РБК Дейли: Русия е под прицел

Грузинският президент Михаил Саакашвили получава като подарък пистолет от командващия на морската пехота на САЩ ген. Джеймс Конуей при срещата им в Тбилиси. Снимка: Ройтерс

Преди година Русия призна независимостта на две кавказки републики – Южна Осетия и на Абхазия. С това Москва показа, че приема предизвикателството на Запада и е готова да преформатира постсъветското пространство в своя полза. Признаването на Цхинвали и Сухуми за независими и разполагането на руски военни бази в Абхазия и южната част на Осетия обаче не означава, че играта е спечелена от Русия. Голямото противопоставяне в Кавказ тепърва предстои.

На 26 август 2008 г. президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев прочете указ, с който бе призната независимостта на Република Южна Осетия и на Република Абхазия. Осетинците от южната част на Осетия бяха спасени от поредния грузински геноцид, абхазкият народ за пръв път в най-новата история осъществи мечтата си за държавна независимост.

През изтеклата година на територията на двете републики бяха изградени бази на руското Министерство на отбраната, сключени бяха десетки междудържавни споразумения с Русия. При все това нито наличието на военни бази, нито руските граничари могат в момента да гарантират на осетинския народ, че събитията от миналия август няма да се повторят.

С помощта на САЩ и на техни съюзници грузинската армия изцяло възстанови, а що се отнася до някои видове ракетни въоръжения, дори умножи бойната си мощ. Напълно е възстановена инженерната инфраструктура по границите на Южна Осетия. С оглед на интензивната военна и политическа помощ от САЩ, евентуалният удар срещу Южна Осетия и руските войски, разположени в републиката, може да е по-мощен от миналогодишния. Сред акцентите ще бъдат масиран удар срещу Цхинвали, бързо превземане на Ленингорски и Знаурски район, а също блокиране на основните проходи. Нещо повече, този път Грузия може да използва своя Казбекски район и за удар в посока Владикавказ (столица на руската република Северна Осетия /Алания/ – б. р.).

Заплахата Тбилиси и съюзниците му да предприемат масирана атака и да загинат руски граждани може да се премахне, само ако бъдат определени справедливи граници на Южна Осетия, които да отговарят на новите военнополитически реалности.  Необходимо е да бъдат защитени правата на осетинското и на грузинското население в дефилетата Дарял и Трусо, а границата да бъде изместена на юг от Цхинвали, в посока към град Гори (Грузия – б. р.). В днешните условия между Руската федерация и Грузия до една година неизбежно ще избухне война.

Ситуация, доста сложна за Москва, се очертава и в Абхазия. Бившият представител на Грузия в ООН Иракли Аласания неведнъж заяви в интервюта, че до май 2008 г. бил успял да съгласува с ръководството на Република Абхазия редица ключови въпроси, засягащи проблема с грузинските бежанци.

Грузинско-абхазките консултации се водеха на фона на посещения, правени всяка седмица от високопоставени дипломати на САЩ и Европейския съюз. Предвидено бе политическият процес да доведе до помиряване между Тбилиси и Сухуми под егидата на Вашингтон и Брюксел, след което Руската федерация бързо да бъде изтласкана от републиката.

Войната през август замрази процесите, негативни за Москва. Днес обаче, година след като Абхазия бе призната за независима, те се разгръщат с нова сила. В края на юли например в парламента на републиката бе прокаран закон, според който жителите на местния Галски район масово получаваха абхазко гражданство*.

Според наблюдатели, президентът Сергей Багапш е станал инициатор на закона, воден от стремежа рязко да заздрави електоралната си база и същевременно да се представи пред Запада като страна, готова да направи сериозни отстъпки, включително по стратегически въпроси.

Под натиска на абхазкото население парламентът бе принуден да отмени закона, но депутатите решиха да обсъдят въпроса отново наесен, щом наближат парламентарните избори. При неотдавнашното си работно посещение в Абхазия руският премиер Владимир Путин отправи сигнал, че Москва се обявява за обществен консенсус в републиката, и разговаря в Сухуми с представители на опозицията. Ако не получат подкрепа от федералното ръководство, абхазките власти ще бъдат принудени да търсят такава в чужбина и от олигархичните структури в Москва.

По БТА

* Президентските поправки в законодателството предвиждаха автоматично да получат абхазко гражданство всички грузински бежанци, върнали се в Галски район след войната между Абхазия и Грузия от 1992-1993 г., отбеляза тези дни агенция Росбалт.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.