Концерт на Мадона пред 50 000 човека блокира София. А как е по света?

Мадона на концерт в Будапеща по време на турнето си „Sticky and Sweet“. Снимка: Ройтерс

Защо концерт на световна звезда трябва да наруши ритъма на двумилионен град като София? Нима сценичните изяви на Мадона са предизвикали неразбории в движението или са затворили улици в Лондон?
Общината е разпоредила за мегасъбитието на 29 август в София ще бъдат затворени улици при това за няколко дни – от 27 до 30 август, а не само в деня на мероприятието. Транспортът пък промени маршрута си около стадион „Васил Левски” в часовете от 17 до 24 часа, паркирането, включително сините зони в района също са блокирани (виж по-долу списък с мерките на общината). Подобна ексцесия, но само за няколко часа, е имало за шоуто на попкралицата и в Букурещ, но географската близост я обяснява някак. Не ме учудва, че меломаните в северната ни съседка са освиркали известната певица – дали изнервени заради неуредиците около концерта, дали заради закъснението й с два часа, дали наистина заради думите й, че ромите в Източна Европа били дискриминирани. Твърде е възможно нещо подобно ще се случи, а неслучайно в онлайн сайтове се появиха сравнения, че идването на Мадона наподобява по рестрикции за гражданите това на Бил Клинтън в края на 90-те години на миналия век. Или на покойния папа Йоан Павел Втори преди няколко години.

Вярно е, че шоуто ще бъде музикалното събитие на годината у нас. Трябва ли обаче то да предизвиква такава суматоха?
Докато медиите се надпреварват да хвърлят тонове шумни похвали за подготовката на събитието никой не попита защо са всичките тези ограничения за жителите на града. Нито пък някой повдигна въпроса защо заради един концерт, било то и на Мадона, бе преместен важен мач на ЦСКА със седмица по-рано. Подобна дилема имаше и в Будапеща, но местните футболни босове решиха да си запазят терена и изпратиха попкралицата да пее в парк.

Мадона на концерт в Будапеща по време на турнето си „Sticky and Sweet“. Снимка: Ройтерс

Вярно – супер е, че Мадона ще пее и ще танцува у нас. Тукашната местна власт и организаторите на спектакъла обаче някак не разбират, че подобни прояви се правят за удоволствието на тези, които са си платили да дойдат. Отдавна не е достатъчно само да осигуриш техниката и безопасността на изпълнителя и екипа му, а след това да се похвалиш, че си спретнал подобно събитие. Как ще се повиши настроението преди шоуто на Мадона на тези, които ще се запътят към стадиона в събота ще се чудят дали да паркират около Плиска или за още по-сигурно в Младост, защото паркинги около спортното съоръжение няма. А и да има, точно когато са най-необходими, са затворени.
Според БНТ очакванията на организаторите от „София мюзик ентърпрайзис” били за 50 000 души. Ако имахме по-голям стадион, сигурно градът ни щеше да бъде блокиран поне за седмица и трябваше  да ходим с хеликоптери до работните места. Затова не мога да не се радвам, че групата U2 подминаха София. Иначе едва ли щяха да останат сред любимите ми изпълнители, а неспестените ми неудобства по никакъв начин нямаше да бъдат компенсирани дори и с якия концерт, какъвто чух и видях в Гелзенкирхен, Западна Германия.

Купуването на билети

И за Мадона, и за U2 става с месеци по-рано.

Опашката за билети за Мадона в София. Снимка: Люлин Стаменов, в. „Новинар“

Ако не разчиташ на последния момент. За Боно и компания бе необходимо да влезеш в сайта на групата, да отидеш на раздела за билети за турнето, да избереш държавата, в която искаш да гледаш турнето им 360 градуса и цената на билетите. Оттам, след регистрация,  оперираш с кредитната си карта, а пратката пристига до един месец. Честа практика у нас е да стигнат едва до летището, въпреки че за доставката от Германия плащаш 30 евра. Това е схемата ако не пазаруваш от предпродажбата на билети. За нея е необходимо да се регистрираш в сайта срещу 50 долара. След това получаваш право да купиш билети преди официалното пускане на пропускателните хартийки в зависимост. Денят и часът зависят от това в коя група си попаднал.

