Промени или избори – дилемата на Караманлис

Гръцкият премиер Костас Караманлис. Снимка: Ройтерс

Промени или избори е вече дилемата, която поставят пред кабинета повечето сини представители от упраляващава в Гърция партия Нова демокрация. Премиерът Караманлис също прави опити да реши тази дилема. При всеки случай обаче, както твърдят от премиерското обкръжение, окончателните отговори на тази дилема ще бъдат дадени преди откриването на международния панаир в Солун, който отваря врати през септември. Неясната картина, която цари сред висшите функционери на Нова демокрация във връзка с намеренията на Караманлис, показва, че всички варианти са възможни.

От ръководството на партията преценяват, че този път всички ключови министри „се движат на тъмно“, тъй като премиерът е поставил на масата даже и възможността за евентуална радикална реорганизация на кабинета, която би разтърсила и равновесието на силите вътре в Нова демокрация. Подобен ход, според някои от партийното ръководство, принудително премества и времето за избори през пролетта на 2010 г. с надеждата, че в промеждутъка от шест месеца дотогава, кабинетът ще намери възможности да излезе от комплицираната ситуация. За разлика от тях влиятелни министри напоследък смятат, че ускоряването на изборите печели почва и по този начин се обезсилва алтернативното решение за големи промени в правителството.

Същите министри даже започнаха „да фиксират“ и дати за избори през октомври, преценявайки, че тазгодишното откриване на международния панаир в Солун де факто ще се превърне и в стартиране на предизборната кампания. Ускоряването на изборите ще бъде аргументирано с „безотговорността на главната опозиционна партия ПАСОК“. Впрочем такава перспектива чертае и премиерският съветник Й. Лулис, който вещае, че развръзката ще бъде през есента. В личния си сайт същият съветник остро критикува социалистическата опозиция, изтъквайки, че „под дамоклевия меч на изборите през март, Гърция де факто навлиза в дълъг предизборен период, при това във време, когато икономиката й изисква трудни и необходими решения“. В централата на партията Нова демокрация обаче чертаят перспективи за радикална реорганизация на кабинета. Това виждане се споделя от повечето сини депутати, които очевидно търсят последен шанс за участие в правителството.

В парламентарната група на Нова демокрация смятат, че откриването на панаира в Солун, на което се очаква премиерът да обяви плановете си за по-нататъшното управление на страната, ще има „ключово значение“ и за бъдещето на кабинета и предупреждават управляващите, че действия с ограничен обсег са недостатъчнин за радикален обрат на политическия климат в страната. „Ремонтът на кабинета е в изключителните прерогативи на премиера. Това е инструментариум, до който той може да прибегне в удобно за него време“, каза секретарят на партията Елефтериос Загоритис. „С промени в кабинета и в партийния апарат, с промени в пи-ар екипа на правителството, можем до март догодина да променим климата и да спечелим изборите“, каза в телевизионно интервю бившият заместник-министър Г. Салангудис.

Правителствени фактори обаче не изключват вероятността в крайна сметка премиерът да избере един среден път, като предприеме ограничени промени в правителствения екип, които да му позволят да поиска избори още през октомври, а не през март, когато до избори може да се стигне, ако парламентът не избере нов държавен глава. Мандатът на сегашния президент изтича през февруари догодина. Конституцията постановява, ако не бъде избран нов президент, парламентът се разпуска и се обявяват избори. Те преценяват, че при подобен развой на нещата ще бъде направен опит за някакъв малък лифтинг по отношение на правителството и за преструктуриране на пи-ар екипа, който с помощта на възлови министри може да прерасне в механизъм за евентуални избори.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.