САЩ са много далеч от Осама бин Ладен

Една от малкото снимки на Осама бин Ладен, разпространявана от Ройтерс.

Демократизацията на Афганистан беше успешна въпреки своите недостатъци. На 20 август населението избира нов президент, за втори път след свалянето на режима на талибаните. Но най-важната цел на предвожданото от САЩ нахлуване в разкъсваната от война страна още не е постигната. Почти осем години след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. американците не са успели да заловят водача на Ал Каида Осама бин Ладен.
Въпреки наградата от 25 милиона долара за главата му и използването на безпилотни самолети за ракетни удари, на специални сили и на разузнавателни служби, местонахождението на най-търсения терорист в света остава загадка.

След като години наред издирваха Бин Ладен и заместникът му Айман ал Зауахири, САЩ нямат дори и надеждна следа. Това стана ясно от паметна бележка от среща в Ню Йорк на специалисти по сигурността, участващи в изготвянето на новата стратегия на американското правителство в Афганистан и Пакистан. „Нашата антитерористична кампания, съсредоточена конкретно върху разбиването на Ал Каида (с ударение върху жизнената необходимост от залавянето или убиването на Бин Ладен), е не просто далеч от целта; тя е направо на светлинни години от нея“, се казва в паметната бележка. Цитираният в бележката американски експерт добавя, че „от няколко години нямаме буквално никаква точна информация за физическото местоположение както на Бин Ладен, така и на Айман ал Зауахири“. В нея се казва също: „Ние още сме в пълно недоумение за това как всъщност функционира сложната и забележително сигурна и ефикасна командна и комуникационна система на Ал Каида.“

В бележката обаче се казва, че ръководството на Ал Каида може би се укрива в „сравнително безопасния и отдалечен“ град Квета, столица на пакистанската провинция Белуджистан. Ако това е така, тогава Бил Ладен и съратниците му може да се окажат сред стари приятели. Афганистанската разузнавателна служба – и не само тя – е убедена, че ръководството на талибаните около молла Омар е в Квета. С отказа си да екстрадира в САЩ своя гост Бин Ладен молла Омар провокира предвожданото от САЩ нахлуване след самоубийствените атаки с отвлечени самолети в Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г. Последното известно убежище на Бил Ладен беше пещерата Тора Бора в Източен Афганистан, близо до границата с Пакситан.

Малко след свалянето на талибаните в края на 2001 г. шейхът, както го наричат привържениците му, успя да избяга. Оттогава се изказват предположения, че Бин Ладен се крие някъде по границата на Пакистан с Афганистан. Но тогавашният пакистански президент Первез Мушараф заяви в края на 2004 г., че следите на Бин Ладен са се заличили. Двама очевидци обаче казаха, че са видели тази пролет заместника на Бин Ладен – египетския лекар Ал Зауахири – в терористичен лагер в северозападната пакистанска област Сват.

През юни се появи запис на послание, приписвано на Бин Ладен. В него основателят на Ал Каида в типичния за него стил заплашва САЩ и правителството на президента Барак Обама. „Американският народ би трябвало да се подготви да продължи да жъне това, което ще посеят през идните години и десетилетия лидерите от Белия дом“, казва той. Експерти обаче изказаха съмнение, че самият Бин Ладен все още организира нападения. Но няма съмнение, че 52-годишният Бин Ладен е символична личност за ислямисткия тероризъм.

Кампанията на Бин Ладен срещу САЩ не само впечатлява екстремистите. Повече от една-трета от участниците в проведена миналото лято от американската организация „Терър фрий тъмороу“ (Terror Free Tomorrow) анкета в Пакистан казват, че имат положително мнение за Бин Ладен. Бившият американски президент Джордж У. Буш е далеч зад него с по-малко от 10 процента одобрение. Именно Буш заяви малко след нападенията в Ню Йорк и Вашингтон, че Бин Ладен се заблуждава, ако си мисли, че може да избяга от САЩ и техните съюзници. През пролетта на 2004 г. говорител на американската армия в Афганистан каза, че военните са сигурни, че ще хванат Бин Ладен през тази година, но правителството на САЩ заяви по-късно, че обещанието било направено импулсивно.

След това Вашингтон отговаряше на въпросите за Бин Ладен с неясни изявления, че той ще получи наказанието, което заслужава, като това е само въпрос на време. Възможно е обаче също така в крайна сметка Бин Ладен да излезе победител. В книгата на американския журналист Лорънс Райт „Ал Каида и пътят към 11 септември“, спечелила награда „Пулицър“ за 2007 г., се казва, че нападенията на Ал Каида през 2001 г. са целели да провокират нахлуването на САЩ в Афганистан. Твърди се, че Бин Ладен се надявал американската армия да бъде разбита там, точно както се случило с тези на Великобритания и СССР.

От гледна точка на все по-влошаващото се положение на сигурността в Афганистан дори американското правителство вече не би прогнозирало победа там. В публикуваната от него през март Бяла книга по политиката на САЩ към Афганистан и Пакистан, се казва: „Опасността от провал е реална, а евентуалните последици са сериозни.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.