Убийства на роми разпалват страстите в Унгария

Погребение на двама застреляни роми, баща и син, в град Татарсентдьорд през март. Снимка: Ройтерс

Мария Балог и 13-годишната й дъщеря Кетрин спели у дома по-миналата седмица, когато нападатели нахлули и застреляли майката с пушки със сачми. Това беше последното от поредицата убийства на роми в Унгария.

Болезненият икономическия срив изостря напрежението и недоволството към малцинствата и имигрантите в Европа и дори в Северна Африка.

В Италия увеличаването на нелегалната имиграция стана повод за приемането на закон, позволяващ граждански патрули по улиците. Около 100 румънци напуснаха Северна Ирландия след нападения срещу домовете им през юни. А в Алжир на 3 август китайски работници имигранти и етнически алжирци се сбиха с ножове и бухалки.

Но в Унгария и кризата, и насилието са особено драстични. Страната стана първата държава в Европейския съюз, която миналата година се обърна за помощ към МВФ, и е изправена пред тежка рецесия и разрастваща се безработица. Особено засегнати от икономическото забавяне са ромите, които съставляват 6-7 процента от населението и изпитват трудности при намирането на работа дори във време на благоденствие.

Според унгарския президент кризата допълнително е изострила социалните напрежения, а неотдавнашните брутални нападения срещу роми са довели страната до ръба на открит конфликт.
„Знаем, че ситуацията е взривоопасна“, каза на пресконференция тази седмица Ласло Шойом, като призова унгарците да проявят съчувствие към ромите, или циганите: повече от шестима, сред които деца, загинаха при жестоки нападения неотдавна. Кетрин, дъщерята на Балог, още е в болница със сериозни наранявания след нападението на 3 август в село Кишлета в Източна Унгария.

В цяла Източна Европа броят на ромското население е значителен и се увеличава. Общественото недоволство е жестоко. „(Ромите) отдавна подхранват това отношение, главно със собственото си поведение, грабежите, убийствата и т.н.“, каза в Будапеща пред Ройтерс 21-годишната Анна Молнар, завършила наскоро университет. „Знам и примери за обратното – някои роми работят и не създават неприятности. Но това е порочен кръг. Дори и на тях им е трудно да започнат работа заради начина, по който се държат останалите роми“, заяви тя.

Унгарското правителство прогнозира, че икономиката ще се свие с 6,7 процента тази година и ще остане в рецесия следващата година. Десетки хиляди работни места бяха закрити заради икономическата криза, а ромите така или иначе не са добре дошли в доста професии.
Последното национално проучване показва, че по-малко от една-четвърт от ромите в Унгария работят легално. В Словакия според правителството този дял е под 10 процента.

„Работодателите затварят вратите. Те имат право да избират . . . и не приемат цигани“, каза служителят от унгарското министерство на социалната политика и труда Ищван Сирмаи.
Липсата на работа или на достъп до подходящо образование през последните няколко десетилетия означава, че сега все по-голям дял роми формират нещо, определяно от изследователите като нова долна класа, в която има крайна и предаваща се по наследство безработица и бедност.

„Между шест и осем процента от населението се нуждае от постоянна подкрепа. Дори тяхното съществуване в условия като в третия свят струва толкова много, че подкопава състоянието на устойчив икономически растеж“, заяви експертът по въпроса на ромите в Икономическия университет в Будапеща Янош Ладани.

Настъпление на крайната десница

Членове на крайно дясната Унгарска гвардия протестират срещу „ромската престъпност“ в Будапеща. Снимка: Ройтерс

Радикалните партии, експлоатиращи циганския въпрос, постигнаха изборни успехи от Унгария до България. В Унгария партията „Йобик“ иска да бъдат спрени социалните помощи за трайно безработните, мнозина от които са роми, и да се предприемат сурови мерки срещу дребните закононарушения, които тя нарича „ромска престъпност“.

Социологическите проучвания сега сочат, че „Йобик“ може да спечели около 50 от 386 места в парламента на изборите, които трябва да се проведат през април или май 2010 г.
Екстремизмът изостря напрежението: след всяко убийство на роми започва да се говори за расистки мотиви. Няма доказателства, но единствената връзка между убийствата е ромският произход на жертвите.

През февруари нападатели подпалиха къща в село Татарсентдьорд в Централна Унгария и застреляха 5-годишно момче, след като избягало от дома, и баща му, който тичал след него.
Досега полицията не е успяла да залови нито един от нападателите. Това накара граждански групи да предупредят, че ромите може да отвърнат със свое собствено радикално движение.
„Израства ново поколение (роми). Въпрос на време е те да започнат радикално ромско движение. Още не се е стигнало дотам, но то би било естествено“, каза президентът на Фондацията за граждански права на ромите Аладар Хорват. В доклад от 4 август „Амнести интернешънъл“ заяви, че нападенията в Унгария са създали дух на страх и сплашване.

Лъч на надежда

В друго село, Бодваленке, в планините на Източна Унгария правителството подпомага проект за декорация на къщи с цел привличане на туристи, създаване на работни места и подобряване на условията на живот на ромите, които съставляват по-голямата част от населението.
Ромският художник Янош Хорват започна неотдавна да рисува сюжети от народни приказки по стените на къщите. Местните деца помагат за оцветяването на очертаните от него контури, като използват водоустойчиви светлосини и оранжеви бои, а мъжете подготвят следващата къща за декорация. Картините в крайна сметка ще покриват десетки къщи, а трудът се заплаща с минималната работна заплата.

„Мнозинството (от унгарското население) се радва на облагите от последните 20 години. Но не и ромите . . . Нужно е да ги интегрираме. Данъците от тях ще отидат и за плащането на моята пенсия“, заяви активистката, започнала проекта, Естер Пастор. Крайната бедност на ромите в Бодваленке контрастира с петгодишното членство на Унгария в Европейския съюз. 50-годишната Ибоя Мата, майка на 13 деца, се оправя без течаща вода или електричество в сграда с голи стени и подове от пръст, които подгизват при всеки дъжд. На няколко крачки от предната врата започва тинясало блато. Има плъхове.

„Така не може да се живее. Пет от децата ми се изнесоха, три починаха, но имам да храня още седем гърла по три пъти на ден със 113 000 форинта (590 долара) помощ на месец“, каза тя, а наоколо тичаха голи деца. „Може да отворим ресторант за туристите“, заяви Жужа Гани, която се слави като добра готвачка. Домът й е чист, с врати и прозорци. Тя има мебели, но няма работа.
Правителството се опитва да накара трайно безработните да си потърсят работа. Неотдавна то започна да обвързва отпускането на държавна помощ с участието в програми за обучение и обществени проекти на всеки няколко месеца. Но работодателите странят от места като Бодваленке.

Посетителите също са рядкост в селото, където единствената видима активност е проектът за декорация. Художникът Хорват е избрал най-напред да нарисува история от циганските предания. „Великаните и драконите откраднали слънцето и луната. Двама мъже отишли и ги извоювали обратно. По пътя към дома мъжът, който носел луната, останал бял. Мъжът, който носел слънцето, почернял и така станал циганин“, разказа приказката той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.