Руски танкове навлизат в Беларус наесен, за учение

Руски танкове навлизат в Грузия през август 2008 г. Снимка: Ройтерс

Руско-беларуските учения „Запад-2009“ бяха замислени като мащабна демонстрация на братството по оръжие. След млечната война (руските санитарни власти забраниха вноса на млечни продукти от Беларус – б. ред.) обаче анализаторите започнаха да се почесват по главите: дали маневрите ще се състоят въобще, като се има предвид, че Минск и Москва фактически са на нож? Когато началникът на беларуския Генерален щаб генерал Гурульов замина на преговори с руския си колега Макаров, стана ясно, че може би всичко ще мине без изненади. Голямата игра на война с НАТО ще премине по план и по обявения още през пролетта сценарий.

На 14 август в Москва Гурульов и Макаров обсъдиха детайлите на оперативно-стратегическите учения „Запад-2009“. Те ще се проведат на територията на Беларус от 18 до 29 септември. Размахът е доста голям: 12 500 участници, включително 6000 от руска страна.Впрочем, тези официално оповестени цифри окончателно разсеяха слуха за въвеждането в Беларус на две руски армии в пълен състав. Тази формулировка се изплъзна от устата на началника на руския Генерален щаб Макаров в началото на юни. А може би журналистите не бяха разбрали правилно генерала. И все пак е факт, че призракът на руското присъствие изправи на нокти политизираната беларуска публика.

Експертите обаче веднага казаха: пълен абсурд! Първо, Русия не може да събере две боеспособни армии. И като цяло Москва отхвърля армейските структури съгласно военната реформа. Второ, две пълноценни армии представляват 150 000 бойци плюс хиляди единици всякакво стрелково оръжие. За транспортирането на такава маса народ и техника трябват стотици и стотици ешелони. И в крайна сметка Европейският съюз (ЕС) и НАТО веднага щяха да наострят уши при придвижването на такъв ударен юмрук към техните граници. Това все пак е нарушение на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

Но, както се вижда, всички страхове се оказаха напразни. „Да, щабовете и командните структури от Русия ще бъдат в пълен състав“, казва военният експерт Александър Алесин от Минск. „Но те ще си играят на война главно по топографските карти. Войниците няма да са толкова много. Пристигането на 600 десантчици и девет бойни машини, да речем, ще символизира десанта на цяла дивизия със стотици единици техника“. Тоест виртуално митичната агресия ще премине по пълна програма, а реално мащабите ще бъдат далеч по-скромни.

В тази връзка московкото издание „Независимая газета“ уж случайно отбеляза: „Замисълът на руско-беларуските маневри отразява и бойния сценарий, който намери място в хода на възпирането от Русия на грузинската агресия край Цхинвали през август 2008 г.“Експертите в Минск оценяват това като своеобразна сублимация на московските стратези. Беларус не прояви съюзнически плам по време на миналогодишната кавказка война, но на полигона край Барановичи ще имитираме съвместен удар срещу грузинците .. . На практика, посочва Алесин, „Запад-2009“ (както съвсем ясно говори и самото име) имитира конфликт с НАТО. Впрочем маневрите едва ли притесняват „коварното чудовище“, както някога Александър Лукашенко наричаше Северноатлантическия алианс. Всичко е прозрачно и според приетия през пролетта план бяха поканени наблюдатели.

Като цяло това не е толкова демонстрация на мускули пред Запада, колкото хипнотичен сеанс за руския политически и военен елит. Ето, все още имаме сили! И съюзник има, както преди рамо до рамо, въпреки злонамерените слухове за отстъплението на Беларус към Запада. Според някои сведения президентът Медведев може също да пристигне за ученията. Но няма да гадаем. Отношенията между Минск и Москва сега са изключително взривоопасни. Искра може да прехвръкне и заради най-малката глупост. Току-виж доктор Онишченко намери някой бацил и какво ли още не в месото от Беларус. Анализаторът Роман Яковлевски от Минск не изключва възможността септемврийските учения да се провалят в случай на още един конфликт.

Но като цяло Лукашенко е заинтересован всичко да бъде тип-топ. Не гледайте, че споразумението за Колективните сили за оперативно реагиране (КСОР) на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) увисна във въздуха заради него. Беларуският президент действително не иска да си слага ръцете в огъня заради Москва в Централна Азия (а КСОР са ориентирани точно към този регион), смята Алесин. „Запад-2009“ обаче е съвсем друга работа. Това е демонстрация на запазен пиар продукт на Лукашенко – легендарната готовност на беларусите да не допускат танкове да вървят към Москва.Танкове, слава Богу, няма да има. Но генералите, както е известно, винаги водят старата война. Фикс идеята на Русия за западната заплаха не за първа година изкусно бива превръщана в материални блага за беларуското ръководство.

Сега Минск особено ясно показва, че братството по оръжие трябва да се заплаща редовно, за да не се развали. Беларус се записа и в програмата на ЕС „Източно партньорство“. Когато приема гости я от Брюксел, я от Вашингтон, Лукашенко вече демонстрира: дяволът не е толкова страшен, колкото го описват.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.