Луксозната ваканция на президента Обама

Барак Обама играе голф по време на ваканцията си. Снимка: Ройтерс

Ако Барак Обама си е въобразявал, че ще си почине на спокойствие в Мартас Винярд, шикозен остров край американското източно крайбрежие, ценен много от холивудските звезди и от част от политическия елит, то той сега най-вероятно осъзнава, че почивката му едва ли ще изцяло спокойна. Освен войните, които продължават, безработицата, която не намалява и реформите, които не напредват, метеорологичната прогноза също не беше с него. Бил, първият ураган за сезона на ураганите в Атлантическия океан, който помете източните американски и канадски брегове през уикенда, забави в неделя полета на Обама до острова с няколко часа.

Но това не беше най-лошото. Консерваторите, които се противопоставят яростно на амбициозния план на Обама за реформа на американската здравна система, решиха да го преследват с критиките си чак до острова, като го упрекнаха, че си взима отпуска в разгара на дебата по този въпрос. И за да се влошат още повече нещата, в САЩ се намериха и хора, които да упрекнат Обама, че е избрал за почивката си толкова луксозно място в разгара на икономическата криза.

„Народът ви гледа“, написа университетски професор от университета Джон Хопкинс в сайта на изразяващия позициите на левицата вестник „Хъфингтън пост“. Там професорът упрекна президента, че не е избрал  по-скромна дестинация, вместо богатата  Нова Англия, където се намира остров Мартас Винярд.

Въпреки скромния си произход Барак Обама действително избра за семейството си почивка в луксозната комфортна вила „Синята чапла“. Имението има 11 хектара с игрища за голф и баскетбол, както и басейн. Наемът му за седмица се оценява на между 30 000 и 50 000 долара. Администрацията на Обама побърза да съобщи, че семейство Обама само си плаща наема за вилата, като уточни, че става дума за 25 000 долара. Злите езици обаче намекнаха, че все пак данъкоплатците ще поемат пътните на президента с президентския самолет „Еър форс уан“, както и наема за съседната вила, която ще приюти армията от телохранители на Обама и семейството му. Но според Робърт Гибс, президентския говорител, американците разбират, че техният  президент работи здраво и има нужда от почивка.

След 7 месеца усилена работа и реформи в Белия дом, Барак Обама е наистина първият американски президент, който от дълго време си взима толкова кратка отпуска, която ще продължи само десетина дни. Никой не може да забрави рекордното бездействие на предшественика му Джордж Буш, който през двамата си президентски мандата си беше взел общо 1020 дни отпуска. Но рекордът принадлежи на втория президент на САЩ Джон Адамс, избран през 1797 г., който прекара през мандата си общо 8 месеца отпуска, за да възстанови силите си.

Но понякога не продължителността на ваканцията, а онова, което президентите правят по време на нея, вреди на тяхната репутация. Джордж Буш си навлече гнева на политическата класа и на обществото, като не прекрати ваканцията си, докато ураганът Катрина опустошаваше Ню Орлиънс през 2005 г.   По време на друг подобен инцидент, Буш пък беше подчертал колко е важно да се води борба срещу тероризма, преди да започне да се перчи с партията голф, която се готвеше да изиграе.

Американската администрация още отсега даде да се разбере, че президентът Обама няма да запази мълчание, нито да се пази от вниманието на медиите по време на престоя си в Мартас Винярд. Оттам ще трябва да се очакват негови изявления, дори и негови важни решения по въпроса за здравната реформа и президентските избори в Афганистан.

А ако президентът реши да се поразходи със съпругата си Мишел и двете им дъщери Малия и Саша в градчето Чилмарк, където се намира вилата им, то той ще установи, че въпреки спада на рейтинга му в допитванията до общественото мнение, обамаманията все още не стихва на малкия остров. Така например там той ще може да опита сладоледа с вкус на мока, наречен „мокабама“ – съчетано от думите „мока“ и „Обама“, да похапне от мексиканския специалитет „Барак-о-такос“, съставен от царевични питки с плънка от кайма и подправки, да сръбне коктейлите „Обаматини“ или „Обамаритас“, или пък да получи като подарък тениска с надписа: „Бях на почивка заедно с президента Обама“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.