Корабът „Арктик сий“ – мистерията продължава. Заловени ли са похитителите?

„Арктик сий“ в открито море. Снимка: Ройтерс

Руският военен флот е задържал осем души, обвинени в отвличане на товарния кораб „Арктик сий“ и принуждаване на екипажа да плава към Западна Африка, съобщи руският министър на отбраната.

Мотивът за завземането на стария товарен кораб и товара му от дървесина остава неясен. Морски специалисти и експерти по сигурността, смятат, че подробности за тайнственото четириседмично пътуване на „Арктик сий“ сочат за нещо различно от пиратство, което предполага участието на държави и евентуален таен товар.

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков каза, че предполагаемите похитители – граждани на Естония, Русия и Латвия, са задържани от руски военноморски кораб без нито един изстрел. Петнадесетте руски члена на екипажа са били добре и са били качени на руския военноморски кораб, за да бъдат разпитани, съобщи Сердюков.

“Арктик сий” е отплавал от финландското пристанище Пиетарсаари на 21-ви юли. На 30-и юли шведската полиция предала, че собственикът на кораба е докладвал, че според екипажът, на кораба са се качили маскирани мъже на 24-ти юли близо до шведския остров Готланд. Похитителите са завързали екипажа на кораба, били са го и са търсили наркотици, след което 12 часа по-късно са изчезнали с надуваема лодка.

Сердюков съобщи, че според сведенията похитителите са се качили на борда на кораба под претекст, че с тяхната надуваема лодка имало проблем. След това въоръжените похитители принудили екипажът да смени курса на движение и изключили навигационната система на “Арктик сий”.

Преди предаването на шведските сведения за отвлечения кораб, “Арктик сий” вече бил минал през , където е била осъществена последната радио връзка с кораба на 28-ми юли. Сигнали от проследяващото устройство на кораба са били доловени от френския бряг на следващия ден, но това са били последните следи от кораба до понеделник. Сигналът съвпадал с течащите по това време новини за отвлечения кораб.

Михаил Войтенко, главен редактор на руския морски бюлетин “Совфрахт” каза във вторник, че предната нощ е разговарял с някои от моряците и е останал по-озадачен от всякога. “Корабът беше оборудван с всички необходими средства за комуникация и аварийни сигнали и се е намирал на такова място, където обикновените мобилни телефони също функционират нормално”- каза той в пресконференция. “Можете ли да си представите как е възможно този кораб да бъде отвлечен без никой да сигнализира – без нито една аларма да се включи ? Аз не мога.”

Войтенко, чиято компания “Совфрахт” се занимава с консултантски услуги срещу пиратски нападения, съобщи, че отвличането надминава средствата на обикновените пирати. “Операцията e струвала повече от товара и кораба взети заедно”, каза той. 18-годишният кораб е пренасял товар на стойност едва 1.3 милиона евро (1.8. милиона долара). Войтенко каза, че подозира, че корабът е пренасял таен товар и, че са намесени също държавни интереси. Той отказа да бъде по-конкретен.

Наблюдателни хора също изтъкнаха забавянето на реакцията от страна на руските власти. Медведев изпрати военна флота да търси изчезналия кораб на 12 август, едва след като близките на екипажа публично помолиха за помощ от страна на правителството. “Арктик сий” е плавал под малтийски флаг за финландската компания “Солчарт”, която има руски мениджмънт и сестринска компания, предоставяща техническа  поддръжка в руския град Архангелск – града на всичките 15 члена на екипажа.

Известната анализаторка Юлия Латинина също сподели подозренията си, че корабът е пренасял таен товар и отбеляза, че преди да отплава, корабът е бил на руското пристанище Калининград за поправка. Латинина, която пише за онлайн изданието “Ежедневен журнал”, подозира и намеса на специалните служби. Латинина, както и други, споменават широко разпространената хипотеза, че “Арктик сий” е пренасял тайно ядрени материали.

Виж също Защо изчезна товарният кораб „Арктик сий”?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.