В София пуснаха пропуските за Мадона през февруари. Още си спомням как се редих на опашка, как се записвахме по имена, как дълго време редът ми бе мираж, въпреки че бях от първите, защото служителите на фирма използваха намалението да се прередят и да купуват билети на кило. В миг, в който те вече бяха в обръщение, системата на Тикетпро блокира от пренатоварване. След повече от час се отпуши, а на опашката хората си носеха кафета и топли напитки заради студа, независимо че бяхме на закрито. След повече от час и половина в покой, изюрках приятел да дойде и да ме смени на опашката. Тогавашният ми работодател беше чувал за Мадона, но му беше все тая за нея. След още два часа, общо половин работен ден, имаше резултат равен на билети. За 29 август.
И докато за U2 най-евтините билети се търгуваха по 40 евро, то за Софийската Мадона на същите места – някъде в Г секторите, удоволствието е 110 лева. Само че с тази разлика, че в Германия на хартийката ти е посочено и мястото, което никой не смее да заеме, ако няма „документ” за това. У нас –ако си намериш място, сядаш, ако – не, проблемът си е твой. А както добре знаем, практика е срещу по-скъп билет, да те настаняват на по-евтино място.
Има нещо, по което и двата концерта си приличат – има билети last minutes. Независимо, че за ирландците от U2 билетите бяха разпродадени, поне според информацията в сайта на групата, в последния момент мой приятел си купи, при това не на черно. Вярно, че го споходи късметът на начинаещия. След зимната истерия, че не е останал нито един билет за Мадона, тъй като големи филми са ги изкупили, друг приятел от чужбина съвсем спокойно си се сдоби с такъв, два дни преди концерта. Без да виси по опашки и да се прибавя в разни списъци. Въпреки че уж всичко беше разпродадено, в последния момент организаторите пуснали още 5 000 билета.

Щандовете за продажба на фланелки и др. Снимки: авторката

Преди концерта на U2

Гелзенкирхен е на 30 минути път с кола от Дортмунд и доскоро се е славел предимно като миньорски град. В момента повечето от мините са се преквалифицирали в бистра, театри и туристически атракции в града, чийто население е над 400 000. В неговите околности, в радиус на 50 км, пък има над 7 млн. германци. Veltins Arena е сред най-модерните стадиони в Европа, бе домакин на финала на Шампионска лига преди пет години. Спортното съоръжение, популярно като стадиона на седемкратния шампион на Германия Шалке 04, е за 65 000 седящи зрители, а тревата му може да бъде покрита само за няколко минути.

17,30 часа. Два часа преди Snow Patrol да се появят на сцената, за да подгреят публиката преди голямата глътка U2. Десетки фенове на ирландската банда се събират за предстоящото шоу. Колоната от автомобили се е образувала още в самото начало на Гелзенкирхен. 360 tour e eдинственият концерт на Боно и компания в Западна Германия. Предишният на немска територия бе в Берлин. Движението се отцепва – тези които за Veltins Arena са любезно упътвани къде да оставят колите си срещу 5 евро. Паркингите са до стадиона, а движението е така уредено, че веднага щом един се напълни, се отваря друг. Няма напрежение, бутане, бибиткане. Всичко все едно е изчислено.
Към стадиона се образуват колони от фенове, като по-голямата част са по двама. Обикновено са мъж и жена на средна възраст, вързали на кръста си по една връхна дреха, без чанти и други принадлежности. Рядко има големи групи фенове. Няма никакво бутане, ръчкане. Тук-таме се виждат картонени табели „Търся билети”. Притежателите им обаче не са типични германци, по-скоро приличат на приходящи, амбицирани да изкарат някое евро от препродажбата на билети. За това причакват „жертвите” далеч преди входовете на стадиона.

Залата и сцената в средата на концерта на групата U2 в Германия. Снимки: авторката

18,00 часа. Около него има стълпотворение само на някои места – павилионите с оригиналния мърчандайзинг на групата от Дъблин. Мъжките фланелки са поне десетина вида и струват от 25 до 30 евро. Най-търсените са маслено зелени, със знака на тура – грандиозната сцена, наподобяваща извънземно или огромен паяк, отпред и датите на концертите на гърба. В същия цвят са и шапките, запазена марка на вокалиста Боно Вокс. Изборът на женските фланелки е по-ограничен и вариращ – от хипер семпли, на които трудно може да различиш бранда на U2, до такива с готически ангелчета отпред. Въпреки това се купуват. Никой не пробва, но не се и бута, а спокойно чака на опашка. Останалите пък са с фланелки на групата от предишни турнета, дори от далечния Rattle and Hum.

19,30 Пред стадиона всички пият бира. Или почти всички. Ориентир на местата за пиво обаче не са традиционните български опашки (спомням си как човек от компанията ни за малко да изпусне целия концерт на Depeche Mode у нас преди три години, защото изкара по-голямата част от времето на опашка за бира, въпреки че не дават повече от шест). Честно казано не разбрах как става така – уж всички пиеха, пък никой никъде не се ръгаше. Е, по-различно беше пред тоалетните, но и там не трябваше да изчакаш повече от трима-четирима. Консумацията в стадиона обаче бе решена по друг начин – трябваше да имаш карта от 20 евро. Тя важи за целия футболен сезон и срещу нея можеш да си купуваш от барчетата на Veltins Arena с ужасяващо намаление – вместо бира по 4 евро, можеш да си я купиш срещу 1 евро. Чак сега разбрах защо пред стадиона имаше продавачи на такива карти за по 10 евро.

