Защо Овчаров осмърдя България на руски газ и петрол?

Чете човек анализа на списание „Економист” за енергийната зависимост на Европа от Русия и се чуди (виж в Мнения & Co).
Всички опасности, за които предупреждават анализаторите, тук са представени от министър Овчаров като гарантиращи сигурност на България и в неин икономически интерес.
Дългосрочните договори за доставка на газ с Газпром са инструмент в политиката на Русия, пише „Економист”. Това гарантира доставките далеч напред и е изгодно за България, каза Овчаров. Както е известно по инициатива на Газпром и с активната подкрепа на Овчаров, България подписа договор за доставка на газ до 2030 г., при положение, че имаше изряден договор за доставки до 2010 г. При това новият договор е с увеличение на цената.
Контролът върху газо- и петролопроводите е средство за провеждане на руската политика, пише „Економист”. Министър Овчаров ни убеждаваше, че щом петролопроводът Бургас – Александруполис е руски, България ще получава наем 60 милиона долара годишно (колкото правителството харчи за 2 дни). Направо на далавера.
Експерти обясняват пред „Економист”, че по време на Студената война технократи са управлявали енергийната промишленост на СССР, а той е бил предвидим и е имало по-голяма стабилност. Сега на мястото на технократите в газовата и нефтена промишленост има хора на КГБ с болни амбиции за власт, пише „Економист”. А управлението на Путин и идващото след него са непредвидими.
Това, което е опасно за Европа, в България се представя като някакво голяма изгода и сигурност. Главен оратор по въпроса е министър Овчаров.
Да се чуди човек. Българите ли са глупави, че това, което за Европа е опасно, у нас наричат изгодно?
Или министър Овчаров е нагъл и ги смята за глупави?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.