ДНСК не иска да събаря незаконния строеж край с. Варвара в Странджа

Комплексът на фирма „Краш 2000“ край с. Варвара, май 2009 г. Снимки: e-vestnik

Ще бутне ли някой най-после незаконния строеж в природен парк „Странжда“ на брега до Варвара или новото правителство ще остави местната мафия по южното Черноморие да продължи да се гаври със законите?

От изчерпателния (за разлика от друг път) отговор на строителното министерство и ДНСК до e-vestnik се разбра, че по време на предишното правителство инвеститорът „Краш 2000“ и местната власт в Царево са играли сложни ансамблови съчетания с анонимни служители на Министерството на околната среда и водите, строителното министерство и ДНСК, за да узаконят комплекса „Златна перла“, вместо да го бутнат. В момента топката е в ръцете на Административен съд – София. И то след като има решение на Върховния административен съд строежът да се събори като незаконен.

Случаят с незаконния строеж на хотелския комплекс „Златна перла“ край с. Варвара нашумя още през 2007 година. Накратко, фирма „Краш 2000“ започва да строи хотелски комплекс в природен парк „Странджа“, въпреки че по закон е забранено. Без редовни документи, с фалшифицирани подписи, но с протекциите на кмета на Царево – Петко Арнаудов (от БСП). Комплексът е завършен до етап груб строеж. Районната дирекция за строителен контрол – Бургас (РДНСК) издава 10 заповеди за анулиране на 10-те строителни разрешения, които кметът на община Царево е издал и строежът е замразен.

5 май 2009 г. Строежът на фирма „Краш 2000“ е ограден и се охранява. Оказва се, че с незаконни документи в България може да се построи цял хотелски комплекс. Снимки: e-vestnik

Оттогава насам фирма „Краш 2000“ се мъчи да спаси комплекса от събаряне. Обжалването по всички съдебни инстанции доведе до крайното решение на Върховния административен съд от април 2009 година – строежът е незаконен, трябва да се събори. Природозащитниците си отдъхнаха.

И като се започна едно чакане… След решението на ВАС трябваше ДНСК да издаде заповед за събаряне, постройките да се разрушат, а теренът да се рекултивира за сметка на инвеститора. Но в предизборната ситуация през май-юни 2009 г. ведомствата даваха уклончиви отговори. В ДНСК чакали от строителното министерство да им кажат какво да правят, а от министерството били заети с пречиствателни станции и не можели да мислят за строежи.

Какво се оказа?

Докато административните дела са били висящи, община Царево е приела нов общ устройствен план (ОУП), одобрен на 13 август 2008 година от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Според този нов план комплексът „Златна перла“ попада в урбанизирана територия и е отреден за вилно селище. Проектът на ОУП е минал и през Министерство на околната среда и водите, което се съгласява (пак през август 2008), че изменението на ОУП не противоречи на режима на природен парк „Странджа”.

Въз основа на тези „узаконявания“ ДНСК отказала да издаде заповед за събаряне на незаконния строеж (или – да образува административни производства по реда на чл. 225 от Закона за устройство на територията). На 22 юли 2009 година Върховната административна прокуратура протестира отказа на ДНСК в Административен съд – София и сега се чака решението.

Снимки: e-vestnik

Участва ли и ДНСК в далаверата?

Решение на съда още няма, но според адвоката Веселин Паскалев случаят е толкова ясен, че отказът на ДНСК да издаде заповеди за събаряне изглежда подозрителен. По този повод природозащитници се съмняват „дали вече и тези от ДНСК не са купени?“.

„Общият устройствен план (ОУП) няма абсолютно никакво значение за законността на строежа, казва адвокат Веселин Паскалев. В Закона за устройство на територията пише съвсем ясно – строеж без строително разрешение е незаконен и подлежи на разрушаване, независимо дали отговаря на ОУП, ПУП или каквото и да било. Има съдебно решение за отмяна на строителните разрешения, тоест, няма строителни разрешения, следователно строежът е незаконен, което значи, че трябва да се разруши.

Ако ОУП позволява вилно селище, съществуващото трябва да се събори, а после може да се построи ново на негово място и това го пише изрично в Закона за устройство на територията“.

Какво ще реши съдът и ще има ли воля новото правителство да събори незаконните строежи, предстои да разберем.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.