Непознати творят колективно изкуство в Интернет

Един от основните принципи на Мрежата е, че малкият принос на много хора може да доведе до нещо голямо

Японската група „Sour“ прави видеоклип към своя песен на базата на кадри, изпратени от фенове.

Днес все повече писатели, музиканти, визуални артисти и кинематографи възприемат философията на „Уикипедия” и правят колективно изкуство онлайн. Потребители на Twitter се обединяват, за да напишат либрето за Лондонската кралска опера. Групи като „My Morning Jacket” и „Sour” правят клипове към своите песни с материали, изпратени от фенове. Програмисти събират цитати от социалните мрежи и „пишат” автоматизирани стихотворения. Повече от 50 хиляди художници се обединяват, за да създадат анимацията „Live Music” („Жива музика”), а кинаджии-аматьори пресъздават отново „Междузвездни войни”, заснемайки 15-секундни клипове. Тази онлайн креативност на тълпата преобръща традиционната представа за авторските права, онлайн комуникацията и арт продукциите.

„Вълнуващото е, че това се прави от много хора, които имат достъп до технологиите, казва Мери Джейн Джейкъб, изпълнителен директор на отдел „Изложби” в Чикагския институт за изкуства. Сякаш се намираме в една удивителна обществена работилница”.

„През последните месеци колективните проекти показват професионализъм, благодарение на който биват забелязани на фона на огромния поток информация в интернет”, твърди Зе Франк, известна личност в онлайн пространството и ръководител на няколко ранни онлайн проекта. Според него хората правят колективно изкуство онлайн от самото създаване на мрежата. „Голяма част от него обаче въобще не си заслужаваше да се разглежда”, казва той. Някои колективни книги се оказаха твърде сериозна задача, с която трудно се справя дори цяла тълпа от хора. Огромните картини, рисувани от хиляди художници, понякога заприличваха на случайни драсканици.

„Поради някаква причина обаче – дали защото хората все повече използват камерите си или защото проектите стават все по-забележими – нещата започват да се раздвижват, категоричен е Франк. Дори не всички нови проекти да са се превърнали в шедьоври, истинската ценност е в процеса на работа. Даже и операта, която пишат в „Twitter” да завърши с ужасно изпълнение на сцената, процесът на създаването й може да се окаже особено ценен”.

Филмът „Междузвездни войни“ ще бъде пресъздаден на базата на 15-секундни клипове, заснети от потребители.

Много от проектите са насочени към универсални теми. „Малките елементи, които не са синхронизирани в груповите проекти напомнят на хората, че нашите различия ни правят интересни”, казва Мат Малоуни, младши декан на Факултета за кино и дигитални медии в Колежа за изкуство и дизайн Савана, имайки предвид музикалното видео на японската група „Sour”, съставено от клипове на техни фенове. “Фонът се променя, хората се движат по различен начин, качеството и цветната температура на кадрите варира в различните компоненти. Ако този феномен не съществуваше, ако всички бяхме еднакви, такъв тип съвместна работа не би бил достатъчно мощен”.

Мери Джейн Джейкъб пък смята, че проектите демонстрират желанието на хората да общуват и да бъдат чути в дигиталната ера, където всички са свързани помежду си. „Технологиите ти позволяват да срещнеш други хора. Ние не говорим за някаква интернет хармония, но всички тези неща будят интерес и се случват в момента. Когато хората искат да използват технологиите за комуникация по креативен начин, това е наистина вълнуващо”.

„Колективното изкуство онлайн напомня една стара салонна игра, известна като „изящното тяло”, обяснява Мери Джейн Джейкъб. Около 1920 г. известни художници – сюрреалисти се събирали заедно, за да рисуват портрети парче по парче. Те сгъвали голям лист хартия, така че всеки художник да вижда само ъглите на това, което вече е нарисувано. Картините имали смисъл, само когато хартията се разгъне. Онлайн версията на тази игра отива по-далеч, защото включва хора от целия свят, които често не се познават изобщо”.

В сайта „inbflat.net“ има клипове на музиканти, които свирят в една и съща тоналност. Изпълненията им могат да се пускат едновременно и в различни комбинации по усмотрение на потребителя.

Сайтът на Дарън Соломон inbflat.net показва 20 видеоклипа от YouTube на музиканти, много от които не се познават, но свирят различни мелодии в една и съща тоналност – си минор. „Посетителите на сайта могат да си пускат клиповете във всякакъв ред или комбинация – тоест всеки посетител по някакъв начин става част от създаването на изкуство, казва Соломон, който някога е свирил на бас с Рей Чарлс, а сега пише музика за телевизионни реклами. Според него проектът „In B Flat“ („В си минор”) показва, че светът може да се обедини и че всички говорим един и същ (музикален) език. „Има нещо много обнадеждаващо в това”, казва той. Според него един от факторите за успеха на проекта е, че за музикантите не е трудно да изпратят видеоклипове с качество за мрежата, в които изпълняват кратка мелодия в определена тоналност. „Те се радват да вземат камерата и да започнат да снимат или да хванат инструмента и да засвирят”, казва Соломон, който е открил, че идеята определено се харесва на хората, които участват в проекта.

С двамата си сина, на възраст 7 и 11 години, той е заснел и три 15-секундни клипчета, с които участва в пресъздаването на „Междузвездни войни” от потребители на Мрежата. В края на проекта клиповете ще бъдат обединени и монтирани от „Star Wars Uncut”. В един от заснетите клипове Соломон и момчетата изиграват сцена с кукли, в друга синовете му носят суичъри с качулки и се бият със саби в тунела на Ню Джърси.

„Вечната лунна походка“ съединява клипове на потребители, които пресъздават известния танц на Майкъл Джексън.

Понякога хората дори не си дават сметка, че допринасят за създаването на онлайн изкуство. Румънският уеб-девелопър Андрей Джордже създал „Най-дългата поема на света”, събирайки публични постове от „Twitter”, които подредил в римуващи се куплети. „Компютрите добавят по 10-20 реда в минута”, казва той. Самият Джордже обаче не възприема работата си като изкуство. „Беше просто една идея, която ми хрумна и реализирах. Това е всичко”

Според изкуствоведите е трудно да се определи точно кое е изкуство и кое не е. Те смятат, че от една страна колективните проекти представляват изящно изкуство. От друга страна обаче те приличат повече на игра или начин на общуване.

„Като всяко стойностно изкуство, тези проекти се опитват да станат традиция – казва Малоуни от Колежа по изкуства и дизайн Савана. – Това ще продължава да се случва. И когато проектите се утвърдят,  ще се появи нова група талантливи артисти, които ще кажат „А сега ще направим нещо различно”.

Колективни арт-проекти онлайн:

In B Flat: Създайте собствена музика с помощта на 20 музиканти от You Tube

Star Wars Uncut: Включете се в пресъздаването на „Междузвездни войни” като изпратите свои 15-секундни клипове със сцени от филма.

Sour: Видеото към песента „Hibi no neiro“ на японската група „Sour” е направено от клипове, изпратени от фенове

Twitter opera: Лондонската кралска опера дава шанс на потребителите на „Twitter” да напишат опера, която трябва да се изпълни през септември.

Longest Poem in the World („Най-дългата поема на света”): Сайтът създава стихотворение на базата на постове в „Twitter”, които се римуват.

Eternal Moonwalk („Вечната лунна походка”): Трибют сайт на Майкъл Джексън, обединяващ клипове на фенове, които танцуват „лунната походка”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.