Руснакът пие по 64 бутилки водка годишно, Медведев обяви поредна война на алкохола

Снимка: Фишки нет
Руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция в Сочи. Снимка: Ройтерс

В средата на август руският президент Дмитрий Медведев каза, че е шокиран от официалните данни, според които средностатистическият руснак изпива по 18 литра чист алкохол всяка година. Ако това се изчисли само във водка, е равно средно на около 64 стандартни бутилки на човек годишно. А официалната статистика в Русия не обхваща нелегалното производство на самогон и контрабандни продажби, ментета и др. Той нарече ситуацията „национално бедствие” и заяви, че досегашните мерки срещу прекаленото пиене не са намалили алкохолизма в Русия. Подчерта  необходимостта от приемането на програма за борбата с алкохолизма и другите вредни навици в Русия. В момента заинтересованите институции обсъждат проект на национална концепция за борба с алкохолизма и с ръста на потребление на алкохолната продукция в страната. Ще успее ли борбата на правителството с алкохолизма на руснаците, пише сп. „Тайм”.

Клише е, но е вярно: руснаците обичат да пият. Всъщност думата за националната им напитка – водка – е умалителната форма на думата за „вода”. Първото ястие при всяко хранене е предвидено да насърчи консумацията й. И няма нищо необичайно в това, да видиш майка да върви по улицата като бута детска количка с една ръка, а в другата държи бутилка бира. Алкохолът тече във вените на руснаците и е вкоренен в културата им. Последният път, когато някой се опита да промени това – бившият съветски лидер Михаил Горбачов – популярността му рязко падна.

Но сега, 24 години след последния голям импулс за трезвеност в русия, президентът Дмитрий Медведев реши да направи нов опит. На среща на правителството в средата на август той каза, че алкохолизмът се е превърнал в „национално бедствие”, тъй като на всеки мъж, жена и дете се пада еквивалентът на 18 литра чист алкохол годишно, или поне такива са данните от Националния институт за здравеопазване. „Представете си за колко бутилки водка става дума – и дъхът ви ще спре,” каза Медведев на срещата. След това предложи комбинация от по-високи данъци и по-строги закони, които да ограничат пиенето в Русия. Така започва поредният рунд от националната донкихотовска битка: правителството срещу пиещите маси.

Цифрите са на страната на държавата. Министърът на здравеопазването Татяна Голикова подкрепи изявлението на Медведев като каза: „Ние сме абсолютен лидер по консумация на алкохол,” след което добави, че проблемът става все по-голям. На всеки десет години от 1970-та руснаците удвояват консумацията на алкохол. Държавната статистика показва, че днес 38 на сто от руснаците на възраст между 20 и 39 години страдат от алкохолизъм. Във възрастта между 40 и 59 години броят им скача на 55 на сто. Всяка година от отравяне от алкохол умират средно по 30 000 руснаци – двойно повече от броя на загиналите съветски бойци в 10-годишната война с Афганистан през 80-те.

През 1985 година, когато Горбачов повиши цената на водката и унищожи лозята, пияниците на Русия просто се превърнаха в контрабандисти на алкохол, бъркащи вани, пълни с долнокачествени питиета, наречени самогон, които нацията къркаше въпреки че много хора се отравяха. Пропагандните плакати, свързани с кампанията срещу пиянството – показващи граждани с квадратни челюсти, отказващи се от дневната си доза – все още са повод за шеги. И все пак, според Голикова, усилията на Горбачов са спасили милиони животи. Но популярността му понесе драстичен удар, от който той не може да се възстанови след перестройката и усилията си да преустрои съветската икономика, които доведоха до края на Съветския съюз.

Мястото на Горбачов в Кремъл беше заето от президента Борис Елцин, чието правителство спря много от реформите. Всичко друго щеше да е двулично, имайки предвид колко много пиеше Елцин. Настоящият министър-председател Владимир Путин си изгради доста пуритански имидж – знае се, че предпочита бира, особено германската – след назначението си от КГБ като шпионин в Германия. По време на президентството си обаче той не се опита да реши проблема с пиенето на Русия и не присъстваше на трезвената сбирка на Медведев.

Пиян лежи край спирка на улицата в Русия. Снимка: Фишки нет

Руските законодатели обаче бързо влязоха в тон с Медведев. Когато парламентът се събере отново през есента, най-вероятно ще повиши данъците върху алкохола, ще затегне лицензиращите закони и ще забрани продажбата на алкохол на будки и в малки магазини като ще остави само големите магазини на сигурно разстояние от училища, университети или развлекателни центрове.

Председателят на Държавната дума Борис Гризлов е развълнуван както от потенциалната полза за здравето, така и за парите, които ще спестят руснаците. „Сумата, която всеки гражданин харчи за алкохол за една година, е достатъчна да си купи нова кола,” каза Гризлов в изявление. „А ако погледнете какво харчим за храна, алкохолът е просто друга категория. Консуматорите харчат повече за бира и за концентрат, отколкото за червено месо, риба и птиче месо, взети заедно. И три пъти повече отколкото за сладки неща.”

Но не всички са толкова ентусиазирани. „От политическа гледна точка тези планове са просто глупава идея,” казва Алексей Макаркин, заместник-председател на Центъра за политически технологии в Москва. „Всеки път когато наложат подобни ограничения, се случват две неща: хората започват да правят собствен алкохол или се обръщат към по-евтини заместители. Имам предвид евтини парфюми, тоник за коса, почистващи препарати за прозорци, индустриален алкохол. Това е игра със смъртта.”

Колко смъртоносна е тя стана ясно през 2006 година, когато някой от западния регион Псков пусна партида евтин алкохол, смесен с медицински дезинфектант. Водката с намалена цена уби десетки хора, а в болница постъпиха повече от 400 с оплаквания от жълтеница, нефункциониращ черен дроб, токсичен хепатит. Местното правителство обяви извънредно положение.

Но инциденти като този най-вероятно няма да откажат повечето от заклетите алкохолици в Русия. Един мъж, който си пиеше бирата пред метрото в Москва (и който настоя да остане анонимен), се размечта, като си спомни контрабандния алкохол, произвеждан при последните правителствени мерки. „Спомням си контрабандните напитки от времето на Горбачов,” каза той. „Най-доброто, което съм пил. Хората наистина показаха гения си да правят концентрат. Казвам ви, той е в гените ни.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.