Смъртта на Тед Кенеди или залезът на една политическа династия

Американският сенатор Тед Кенеди във Вашингтон на 21 април 2009 година. Снимка: Ройтерс

Смъртта на сенатор Едуард Кенеди бележи залеза на една от най-легендарните династии в американската политика. Името Кенеди остана без наследници, способни да се изкачат на върха с характерната комбинация от тежест, амбиция и слава.

77-годишният Кенеди, най-продуктивният законодател в американската история и брат на убития президент Джон Ф. Кенеди, почина в битка с рак на мозъка. Той си отиде няколко седмици след сестра си Юнис Кенеди Шрайвър, която основа параолимпийските игри и беше видна защитничка на хората с умствена изостаналост. „Сякаш вече няма кой да поеме щафетата“, смята професорът по политически науки от университета в Бостън Томас Уолън. „Не виждам никой от новото поколение, който може да понесе товара. Тед Кенеди може би ще бъде последният“, каза Уолън, който е автор на „Кенеди срещу Лодж: изборите за сенатор от Масачузетс 1952 година“, посветена на първото участие на брата на Тед, Джон Кенеди, в изборите за Сената.

Ракът на Тед Кенеди и смъртта му предизвикаха спекулации за това, кой може да наследи сенатора с третия най-голям стаж и дали новото поколение може да излезе от сянката му. Много млади членове на рода Кенеди играят активна роля в обществения живот, но не в мащабите на Тед, последния от четиримата братя Кенеди. Джон беше избран за президент през 1960 година и убит през 1963-та. Президентската кампания на Робърт, сенатор от Ню Йорк, приключи с убийството му през 1968 година. Най-големият брат, Джоузеф-младши, беше убит през Втората световна война.

Възможностите друг Кенеди да наследи мястото в Сената, което беше заето от представители на семейството близо пет десетилетия, са ограничени. Племенникът на Тед, Джоузеф – най-големият син на Робърт Кенеди – често се споменава като вариант. Той изкара шест мандата като конгресмен от Масачузетс и в момента ръководи неправителствената Корпорация „Гражданска енергия“, която предоставя евтино гориво за отопление на бедните. Джоузеф неколкократно обмисляше възможността да се кандидатира за губернатор на Масачузетс, но винаги се отказваше, включително през 1997 година, когато бившата му жена публикува не особено ласкателна книга за него. Когато се отказа от надпреварата през 2001-ва, в интервю за „Бостън глоуб“ той каза: „Това не означава, че отхвърлям политиката. Просто ми харесва онова, което правя в Корпорацията.“

Демократите са наясно с дълбоките симпатии към семейство Кенеди и може да окуражат 56-годишния наследник да се бори за сенаторското място на чичо си. Съгласно законите на Масачузетс, когато мястото в Сената се освободи, губернаторът на щата трябва да свика специални избори в рамките на 145 – 160 дни.

Други представители на Кенеди също могат да запазят наследството живо, въпреки че никой не се ползва с репутацията на побелелия „Лъв на Сената“, когото мнозина смятаха за един от най-въздействащите оратори с речи, изпълнени с вълнуващата образност в стил Кенеди, и с гърмящия му баритон. Сред другите ярки представители на клана се нарежда синът на Тед Кенеди, 42-годишният Патрик Кенеди, конгресмен демократ от Роуд Айланд. Той обаче ще трябва да се премести в Масачузетс, ако иска да се състезава за сенаторското място на баща си.

Неудобни факти, свързани с Патрик Кенеди, може да му попречат да се кандидатира за по-висок пост. През 2006 година той потърси помощ, за да се справи със зависимостта си към лекарства, след като се блъсна с колата си в предпазна бариера във Вашингтон. Миналата година се наложи да поднови борбата със зависимостта.

И все пак, когато самият Тед Кенеди беше на възрастта на сина си през 1974 година, политическото му бъдеще изглеждаше също толкова несигурно. Пет години по-рано младата му сътрудничка Мери Джо Копечне се удави, след като колата на Кенеди изхвърча от мост в Чапакидик на курортен остров в Масачузетс, на връщане от среднощно празненство. Въпроси от морално естество и слухове за алкохолизъм започнаха да преследват Тед Кенеди по това време.

За разлика от сина си, покойният Кенеди притежаваше харизмата на „последния от братята Кенеди“ и редовно беше главно действащо лице в президентските избори. Той е присъствал поне за кратко във всяка кампания на демократите от 1968 до 1988 година.

Политическата съдба на друг член на семейството, 58-годишната Катлийн Кенеди Таунсенд, най-голямата дъщеря на Робърт Кенеди и заместник-губернатор на Мериленд, беше разбита през 2002-ра, когато изгуби изборите за губернатор.

Керълайн Кенеди, на 51 години, дъщеря на Джон Ф. Кенеди, оттегли кандидатурата си за сенаторското място на Ню Йорк, което беше освободено от Хилари Клинтън. Писателка и филантроп, тя е подложена на ожесточени критики за това, че както твърдят някои, давала мътни или неясни отговори в интервютата за медиите. Други повдигнаха въпроса дали г-жа Кенеди, която не си направи труда да гласува на няколко избори, няма да спечели сенаторското място единствено заради името си. „Фиаското на Керълайн Кенеди до голяма степен урони престижа на името Кенеди“, смята Джулиън Зелизър, професор по политически науки от университета в Принстън.

Има някои, които не са проверени: Робърт Е. Кенеди- младши, екозащитник и адвокат, никога не е бил в политиката. „На този етап сред по-малките синове няма друг представител на семейството, който да притежава тежестта на Тед Кенеди и да може да се идентифицира със съответния набор от принципи и либерализъм, или да притежава същата телевизионна и политическа харизма“, казва Зелизър. „Семейството сякаш наистина замира като политическа династия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.