На румънските полицаи им писна като на българските

Протест на румънски полицаи
Български полицаи държат националния флаг по време на протест на румънския полицейски профсъюз в центъра на Букурещ. Българският полицейски синдикат подкрепи протест на румънските си колеги, който е насочен срещу неизплатените бонуси и правителствените планове да се намалят с 20 процента заплатите на служителите от публичния сектор. Снимка: Ройтерс

Уморени от липсата на гориво за патрулните коли и на хартия и химикалки за протоколите, както и от закъснението в изплащането на възнагражденията им, свързано с икономическата криза, стотици румънски полицаи демонстрираха шумно в продължение на няколко дни през тази седмица в Букурещ. „Управници, ограниченията не означават отслабване на сигурността“, гласеше плакат, издигнат във вторник и сряда срещу сградата на правителството, което бе принудено да намали драстично разходите си, изправено пред рецесията, ударила с пълна сила страната.

Решени повече да не страдат от тези икономии, стотици полицаи в униформа, надувайки свирките си с пълна сила, миналия вторник, а след това и тази седмица, излязоха по улиците в Букурещ и в цялата страна, за да изразят недоволството си. Изненадващо вчера президентът Траян Бъсеску се появи при протестиращите и обеща днес да започнат преговори. Националният синдикат на полицаите спря временно демонстрациите, но поиска да бъде постигнат истински напредък. Защото недоволството е дълбоко.

„Трябва сами да си купуваме хартия, моливи и химикалки. Няма достатъчно бензин за колите. Не е възможно да се работи така“, каза за АФП 27-годишната Кармен Урсулеску, полицай от Банещи, северно от Букурещ. Констатация, споделяна широко от колегите й от други райони. В департамент Васлуй полицията патрулира пешком, за да запази горивото за спешни случаи, каза пред АФП говорителка на местния инспекторат.

„Искаме необходимите средства, за да вършим нашата работа. Ние имаме компютри и принтери благодарение на европейските фондове, но нямаме пари за консумативите им. Има полицаи, които плащат от собствения си джоб на информаторите“, каза за АФП председателят на полицейския синдикат Про Лекс Василе Линку.

Когато я попитат за създалата се ситуация, дирекцията на румънската полиция говори за „рецесията“. На 10 август министърът на вътрешните работи Дан Ника подчерта, че правителството полага усилия, за да изплати заплатите, но няма достатъчно пари за бонусите. Обезщетенията за наеми на около 6 хиляди полицаи, от общо 51 хиляди в румънската полиция, които работят далече от домовете си, не са изплащани от два месеца. Повечето полицаи обичат професията си и правят жертви, но всичко си има граница, смята Линку.

Полицай, който сега започва работа и има диплома от полицейската академия, започва със заплата между 1 700 и 2000 леи (между 400 и 475 евро). Протестиращите искат също вакантните места, 8 хиляди според тях, 7 100 според полицията, да бъдат заети, а допълнителните часове, които дават, да бъдат компенсирани най-малко със свободни дни, ако не бъдат платени. Полицаи, сред които и генералният секретар на синдиката Тоадер Парашив, се опасяват, че влошаването на условията ще предизвика изкушения за корупция.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.