Рашко Заяков: Корумпирани служители се връщат триумфално в ръководството на ДАНС

Ще разкрия подробности и за контакти с чуждестранни служби, казва доскорошният началник на контраразузнаването

Рашко Заяков. Снимка: БНТ, от екрана

Името на шефа на контраразузнаването в ДАНС – Рашко Заяков нашумя неотдавна, след като той си подаде оставка поради несъгласие с новия председател Цветлин Йовчев.
Преди дни Заяков и бившият осветен началник на Отдела за специални акции (ОСА) Велин Хаджолов бяха поканени на среща от председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента Яне Янев, на която съобщиха данни за корупция в агенцията.
Рашко Заяков се съгласи да даде първото си интервю след срещата.

– Г-н Заяков, как се стигна до подаването на оставката ви?

– Бях уведомен, че от 20 август отпуската ми е прекратена и трябваше да се явя в ДАНС на среща с председателя Цветлин Йовчев. Бях обвинен, че съм оказал въздействие върху една комисия, назначена от предишния председател Петко Сертов за комплексна проверка в една дирекция.

– За дирекция в контраразузнаването ли става дума?

– Да, в моята главна дирекция, която ръководех.

– А за каква проверка става въпрос?

– Имаме депозиран писмен сигнал от служител в агенцията за нередности в работата на дирекцията, както и за извършени финансови злоупотреби с държавни средства.
На тази основа бе разпоредена комплексна проверка с участието на служители от инспектората на ДАНС, както и на опитни служители от други дирекции на контраразузнаването. Комисията констатира, че в голямата си част информацията в сигнала се потвърждава.

– Злоупотребите в какъв размер са?

– Доколкото си спомням – около 30 000 лв.

– Къде са резултатите от тази проверка?

– Заключенията от нея са при новия председател на ДАНС.

– Мислите ли, че той ще се съобрази с резултатите и ще предприеме мерки?

– На срещата ми с г-н Цветлин Йовчев той ме обвини, че съм въздействал върху комисията и за него реалните резултати са други. Всъщност резултатът от проверката е един – служителят, отговорен за констатираните нарушения и злоупотреби, е назначен на пост главен директор от 24 август.

– Искате да кажете, че този служител е възстановен?

– Не само, че е възстановен. Той дори е повишен.

– Съмнявате ли се, че някои документи от проверката могат да изчезнат?

– Пред председателя на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Яне Янев изразих своите опасения, че е възможно някои документи или част от констатациите в тях, да бъдат променени с цел прикриване и невземане на отношение към установените нередности.

– Казахте, че напускате ДАНС поради несъгласие с Цветлин Йовчев. За какво точно става дума?

– Ще ми бъде по-лесно да обясня по какво постигнахме съгласие. Единственият консенсус бе по отношение на акта на подаване на моята оставка. Разбира се, това е в рамките на шегата.
Иначе не съм съгласен в публичното пространство да се хвърля твърдението, че оценката на западните партньори за работата на ДАНС е отрицателна. Категоричен съм, че с европейските партньорски служби, както и с тези зад океана, сме имали много добри отношения и сме работили по съвместни проекти. До момента няма изразена негативна оценка от страна на партньорските служби. Напротив. Имаме изпратени благодарствени писма. Затова не приемам манипулациите по тази тема.
Не съм съгласен също хора, проверявани за злоупотреби и корупция, да се завърнат триумфално в ръководството на ДАНС.

– На срещата с Яне Янев изразихте и съмнения за връзки на високопоставени служители с чуждестранните специални служби. Какво имахте предвид?

– Връзки и нерегламентирани контакти с чужди граждани, за които ДАНС има достатъчно информация, че са обвързани с чуждестранни специални служби. Не бих могъл да тълкувам по някакъв по-различен начин вземането на пари от представители на такива служби.

– Звучи доста скандално.

– Подробности мога да споделя пред оторизираните органи по съответния ред.

– Напоследък скандалният бизнесмен Арбен Хавальов присъства активно в медиите. Има ли нещо вярно в твърденията, че той има връзки с високопоставени служители в ДАНС?

– Без коментар.

– От колко години сте в службите?

– В Националната служба за сигурност от началото на 1993 година.

– И сте работили само по линия на контраразузнаването?

– Да, цялата ми кариера е свързана с контраразузнаването.

– А преди да постъпите в НСС, работили ли сте на други места?

– Да, в разузнавателните структури на българската армия.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.