Убий момиче и спечели 200 хил. в тв-шоу! Не заслужава ли бойкот Нова ТВ?

Ученичката Елеонора, убита в София през 2001 г. от пияния цивилен полицай Калин Кьосев. Снимка: архив на семейството

Полицаят Калин Кьосев, който пиян застреля 16-годишното момиче Елеонора през 2001 г. на бул. „Патриарх Евтимий“ в София, става участник в шоуто „Цената на истината“ по Нова ТВ, съобщиха продуцентите (виж тук подробности за шоуто). „Кьосев иска да опровергае публично всички спекулации около случая, отговаряйки честно пред детектор на лъжата. Тъй като екс служителят на МВР все още дължи пари на майката на убитата Елеонора, неговото желание е спечелената сума в предаването да бъде за нея“, твърдят организаторите на шоуто. Направо да се разплачеш.

Що за човек трябва да си, за да влезеш по собствена инициатива в подобен телевизионен цирк? Да стреляш, пиян, надрусан с кокаин и диазепам (по данните на полицията), в центъра на София. Да убиеш младо момиче, да те осъдят след 5-годишно проточване на делото на 4 години затвор, защото си убил по „непредпазливост“. Да имаш да изплащаш обезщетение на родителите на момичето… и да се явиш на екрана за да „опровергаваш спекулации“! А от шоуто да обясняват как нямали намерение да сриват човешки съдби, а да разкриват истината.

С участието на Кьосев продуцентите от „Олд скул продакшънс“ явно очакват да има висок рейтинг. А може би трябва да има някакви морални граници в борбата за високия рейтинг? Щедро ефирно време за оправдание на убиец, признал се за такъв и осъден… Може и да разплаче зрителите. Да му съчувстват. Ако Кьосев не е бил пиян и не е употребявал кокаин, може би изповедта му щеше да е оправдана. Но тук става дума не просто за престъпление по непредпазливост. Пияното ченге не е невинна жертва на случайността. „Непредпазливост“ не е думата, която оправдава това убийство. „Непредпазливо“ надрусаният полицай е извадил пистолета си и „непредпазливо“ стрелял за кеф (убитата е била на десетки метри, което показва, че полицаят е насочил пистолета хоризонтално, сякаш се  е прицелвал). И сега в национален ефир ще обяснява колко съжалява за своята „непредпазливост“ през зимата на 2001-ва година. Полицай, който употребява кокаин, със сигурност е корумпиран – заплатата му няма как да стигне за този луксозен наркотик. И полицаят се е крил дълго след убийството, с обяснението, че не разбрал какво е станало. Всъщност има и друго обяснение – че е искал да спадне нивото на алкохол, пил е хапчета, за да заличи следите от кокаин.
И сега тв-продуценти му предоставят възможност за награда от 200 хил. лева. Вероятността Кьосев да ги спечели е огромна, тъй като той няма какво да губи – всичко около случая е оповестено и изписано, присъдата му е изтекла. Той ще разкаже онова, което е разказвал на няколко пъти, което е потвърдил и съдът, и ще вземе 200-те хиляди лева.

Има нещо сбъркано в държавата – и в правосъдието, което е вкарало Кьосев в затвора само за 4 години и само с 40 хил. лв. обезщетение, и в телевизиите, които са способни на всякакви полюции за рейтинга си. Най-тъжното е, че няма да има обществена реакция. Например на хора, които се борят срещу насилието или срещу жертвите на ченгетата (случайно убитите от полицаи са още много, не е само Елеонора), да излязат на демонстрации.
След убиеца, очаква се следващите участници в „Цената на истината“ да са излежали присъдите си изнасилвачи и крадци, които ще „опровергаят спекулациите“ около престъпленията си. За да разтърсят зрителя със сложната си душевност и нерадостната си съдба. Не е ли това начин за оправдаване на престъпници?

Не заслужава ли граждански бойкот Нова ТВ? Да, изглежда безсмислено, но по какъв начин да реагираш на перверзиите в тази сбъркана държава?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.