Жертвите на пластичната хирургия се множат

Непрофесионално извършените естетични процедури създават дефекти, вместо ефекти

Никол Кидман е сред знаменитостите, за които се говори, че са претърпели не една хирургическа корекция. В нейния случай обаче явно не се е стигнало до усложнения. Снимка: Уебшотс

С популяризирането на естетичната хирургия, която става и все по-достъпна, се увеличават и жертвите на непрофесионално извършени интервенции и процедури. Проучване на Британската асоциация на пластичните хирурзи показва, че през последната година двама от всеки пет членове на асоциацията са поправяли усложнения, причинени след инжектиране на перманентни филъри в козметично студио, а един от всеки пети е коригирал деформации, причинени при оформяне на тялото. Ето и списък с най-често срещаните усложнения при популярни естетични и хирургически процедури за разкрасяване на лицето и тялото.

Неестествено повдигната вежда

Една доза ботокс, инжектирана в правилните мускули на челото, повдига веждите и клепачите. Ако иглата уцели грешен мускул обаче, веждата може да провисне надолу. Увиснали в основата на носа и повдигнати в средата, веждите придават на лицето неестествено изражение на вечно учудване. За щастие ефектът на ботокса е нетраен и след известно време изчезва.

Лице на бучки

Повечето филъри (вещества, които се инжектират за попълване на бръчки, уголемяване на устни и т.н.) са временни и съдържат естествени съставки (като хиалуронова киселина), които се реабсорбират от тялото, дори нещо да се обърка. Има обаче и перманентни филъри – синтетични субстанции с дълготрайно действие, които могат да се втвърдяват, да образуват бучки и дори да се изместват. Инжектирането на прекалено голямо количество филър пък може да доведе до неестествено подуване на лицето.

Рибешка уста

Благодарение на актрисата Лесли Аш, получила алергична реакция след опит да уголеми устните си, т.нар. “рибешка уста” е сред най-известните козметични катастрофи. Сред жертвите й са попадали дизайнерката Донатела Версаче и певецът Пийт Бърнс. В повечето случаи попълването на устни е с временен ефект, защото се използват естествени субстанции като колаген, които постепенно се разграждат. Сериозни проблеми може да създаде инжектирането на синтетични субстанции във вид на миниатюрни капки или зрънца, около които се образува гранулационна тъкан. В такива случай е почти невъзможно дефектите да се отстранят, без да останат белези по лицето.

Втвърдени гърди

“Капсулирането” е едно от най-често срещаните усложнения след операция за уголемяване на бюста – наблюдава се в цели 10% от случаите. Тялото не приема добре неестествения имплант и се опитва да го отхвърли. В областта около импланта се получават възпаления, образува се гранулационна тъкан и гърдата се втвърдява. Проблемът може да е особено тежък при жени, които са раждали и гърдите им са увиснали. Имплантът натежава и смъква гърдата още по-надолу, в резултат на което бюстът се деформира – става твърд и увиснал.

Изкривен клепач

Холивудските звезди обожават лифтинга, чрез който се стягат и повдигат клепачите. Хирурзите обаче признават, че тази процедура е нож с две остриета. Ако срязания клепач не се намести правилно, може да се извърти леко навън и да накара окото “да играе”. Ако по време на операцията е премахната твърде много тъкан или мазнина, клепачът може да стане прекалено опънат. За да се коригира този дефект, може да се наложи поставяне на импланти, с които да се разтегне кожата.

Провиснал корем

Премахването на прекалено голямо количество мазнини при липосукция или изсмукването им от участъци твърде близо до повърхността на кожата, могат да причинят неравности и провисвания. Липосукцията не е препоръчителна, когато коремът е голям и образува широки кожни гънки – при изсмукването на мазнините кожата ще провисне още повече. Липосукцията, при която мазнините се топят с лазер, донякъде решава проблема, като едновременно с топенето стяга кожата, макар и само до известна степен.

Деформиран нос

Неправилно извършените операции на носа могат да доведат до образуване на бучки на местата, където отстранената повърхност на костта или хрущяла притиска кожата. Една от най-често срещаните деформации след ринопластика е известна като “папагалска човка”. Получава се, когато хирургът остави прекалено голяма част от хрущяла на върха на носа – в този случай се образува празнина между носната преграда и хрущяла и носът изглежда извит надолу.

За да избегнете подобни усложнения, най-добре е да посетите опитен лекар, вместо козметично студио. Ако не сте сигурни в решението си, по-добре изберете процедура с временен ефект. Когато ви инжектират филъри, поискайте от съответното медицинско лице удостоверение, че има правоспособност да извършва подобни процедури и изберете продукти на утвърдени марки, за които е по-вероятно да са изпитани с тестове. Уверете се, че лекарят ви е квалифициран пластичен хирург или член на подобна професионална организация.

По в. Таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.