Интернет, скайп и телефон – една вредна комбинация

Снимка: Нели Томова

Често ли ви се случва едновременно да пишете в скайп, да си проверявате пощата и да сърфирате в Интернет? Ако е така, не бързайте да се потупвате по-рамото за своята супер продуктивност.

Скорошно проучване показва, че хората, които често изпълняват наведнъж множество задачи чрез различни медии – изпращане на sms-и от мобилния телефон, чатене, гледане на клипове онлайн, текстообработка и сърфиране в мрежата – се справят по-зле на тестове за проверка на концентрацията. Този тип хора много по-лесно се разсейват от ненужна информация в сравнение с хората, които не са полудели съвсем по мултимедията, сочи изследване, публикувано в бюлетина на Националната академия на науките в САЩ.

Една от причините може да се корени във факта, че хората, изпълняващи куп задачи наведнъж, се опитват да запазят разсейващата информация в краткосрочната си памет, което се отразява на способността им да се фокусират върху една конкретна задача.Онези, които не говорят по телефона, докато пишат имейли, пазарувайки онлайн, нямат подобен проблем.

„Това проучване допълва растящ брой анализи, в които се твърди, че вършенето на много неща наведнъж скоро ще се превърне в проблем за хората, тъй като се отразява на продуктивността, а последствията могат да се окажат рискови в ситуации като шофиране, например”, казва Дейвид В. Гудман, лекар и директор на Центъра за синдрома на дефицит на вниманието в Мериленд, Балтимор.

По време на проучването д-р Клифърд Нас и колегите му от Станфордския университет раздали въпросници на 262 студенти, които трябвало да опишат какви видове медии използват и колко често ги използват наведнъж. Примерите включвали видео или компютърни игри и мобилни телефони, чатене и писане на sms-и, както и компютърни дейности като текстообработка.

В следващия етап доброволците били подложени на серия от тестове, в които трябвало да категоризират думи, да измерват червени триъгълници на монитора (като игнорират сините), да „превключват” между поредици от букви и цифри, или да натискат определен бутон, когато две букви, показани по различно време, съвпадат.

Анализирайки резултатите от тестовете, изследователите открили, че хората, които непрекъснато използват различни медии едновременно, са в неравностойно положение. В сравнение с тези, които рядко използвали повече от една медия наведнъж, те реагирали по-бавно, най-често, защото се разсейвали от ненужна информация, която задържали в краткосрочната си памет.

„Въпреки, че при някои тестове забавянето е в рамките само на половин секунда, това може да се окаже проблем в ежедневието”, казва д-р Гудман, който е и асистент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския университет „Джон Хопкинс“.

„Залива те прекалено голямо количество информация и не можеш бързо да прецениш кое е важно и кое не, казва д-р Гудман. Една частица от секундата обаче е достатъчна, за да преместиш погледа си от пътя и да не забележиш, че някой дава мигач, за да се включи в движението предтеб”.

Според д-р Гари Астън Джоунс, специалист по неврология от Медицинския университет в Южна Каролина, изследванията показват, че след време хората, прекаляващи с използването на мултимедия, може да платят висока цена. Изпълняването на множество задачи наведнъж може „да намали прага на разсеяност”, увреждайки капацитета на човек да се занимава с неща, които изискват постоянна концентрация като изкуство, наука или писане.

„Резултатите от проучването са малко плашещи. Ако случващото се е необратимо, ще се окаже, че съвременната култура ни кара да ставаме все по-разсеяни и все по-малко способни да се концентрираме за по-дълги периоди от време, смята Джоунс. Но мисля, че е прекалено рано да си вадим подобни заключения.Все още не знаем доколко обратим и контролируем е този процес”.

Според Джунс не е ясно дали извършването на множество задачи наведнъж е следствие от начина, по който функционира мозъкът на някои хора, или пък зависимостта е обратна и самото претоварване изменя мозъка. Не е ясно и дали евентуалните изменения, причинени от непрекъснатото редуване на YouTube и Twitter с Google и мобилния телефон, са лесно обратими.

Д-р Гудман предлага съвет, който често дава на своите пациенти, страдащи от синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD), които често изпитват трудности да се концентрират и да изпълняват задачи. Той препоръчва да изключвате мобилния си телефон или смартфон, за да не иззвънява всеки път, когато получавате sms или имейл. „Проверявайте си мейлите в определен час и не ставайте роб на телефона. Аз си проверявам пощата веднъж на всеки час или на всеки два часа и не отговарям на писмата, веднага щом пристигнат”.

Гудман подчертава, че вършенето на множество задачи наведнъж в никакъв случай не води до заболяване от синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, който е по-скоро генетично заболяване. „Не се събуждате на 7 или на 24 години с тази болест, само защото сте прекалили с компютърните игри.” Астън Джоунс пък уверява, че изследванията ще продължат: „Досега в тази сфера не се е работило кой знае колко. Проблемът тепърва започва да се изследва и нещата ще се задълбочават”.

По материали от Health.com

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.