360 градуса

Стадионът е закрит, тъй като се очаква да завали. Почти е препълнен, тук-таме още някой разсеян меломан сигурно виси отвън на опашка за бира или вурстчета. VIP-ложите също са заети. Обикновената реакция на всеки влязъл за първи път е стъписване. Пред чудовищно огромната сцена, която се вижда от всички страни, апаратура, екрани. И безкрайното количество фенове, които нетърпеливо се упражняват в мексикански вълни веднага след като подгряващата група се оттегли. Минутите преди появата на U2 са най-изнервящите. Тук-там някой пали цигара, други се снимат на фона на тълпата, сцената…

Сцената по време на концерта на групата U2 в Германия. Снимки: авторката

21 часа. Чакането продължава малко по-дълго от очакването, но няма недоволни. Veltins Arena се пука по шевовете. Препълнен е до дупка с близо 100 000 меломана. Може и няколко хиляди повече. Точно в 21 часа зазвучават първите акорди на Breath. Боно, Лари Мълън, Ди Едж и Адам Клейтън забиват няколко парчета от новия си албум No Line On The Horizon, които за моя почуда публиката приема припявайки дума по дума. Следват евъргрийни – Sunday bloody Sunday, When The Streets Have No Name, I still Haven’t found What I;m looking for, One… Не мога да опиша какво се случи на сцената. Нито мога да пресъздам светлинните ефекти, нито комуникацията между групата и публиката, нито коя след коя песен следваше, макар че последното едва ли има някакво значение. Всичко това трябва да се види и да се съпреживее. Не може да се разкаже.

Колоната от коли след концерта. Въпреки задръстването не става чак такава блъсканица като в България. Снимки: авторката

Два часа по-късно… Спомням си обаче последната от биса песен, също от последния студиен албум на ирландците, Moment Of Surrender. Всички пееха на нея. После звучеше от десетки коли. Този път, за разлика от идването, имаше задръстване. Гелзенкирхен бе претъпкан от коли, от които дънеше U2. Всичко обаче все едно беше на забавен каданс. Все едно никой не бързаше да се прибере, първо ютуманиаците пийваха по една бира, но не се чуваха викове и крясъци от екзалтирани коментари, даже като че ли бяха като безсловесни. Неизбежните опашки от превозни средства позволиха на някои дори да подремнат докато колоната се отпуши. За по-малко от два часа обаче не остана нито един посетител на паркинг. Гарантирам за това –  тръгнах си от последните.

Съобщение на столична община за концерта на Мадона:

P. S. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, обслужващи концерта, както следва:
– от 07,00 ч. на 21 август до 24,00 ч. на 31 август (понеделник) по алеите около стадион „Васил Левски“ при сектор Г.
– от 07,00 ч. на 27 август до 18,00 ч. на 30 август по алеите около стадион „Васил Левски“ при сектори Б и В; моста пред стадиона; и ул. „Митрополит Кирил Видински“, между бул. „Драган Цанков“ и ул. „Йосиф Петров“
– от 07,00 ч. до 24,00 ч. на 29 август на ул. „Гурко“, между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“
В деня на концерта забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
– по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, между пл. „Орлов мост“ и бул. „Драган Цанков“
– в посока „Орлов мост“ – от 12,00 до 24,00 ч., с изключение на автобусите на градския транспорт;
– в посока бул. „Драган Цанков'“ – от 15,00 до 24,00 ч., с изключение на автобусите на градския транспорт;
– от 15,00 до 24,00 ч. по ул. „Гурко“, между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“, с изключение на автобусите на градския транспорт.
Градският транспорт няма да се движи в отсечката в посока „Орлов мост“ между 17,00 и 20,00 ч. В този промеждутък маршрутът на автобусни линии № 72, 75, 76, 114, 204 и 604 в посока „Орлов мост“ ще бъде частично променен, както следва:
– № 72 – от бул. „България“, наляво по ул. „Фритьоф Нансен“, надясно по бул. „В. Левски“, ул. „Шипка“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута си;
– № 75 – скъсява се до Военна академия;
– № 76, 204 и М34 – от бул. „България“, наляво по ул. „Фритьоф Нансен“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“, бул. „Цариградско шосе“ и по маршрута си;
– № 114 – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ по ул. „Гурко“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Цариградско шосе“ и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички автобусни спирки в променения участък от маршрута си.
Ще бъдат закрити и паркингите „синя зона“ и „служебен абонамент“ в посочените по-горе места.

СДВР препоръчва на столичани и гостите на концерта да паркират личните си автомобили извън центъра на столицата и да ползват градския транспорт до стадиона. Всички големи спирки на масовия градски транспорт ще бъдат обезпечени с охрана.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.