седмици на пристанището в Калининград. Сигурен съм, че не става въпрос за наркотици или незаконни стоки. Мисля, че е нещо много по-скъпо и опасно”, казва Войтенко пред новинарския канал “Русия днес”.

Друга теория за изчезването на “Арктик сий” твърди, че корабът с тегло от 4 хил. тона е отвлечен заради спор със собствениците му. Според Николай Карпенков, директор на “Солчарт Архангелск”, компанията-оператор на “Арктик сий”, предположенията, че корабът превозва таен товар са глупости. “Товарът е проверен от митнически служители след като е напуснал Калининград и отново след като е бил натоварен с дървесината на финландското пристанище. Нищо необичайно не е открито”, казва Карпенков.

Остава въпросът защо изчезването на обикновен товарен кораб, плаващ под малтийски флаг с руски екипаж, по маршрут Калининград – Финландия – Алжир, натоварен с дървесина, предизвика такава суматоха сред руските военни, НАТО, Интерпол, Европейската комисия, световните медии и кой знае още кой. Любителите на шпионски трилъри обаче се сещат за много сюжети, при които едно от най-ефективните разузнавания в света спира с всички средства тайни пратки с оръжия за терористични организации в арабския свят.

Виж също

Корабът „Арктик сий“ – мистерията продължава. Заловени ли са похитителите?

Ракети ли е превозвал корабът „Арктик сий“?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.