Германия обвини ЕС в „социализъм на крушките“. Германците се презапасяват

Крушки, които трябва да излязат от употреба според ЕС, във фабриката на „Осрам” в Молсхайм, Източна Франция. Снимка: Ройтерс

Зашеметяващата нова ера на енергоспестяващи крушки в Европейския съюз започва на 1 септември. Непопулярността на компактните флуоресцентни осветителни тела обаче кара много потребители и продавачи в Германия да трупат запаси от традиционните крушки. Как най-дисциплинираната нация в света се опълчи на новите разпоредби на ЕС, пише сп. „Шпигел”.

1 септември, крайният срок за прилагането на първата фаза от забраната на ЕС върху крушките с нажежени жички, приближава. А купувачи, продавачи и дори музеи трупат запаси от скъпоценната стока. Производителите пък трупат пачки. Забрана на ЕС, приета през март, предвижда постепенна замяна на традиционните крушки с приетите за по-енергийно ефективни компактни флуоресцентни крушки (compact fluorescent bulbs – CFL) . На 1 септември първи ще си отидат крушките от сто вата. Според забраната останалите ще отпаднат постепенно до 1 септември 2012 година.

Магазините и веригите за обзавеждане в Германия отчитат масивно увеличение в продажбите на традиционните крушки. Според веригата хипермаркети Obi има 27-процентно увеличение в продажбите в сравнение със същия период от миналата година. От Hornbach докладват за 40-процентно увеличение. А от Max Bahr твърдят, че търсенето на стоватовите крушки е нараснало с 80 процента. Според „Практикер“ процентите са 150.

„Това, което се случва, е невероятно”, казва Вернер Визнер, главен мениджър на Megaman – производител на енергоспестяващи крушки. Визнер разказва как представител на компанията неотдавна видял в един магазин мъж, който напълнил цяла количка с всякакъв вид крушки и платил повече от 200 евро. „Сигурно ще му стигнат за следващите 20 години.” Изглежда трупането на запаси не е явление, засягащо само клиентите. Законът забранява само производството и вноса на стари крушки, но не и продажбата им. „Добре сме се заредили”, каза говорител на „Практикер“.

И най-странното е – поне в краткосрочен план – че компаниите, които произвеждат убийствените за климата крушки се радват на скок в продажбите. Според компанията за изследване на пазара GfK между януари и 20 април 2009 година продажбите на старомодните крушки в Германия са скочили с 20 процента в сравнение със същия период на миналата година, а продажбите на енергоспестяващите крушки са се свили с 2 процента.

Първоначално забраната на ЕС трябваше да помогне на 27-те страни да достигнат целите си в енергийната ефективност и защитата на климата. Въпреки че са много по-евтини, крушките с нагряващи се жички отдавна се смятат за разточителни, защото само 5 на сто от енергията, която консумират, отива за производство на светлина, а останалата просто ги нагрява.

Потребителите също трябваше да почувстват положителен ефект върху портфейлите си. Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс е изчислил, че средностатистическото европейско домакинство ще спестява по 50 евро на година от сметките си за електричество и че годишните емисии от въглероден диоксид в Европа ще намалеят с 15 милиона тона. Но подобно на директивата за кривите краставици, мнозина се подиграваха на законодателството за крушките като пореден пример за европейска бюрокрация. Холгер Крамер например, евродепутат от немската поддържаща бизнеса Свободна демократична партия, обвини ЕС, че налага „социализъм на крушките”.

В действителност, създавайки законодателството, ЕС не отчете предпочитанията на хората и възраженията на мнозина. Много хора например се оплакват, че светлината, излъчвана от енергоспестяващите крушки, е по-студена и по-слаба и че високочестотното им трептене може да предизвика главоболие. Има и оплаквания от живака, който се съдържа в новите крушки и за това, че не съществува система за събирането им по удобен и щадящ околната среда начин. Твърди се, че те могат да предизвикат по-високи нива радиация, отколкото е позволено според международните разпоредби.

За някои хора проблемът е въпрос на неизпълнени обещания. Производителите на енергоспестяващи крушки например оправдават по-високите цени като твърдят, че новите крушки издържат много повече от старите. Но скорошно изследване от списание Öko Test, което е насочено към защита на потребителите и на околната среда, показа, че от 32 тествани крушки 16 спират да работят след 6000 часа употреба – т.е. много по-рано отколкото производителите обещават.

И, разбира се, стигаме до проблема със светлината, която излъчват крушките. Много хора се оплакват, че светлината просто не е достатъчно светла и че променя цветовете. Хамбургската художествена галерия например неотдавна направи поръчка за 600 старомодни крушки, за да е сигурна, че ще може да продължи да осветява произведенията, които излага, по запазения през вековете начин.

Естетическият проблем също не е за пренебрегване. За работещия в Мюнхен дизайнер Инго Маурер енергоспестяващите крушки възвестяват спада в качеството на живота. „Препоръчваме протести срещу забраната, гражданско неподчинение и своевременно запасяване с осветителни тела”, казва Маурер. И добавя, че според него забраната ще накара хората да използват по-силни крушки, което по отношение на енергийната ефективност не е добре.

Според Визнер Брюксел е объркал всичко. Вместо да забранява старомодните крушки, ЕС е трябвало да добави допълнителна такса от 5 евро на крушките с нагряващи се жички и по този начин да накара хората да се замислят малко повече преди да ги купуват. „Само този ход би бил достатъчен ЕС да постигне целите си”, казва Визнер.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.