Ашраф Гани – неочакваният кандидат за президент в Афганистан

Карлота Гал

Дете носи предизборен плакат на Ашраф Гани, докато привърженици го очакват за митинг. Снимка: Ройтерс

Независимо дали се появява загърнат в шала си на дебат по телевизията, седи на земята с някой продавач или гласът му гърми от тонколоните посред пясъчна буря, Ашраф Гани – най-образованият и вестернизиран кандидат-президент в Афганистан, разтърсва по необичаен начин кампанията за изборите на 20 август.

60-годишният бивш финансов министър с образование от американски университет и стаж в Световната банка се опитва да промени политиката в Афганистан. С помощта на телевизията и радиото, даренията по интернет, студентите доброволци и на традиционните мрежи от религиозни съвети, Гани се опитва да привлече младите хора, жените и бедните и да постигне неочакваното – да победи президента Хамид Карзай.

Подкрепата, с която Гани се ползва, трудно може да се измери. Според проведено наскоро социологическо проучване едва 4 процента застават зад него. Той вероятно остава аутсайдер в надпреварата, нареждайки се след Карзай и основния му опонент Абдула Абдула, които се радват на много по-голяма подкрепа.

И все пак Гани вдига дебата на по-високо ниво, като се фокусира върху политиката и предлага подробен план за реформи, с което окуражава електората да мисли отвъд пределите на статуквото. „Хората, характерът на мобилизацията и начинът на говорене се променят навсякъде, където отида“, каза Гани една сутрин в интервю от дома си в Кабул преди да се качи на хеликоптера и да замине на митинги в провинциите. „Афганистанците днес имат много по-различни очаквания от ръководството“.

Двучасовият телевизионен и радио дебат между Гани и Абдула на 23 юли, гледан и слушан от 10 милиона души, предизвика голяма промяна в начина на мислене, смята Гани. Карзай отказа да участва – нещо, което двамата му съперници използваха срещу него. По думите на Гани след дебата поток от студенти доброволци са изявили желание да работят за кампанията му, а хора от всички прослойки – пилоти, търговци, преподаватели – са обсъждали с него идеите му.

Гани говори няколко езика, автор е на две книги – едната е озаглавена „Да поправиш провалените държави“, а другата е подробен 10-годишен план за извеждането на Афганистан от бедността и нестабилността, каквато всъщност е предизборната му програма. Гани беше една от най-влиятелните фигури в процеса на изграждането на сегашната афганистанска държава. През 2002 г., когато беше назначен за финансов министър, той създаде централизираната система за събирането на бюджетните приходи и контролираше потока от милиардите долари чужда помощ за разкъсаната от войната страна.

Неговата добросъвестност му създаде врагове и той напусна кабинета през 2004 г., разочарован от корупцията в администрацията и управлението на Карзай. Той има такъв опит и подкрепа във Вашингтон, че беше споменат като възможен кандидат за силна позиция в изпълнителната власт при президента, която американски представители предложиха с цел да подобрят работата на правителството, ако Карзай спечели втори мандат.

Гани, чийто екип нае за предизборната кампания политическия консултант Джеймс Карвил, заяви, че все още е прекалено рано да се обсъждат възможните следизборни сценарии. В миналото Гани беше близък съветник на действащия президент, но силното му неодобрение към управлението на Карзай го превърна в яростен критик на начина, по който се води политиката в Афганистан.

Той е най-гласовитият кандидат в критиките срещу решението на Карзай да остане на президентския пост след изтичането на мандата му, който беше продължен, за да се организират изборите на 20 август. Гани обвинява президента, че използва ресурсите на правителството и представители на кабинета в своята кампания. Той порица организаторите на изборите, както чуждестранните, така и местните, че позволяват измамите и манипулациите да се случват безнаказано.

Гани отхвърли задкулисното споразумение, за което Карзай стана обект на остри критики, и не прие предложението на президента да се откаже от участие в изборите и да се присъедини към неговата кампания – нещо, на което мнозина потенциални кандидати се съгласиха.
На предизборните митинги, Гани се заканва да премахне корупцията в правителството и да намери средствата, необходими за откриването на един милион работни места и построяването на един милион къщи.

Той обещава по-добро образование за младите, като увеличи броя на джамиите и медресетата, които да осигурят общо образование в селските райони. Гани предлага да се отворят университети и колежи за жени, тъй като студентите надвишават капацитета на учебните заведения хилядократно. Той представя план за развитието на природните ресурси на Афганистан, реализирането на икономически растеж чрез труда на афганистанците и установяването на справедливост и мир посредством местни структури.

Гани се шегува с факта, че Карзай трябва да затваря улиците, когато пътува през града и да се крие зад стените на двореца си. На един митинг Гани заяви, че Карзай и целият му кабинет трябва да отидат да живеят в затвора „Пул-и-чарки“. Той обвинява президента, че със своите лъжи изгубил доверието на хората. Гани обещава да върне суверенитета на Афганистан, като до три години закрие центъра в Баграм – военновъздушната база на САЩ край Кабул. Той настоява за преговори за споразумение с талибаните, които да доведат до процес на помирение. „Лее се афганистанска кръв“, каза Гани на митинг в предградията на Кабул. „Искаме да спрем това и да потушим огъня“.

Основната пречка пред Гани е неговата отчужденост. Когато беше на служба в правителството, той стана обект на критики, че е прекарал почти половината от живота си, 24 години, извън Афганистан, което го е отдалечило от народа и го е направило прекалено рязък по отношение на сънародниците му. Той напусна страната си през 1970-те, за да учи в Американския университет в Бейрут. През 1982 г. получи докторат по антропология от университета „Колумбия“ и отиде да преподава в университета „Джон Хопкинс“. През 1991 г. започна работа в Световната банка.

Подобно на други технократи, получили образованието си на Запад, при своето завръщане Гани се сблъска с ненавистта на афганистанците, които не са имали възможността да заминат и които са изстрадали 30 години на война и лишения. Гани обаче казва, че това се променя. Той е намерил начини да се доближи до народа на Афганистан, като отворил вратите си за последните 18 месеца и приел над 100 000 души от цялата страна, които информирал за своята политика.
„Това беше най-големият семинар в живота ми и аз бях единственият ученик“, каза Гани. „Свързах се обратно с хората, защото ги изслушах и чух някои доста горчиви неща. Това беше връзка“.

Етническите пущуни, които са най-голямата етническа група и традиционно управляват Афганистан, сега виждат, че има сериозна алтернатива на Карзай, смята Гани. Той, също като Карзай, е от пущунски произход. „Пущуните на север преосмислиха нещата и смятам, че ще изоставят Карзай“, каза Гани. Той твърди, че групите в западната провинция Херат и в южните провинции, където талибаните са най-активни, също се отдръпват от президента. „Има отлив“, смята Гани с наближаването на изборния ден. „Има голям отлив“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.