Да пуснеш птица от клетка в природата

Свободен полет. Снимка: Таня Киркова

Да държиш в ръцете си птица и да усещаш сърцето й как тупка в шепите ти… Да отвориш ръце и направо да я хвърлиш към небето край близката гора. Това усетиха щастливците, които участваха в пускането на свобода на 10 керкенеза, 4 качулати и 3 ушати сови, и един бухал. Птиците бяха лекувани или излюпени в единствения Център за спасение на диви животни в Стара Загора от сдружението „Зелени Балкани”.Пътуваме по пътя Бояна-Златни мостове. Зад нас се движи колата на Центъра, в която в мукавени кашони се возят птиците.

Преди 5 години пуснахме 3 бухала – 1 излекуван и 2 размножени. После още 2, излюпени в клетка, не в природата, Бухалът няма естествени врагове, освен човека, който му пречи, като го безпокои. Той е скално гнездящ. Сега ще пуснем птиците на ливадите близо до хижа „Планинец”, обяснява Тома Белев, директорът на Природен парк Витоша. Между 14-те защитени територии имало своеобразно съперничество къде да бъдат заселени поредните спасени птици.

Предишния път ги пуснахме от южната страна на Витоша. Два-три месеца след това ги наблюдавахме. Ливадите край „Планинец“ са много подходящо място, затова този път избрахме тях за разселването на птиците. В тях се е преместила цялата популация от застрашения и включен в Червената книга ливаден дърдавец. Преди там гнездеше само една двойка дърдавци. Малката птичка , която е изчезнала в Европа, преди се разхождаше в ливадите до Околовръстното шосе под Симеоново. Чуваха се по 10-15 мъжки да викат, но бурното застрояване на поляните ги прогони.

Първият свободен полет на млада забулена сова, излюпила се в клетка. Родителите й са били донесени ранени в центъра за спасяване на птици в Стара  Загора, който е открит от природозащитната организация "Зелени Балкани". Снимка: Таня Киркова

Първият свободен полет на млада забулена сова, излюпила се в клетка. Родителите й са били донесени ранени в центъра за спасяване на птици в Стара  Загора, който е открит от природозащитната организация "Зелени Балкани". Снимка: Таня КирковаЗам. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева се включи в изнасянето на кашоните с птиците на ливадите под хижа Планинец. Снимка: Таня КирковаТази забулена сова не можа отначало да излети нависоко, защото не беше летяла извън клетката. При повторното пускане се насочи вече по-уверено в синьото небе. Снимка: Таня КирковаЗабулена сова в ръцете на Христина от Центъра за спасяване на птици. Снимка: Таня Киркова
Ушата сова. Снимка: Таня КирковаКамерите следят полета на освободените птици. Снимка: Таня КирковаТова е първата качулата сова, която бе извадена от кашона. Ще я пусне доброволка, която помага на "Зелени Балкани" в отглеждането на ранени птици. Снимка: Таня Киркова А това е един от спонсорите на птиците в Центъра. След като се извади от кашона известно време на птицата се закриват очите, докато свикне със светлината, многото хора и простора. Снимка: Таня КирковаПървият опит на тази забулена сова беше неуспешен. Тя подхвръкна и се приземи до зам.-министърката на околната среда. Снимка: Таня КирковаКамерите следят отлитащите птици. Снимка: Таня КирковаСвободен полет. Снимка: Таня КирковаКеркенез. Той се държи за крачетата. Клюнът му и шиповете на краката са много остри. Снимка: Таня КирковаСнимка: Таня Киркова
Забулена сова. И двете руси и красиви. Снимка: Таня КирковаСнимка: Таня Киркова
Снимка: Таня Киркова
Да почувстваш в шепата си туптящото сърце на пилето. След минута този керкенез ще е свободен. Снимка: e-vestnik
С този микробус бяха докарани птиците от Спасителния център до новия им дом в Природен парк Витоша. Снимка: Таня Киркова

„В София под моя прозорец в квартал „Илинден” чувам писукането на две малки сови. Те пищят, за да ги намерят възрастните“, разказва Тома. В столицата има и горска ушата сова, среща се бухал, керкенези, а там където има обитаеми къщи – и кукумявки. Те понякога се заселват и в някое старо училище. Често в офиса на Природен парк Витоша се обаждали хора от столицата със странна молба.Собственикът на някаква нова сграда в квартал Симеоново например казал: „Елате да си приберете птичките и да ги пуснете в парка.” Оказало се, че кълвачи чукали по облицовката на сградата и човекът се опасявал, че ще я повредят. Проверете за насекоми, мравки, които може да са плъзнали под изолационните плоскости, посъветвали от парка. Възможно е кълвачът да почуква понеже му кънти на кухо, също както когато под кората на дървото има празно място, където има буболечки. Птицата си мисли, че ще намери храна и под изолацията.

