Енергийният „Лидер” подсъдим, да се готвят другите президентски олигарси

Едвин Сугарев

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу енергийния олигарх Христо Ковачки, близък до президента Първанов и създател на пропадналата на парламентарните избори партия „Лидер”. Сиреч партията, на която според мнозина наблюдатели президентът разчиташе да бъде негова политическа опора и платформа – след изчерпването на втория му мандат. Ковачки е обвинен за укриване на данъци в размер на около 16 милиона лева – като престъплението е реализирано в периода 2005 – 2008 г. и свързано главно със сделки с машини за тежката промишленост.

Случаят с Ковачки нашумя през ноември миналата година, когато бе задържан за кратко и освободен срещу рекордната парична гаранция от 300 хиляди лева. Той, разбира се, отрече обвиненията в данъчни измами – отрича ги и сега, демонстрирайки спокойствие и самоувереност. „Повдигнатите обвинения срещу мен сами по себе си не означават нищо, но накърняват доброто име на компаниите, които управлявам” – заявява Ковачки в специално писмо до медиите във връзка с повдигнатото обвинение – „Надявам се, че разследващите органи са установили, че ние се занимаваме с производство, а не със спекулации. Даването на ход на делото ще разреши да докажем правотата си в съда”.

Според медийните източници обаче разследващите органи са установили друго. Според БТА например прокуратурата вече е разпитала десетки свидетели по случая, и е изготвила финансово-счетоводна експертиза, която подкрепя обвинителния акт. Изяснена е била и схемата за извършване на данъчните измами – източване на ДДС чрез фиктивни препродажби на закупена техника между свързани фирми.

Обвинението срещу Ковачки е първият случай, при който фигура от близкото обкръжение на президента попада под ударите на закона. (Имам предвид, разбира се, легалния закон – тъй като двама от неговите съветници вече попаднаха под ударите на закона на джунглата: банкерът Емил Кюлев, който на 26 октомври 2005 г. бе застрелян в колата си, и Манол Велев, съпругът на Весела Лечева, който на 11 юли 2007 г. оцеля на косъм, след като бе прострелян с няколко куршума пред дома си.) Именно от тази гледна точка обвинителният акт срещу Ковачки е важен и донякъде обнадеждаващ сигнал – тъй като осъществява пробив в юридическата недосегаемост на близките до президента бизнесмени с юридически уязвимо поведение.

Непробиваемият политически чадър над главите им придоби особено скандална слава, след като при разследване на службата за борба с измамите ОЛАФ стана ясна дейността на престъпната група Николов – Стойков, присвоила чрез документни измами 7,5 млн.евро по САПАРД, което стана причина за безпрецедентното замразяване на плащанията по еврофондовете и отнемане на акредитивите на агенцията. Оттогава досега неизменно условие на Европейската комисия за размразяване на плащанията по САПАРД е виновниците по този случай да получат ефективни присъди – което обаче не се е случило и до ден днешен, въпреки че техните немски помагачи отдавна получиха такива. Причината за това бавене на топката бе свързавано от всички наблюдатели с факта, че Марио Николов е крупен спонсор на БСП, а Людмил Стойков – на президента Първанов.

Може да се очаква, че повдигането на обвинение срещу Ковачки ще бъде изтълкувано от магистратите като ясен сигнал, че чадърът над президентските хора вече е свит и прибран в килера. И срамното бавене на топката по процесите срещу Марио Николов и Людмил Стойков чрез епидемични заболявания на подсъдими, свидетели, адвокати и вещи лица най-сетне ще бъде преустановено.

Друг важен сигнал е самият факт, че се повдига обвинение срещу свързана с политиката фигура за неплащане на дължимите данъци към държавата. Можем само да се надяваме, че проверката на данъчни декларации и съответно сътрудничеството с данъчните служби ще се превърне в постоянна практика и грижа на прокуратурата. А това е насъщно – защото са безброй прецедентите, по отношение на които висят със страшна сила въпроси относно начина, по който овластените по един или друг начин публични фигури изпълняват задълженията си като редовни данъкоплатци. Например въпросът: какви данъци плаща Ахмед Доган? Какви данъци плащат фирмите и фиктивните собственици на неговите сараи, хотели, дворци и прочее такива?

Или – нека оставим на мира публичните фигури и си позволим един по-общ въпрос: какви данъци плащат стотиците собственици на лимузини на стойност над 100 000 евро? Прокуратурата може да провери кои са и да изиска данъчните декларации за годината, в която са придобили скъпоценната си движима собственост. Лесно е. Трябват само воля и кураж – нищо друго, г-н Велчев.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.