Стоян Николов и неговата WC галерия в Трявна

Снимки: авторката

Влизаш в тоалетната и излизаш с тема за статия. Не на всички се случва. Освен, че е необходимо технологично време, трябва да попаднеш и на съответната тоалетна. Подобен е случаят с т. нар. WC „Gallery” в Трявна. А това е и разказът за срещата ми с нея, както и с „автора” на идеята за атрактивния обект – Стоян Николов…

Като повечето хора и на мен ми се случва да се разхождам почти безгрижно в някой град извън София лятно време. И както подобава на пиещите в жегите води и бири хора, да отидеш до някоя тоалетна по време на разходката си е съвсем в реда на нещата. Дотук нищо ново. Изненадата ми започна, когато видях табела над вратата WC „Gallery”, а после погледът ми спря на надписа – „Минута време е относително понятие. Зависи от коя страна на тази врата се намираш”.

Влязох и разбрах за какво иде реч. На стените в „предверието” висяха в рамки карикатури на тоалетна тематика, а на стените бяха изписани редица афоризми в същия дух. Е, помещението нямаше бутиков вид, сатенени завеси, бамбук и приглушена светлина. Имаше дървена поставка с ароматизатор, чинийка и познатата на всички табелка – „ТОАЛЕТНА – 0.50 лв”. Честно да си призная, доста се позабавлявах с карикатурите и интериора. Затова се поинтересувах кой е собственикът и каква е неговата история.

Медно котле е приспособено за мивка в тоалетната. Снимки: авторката

Медно котле е приспособено за мивка в тоалетната. Снимки: авторкатаСнимки: авторкатаНадпис на външната врата на WC-галерията. Снимки: авторкатаКарикатура на Веселин Зидаров на WC тема в галерията. Снимки: авторкатаСъздателят на WC-галерията Стоян Николов. Снимки: авторкатаКарикатура на Веселин Зидаров на WC тема в галерията. Снимки: авторкатаТук се прави кафето на пясък. Снимки: авторкатаПред "Паралиите". Снимки: авторкатаЕдин от афоризмите в тоалетната. Снимки: авторкатаСнимки: авторката

Името му е Стоян Николов и е родом от град Дряново. Последната година в гимназията специализира за шлосер-монтьор. След това го разпределят да работи във местния вагоно-ремонтен завод. „Отидох там, но имаше работа единствено за дърводелци” – разказва Стоян. В завода се научава на занаята. „И така 12 години” – продължава той. „След това работих 8 години като дърводелец в Обзор, а по-късно започнах и ресторантски бизнес там”. Това обаче далеч не е всичко за 39-годишния предприемчив мъж. Увлича се по сладкарството и се сдобива с диплома за майстор-сладкар. „От 5 години живея в Трявна” – споделя Стоян – „и ако трябва да кажа нещо за себе си, то е че просто се занимавам с бизнес и държа на българското”.

Създателят на WC-галерията Стоян Николов. Снимки: авторката

Досега Стоян Николов има 3 обекта – две емблематични кафенета, приготвящи кафето си на пясък („Паралиите” и т.нар. „Кафе на пясъка”), и WC галерията, която от откриването си буди не само медиен, но и обикновен туристически интерес. Стоян разказва, че спечелил тоалетната и „Паралиите” на търг – „Съревновавах се с човек, който даваше повече пари от мен, но пък концепцията му куцаше. Освен всичко друго, аз съм занаятчия с диплома, а в град като този, бизнес без това не може да се прави.” На въпроса ми какви пари е вложил, отговаря точно и ясно – 24 000 лв. За печалба от тоалетната и дума не може да става, разбира се.

Идеята за WC галерията се ражда след многобройните пътувания на Стоян в чужбина – „Пътувал съм много, виждал съм подобни тоалетни в Холандия. Исках да направя нещо по-различно, интересно и приятно за града.” Стоян кани за карикатурист Веселин Зидаров от Трявна, чието дело са всички карикатури в тоалетната. „Ето, мога да ти покажа и другите му, незакачени карикатури на тоалетна тематика” – казва Стоян, след което ми дава да разгледам и двете издадени книги с афоризми на карикатуриста.

WC „Gallery” отваря преди година, около миналия Великден и вдига доста шум в медиите. Въпреки постоянното внимание Стоян никога не е отказвал информация или съдействие за снимки на пресата или телевизиите. Покрай галерията Стоян установява и доста нови контакти: „Непрекъснато в Трявна ме посещават някои от популярните лица в България. Една от тях е Лора Крумова.” Причината не е само в тоалетната.

Тук се прави кафето на пясък. Снимки: авторката

Стоян Николов е собственик на две кафенета. „Паралиите” се намират в центъра на Трявна, на площада с часовниковата кула. Всичко е от старо време, това е и мястото, където се намира Градският музей. И противно на нечия логика, „паралии” означават кръгли дървени масички за хранене. „Туристите често бъркат значението на думата и много пъти са ме отбягвали, защото мислят, че тук всичко е много скъпо” – смее се Стоян. Доста му коства да издейства масите му да са изнесени навън. „Кметът ми отказа. Трябваше да се обадя в медиите и да вдигна шум около това, за да се реши проблемът ми”, откровен е той и обяснява, че не вижда логика в тогавашното поведение на бившия кмет на Трявна. „Държа на българското и ако не паралиите, кое ще се впише по-добре в духа на града. Затова и не искам да ползвам чадърите на хилядите фирми, от които зареждам, а съм отделил пари за зелени чадъри без никакви надписи.” Явно Стоян си пада по детайлите, защото тоалетната на „Паралиите” също е впечатляваща – вместо мивка има пригоден за целта меден котел.

„Паралиите” е под общо мото с другото кафене на Стоян Николов, наричано от местните „Кафето на пясъка”, и гласи „Подсладете си живота с глезенки от бабино време”. Табелата е дървена, разбира се, и виси на централно място и в двата обекта. „Кафето на пясъка” се намира на улицата на старите занаяти, „Осми март” №8, на около 30 метра от небезизвестната Даскалова къща. (Историята разказва как млад и стар майстор дърворезбар се обзалагат кой от двамата ще направи по-красиво слънце на тавана на стаята. Затварят се за месец в две съседни стаи, носят им храна и вода, без да гледат какво прави другият. Днес Даскаловата къща е музей, а посетителите могат да видят двете слънца на майсторите дърворезбари.)

„Кафето на пясъка” е първият обект, разработен от Стоян и може би затова клиентите там имат привилегията да получат специални дипломи. „Срещу символично заплащане всеки може да получи грамота за „завидно уменье в пиеньето на кафе на пясъкъ, яденьето на баклава и прочие господарски кефове в кафенето на бай Стояна в Трявна”, смее се собственикът. Тук също има изнесени навън паралии. Огромното меню, закачено на входа на кафенето включва локуми, пуканки, халви, всякакви видове сладко, гофрети, сладолед, кафе на пясък, ядки и какво ли още не… Вляво на вратата гордо стоят буркани и бурканчета с надпис „Това не е мед, а билков екстракт”, всеки от който е на цена около 14-15 лева. По време на една от последните летни бури в Трявна, вятърът бута вратата и събаря „сладкия” стелаж.

Въпреки съпътстващите го несгоди Стоян Николов е видимо доволен от постигнатото. Но в никакъв случай не възнамерява да спре дотук. „Продължавам напред” – категоричен е той. „Имам конкретна идея за нещо ново, само малко да си стъпя на краката и се захващам с него. Дано плановете ми се осъществят. Не обичам да говоря предварително, споделя Стоян. Мога само да кажа, че ще е в моя стил.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.