За трети път пускаме на Витоша израснали в неволя птици, които сме приели да лекуваме в Центъра. Ако построят писта или далекопроводи – повече няма да идваме тук, обясняват от Спасителния център за животни. Сега избрали природния парк, защото голяма част от дарителите на лекуваните животни живеят в София. 22 000 лева са набраните средства от дарения за последните две години.Вече сме се изкачили на поляните край хижа “Планинец”. Деца и възрастни, журналисти с камери са изнесли догоре кашоните с птиците. Всички се скупчват около тях. Вътре нещо шумоли. Мястото е хубаво – наблизо е гората. В далечината се синеят възвишения на други дялове на Витоша, а по-далеч и на други планини. И започва най-хубава част от тази своеобразна експедиция – пускането на птиците. Нарежда се редичка от желаещи да взимат в ръка птица и да е я хвърлят в посока на гората.

Ушата сова. Снимка: Таня Киркова

В най-големия кашон е бухалът. Той е бил със счупен крак. Направена му е много сложна уникална операция, но напълно се е възстановил. Тежи 1,3 кг. Тази година е излюпен. Пускат го тук с надеждата да се засели някъде към Камен дел, където има скали. От 240  вида птици, които се срещат на Витоша, 120 вида гнездят в парка, включително в тази зона. 60 вида са застрашени от изчезване. Затова Витоша е обявена за защитена територия по местообитанията на птиците по Натура 2000. Керкенезът гнезди включително в градска среда. Обадиха се от квартал Дружба, че две двойки идвали на балконите и дори влизали в стаите. Питаха: „Можете ли да си ги вземете?”, смее се Тома Белев. Забулените и ушатите сови, които току що бяха пуснати, са типични обитатели на гъстите гори.

Витоша е богата на природни територии от дъбови, букови, смърчови гори, високопланински ливади – и в тях има различни животински видове. Паркът е богато населен с птици. Има голямо разнообразие от екосистеми, опира до язовир „Студена” и затова в него могат да се видят и водоплаващи птици. Над Витоша минава миграционния път на птиците Виа Аристотелис , който отива към Гърция. Над Черни връх може да се види миграция на жерави.

В парк Витоша няма бракониери, но туристите създават безпокойство на птици и животни. Годишно в планината се качват по 3-4 млн. туристи – главно в събота, неделя и празнични дни. Затова ръководството на парка предприема действия да централизира туристическия поток. Хората вървят и се задържат там, където има туристическа инфраструктура. Според плана за управление на парка – в него не могат да се изграждат въздушни електропроводи, защото ще застрашат живота на птиците. Затова кабелите се полагат подземно. Ако се построят големи ски зони и се поставят стълбове и съоръжения за ски влекове и лифтове – също ще се създаде проблем на птиците. Затова Планът за управление на парка изисква запазване на съществуващото положение без да се строят нови съоръжения.

Мечките на Витоша

По пътя нагоре минаваме и покрай Музея на мечката, който се намира на един завой. По каменната мечка ще го познаете, ни казва Томата. „Слизат ли мечки толкова ниско?”, питам. Той обяснява как тази пролет мъжко двегодишно мече – тинейджърче – се хванало в капан за порчета на Фазановото стопанство между Бистрица и Железница. Приспали го и му сложили нашийник с GPS, за да проследят територията, в която се движи. При мечките бащите, както при повечето животни, са неизвестни, а майката може да е избягала за да спаси по-малко мече.

Пуснахме “мечето тинейджърче” и проследихме, че е обикаляло от района на хижа „Алеко” чак до язовир „Искър”. Отначало се появил в резервата Бистришко бранище над Бистрица. Оттам изглежда го изгонил друг мъжкар или възрастна мечка, която си е била маркирала територията за своя. Преди месец мечокът си свалил GPS нашийника. Служители на парка го намерили в резервата. Но 2 месеца е бил с него и по записа може да се разбере къде е скитал.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.