Леваците и десняците мислят различно

Нова теория доказва, че доминиращата ръка определя и отношението към света

Учените откриват, че левичарите избират лявата колона, а десняците – дясната, асоциирайки ги с положителни качества. Снимка: Станфордски университет

Повечето хора осъзнават, че това дали използваш повече дясната или лявата си ръка може да има значение за всекидневната работа, но малцина си дават сметка, че това дали сте левак или десняк може да оказва влияние върху такива решения като например каква храна си купувате или за кого гласувате. В ново изследване на Даниел Касасанто от Станфордския университет, публикувано в Journal of Experimental Psychology: General, ученият твърди, че начинът, по който взаимодействаме със заобикалящия ни свят оказва влияние върху нашите решения.

И тъй като различните хора общуват със света по различен начин, то и техните преценки за на пръв поглед еднакви обекти се различават. Един далтонист мисли по различен начин за една яркочервена ябълка в сравнение с човек, който има “нормално” зрение. По същия начин левичарите и десняците мислят по различен начин за обектите, които наблюдават.

В серия от експерименти Касасанто открива, че десняците мислят по-скоро положително за обекти, които са намират от дясната им страна, докато имат по-скоро негативно отношение за такива, които са вляво от тях. По-интересният резултат е, че това се отнася за всякакви категории обекти – независимо дали избирате маргарин за сутрешната закуска или става въпрос за кандидати за изборна длъжност, чиито фотографии са наредени хоризонтално отляво надясно.

“Ние хората имаме илюзията, че основаваме решенията си главно на базата на достатъчна и релевантна информация, но социалната психология през последните десетилетия достигна до извода, че има и много други фактори, които могат да повлияят нашите решения. И тези фактори имат много по-голяма тежест, отколкото си представяме”, казва Касасанто пред списанието на университета.

Даниел Касасанто. Снимка: личен сайт

При единия от опитите си Касасанто показва на 286 студенти изображения на измислени фигури (той ги нарича Fribbles), които са подредени в две вертикални групи, лява и дясна. Оказва се, че студентите, служещи си с дясна ръка, много по-често избират дясната колона от фигури като изобразяваща интелект, щастие, честност и привлекателност. Леваците, съответно виждат тези качества по-скоро във фигурите от лявата колона. Нещо повече, експериментите показват, че студентите много по-често асоциират положителни идеи с тяхната по-развита страна, докато избират по-неразвитата си ръка като страна, натоварена с негативни идеи.

Човешките езици, като правило, използват идиоми като “той е неговата дясна ръка”, но Касасанто доказва, че това всъщност е неправилна идея, защото леваците асоциират най-близките си хора с тяхното ляво, а не дясно. При това хората пренасят тази настройка и върху жестовете си. Касасанто анализира президентските дебати в САЩ през 2004 г. и 2008 г. и открива, че леваците използват лявата си ръка, когато говорят за нещо позитивно, докато десняците жестикулират с дясната си ръка в сходна ситуация. Самите учени все още нямат обяснение как това би могло да влияе на мнението на избирателите, но самият факт е показателен. Със сигурност обаче, ако имената с бюлетините на кандидати за изборна длъжност са наредени в последователност от ляво на дясно, както често се прави по света, това би могло да окаже влияние върху изборните резултати, особено при избиратели, които не са толкова изкушени от политиката.

Откритието хвърля светлина и върху това защо някои хора, предимно левичари, по-трудно се справят с някои учебни дисциплини. Това става очевидно при положение, че класната стая или лаборатория е подредена според вкусовете на човек, ползващ повече дясната си ръка, което води до негативно отношение към самия предмет от страна на човек с доминираща лява страна. По-неприятният извод е, че всъщност хората наистина не осъзнават доколко решенията им и цялостното възприемане на света са повлияни от фактори, които доскоро се считаха за незначителни.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.