Молдовските комунисти – без подкрепа от Москва

Молдовски военен гласува на парламентарните избори в Кишинев. Снимка: Ройтерс

Постигнатото през първия ден от сесията на новия молдовски парламент, избран на 29 юли, според депутатите, ще определи колко жизнеспособни ще бъдат и законодателното събрание, и държавата като цяло. По думите на Владимир Цуркану, депутат от комунистическата партия и бивш вътрешен министър, икономиката на страната не би издържала нови предсрочни избори. На хоризонта обаче пак се задава предсрочен вот – ако парламентаристите не успеят да изберат президент.

Комунистите, управлявали през последните осем години, не получиха от Москва подкрепата, на която разчитаха. Това съобщи Мариан Лупу от ръководството на Демократическата партия, един от основните претенденти за поста държавен глава. По думите на Лупу – бивш председател на парламента и депутат от новия – „за разлика от предишни години Москва се държи коректно, не упражнява натиск, нито подкрепя определена партия“. Както твърди молдовският политик, руската страна не е искала преговори с Демократическата партия и не я е убеждавала да сключи алианс с комунистите, независимо че местни медии обсъждаха като възможност този сценарий.

Колкото до евентуалния левоцентристки алианс, планиран от компартията според нейно изявление тези дни, за създаването му според Лупу е необходим диалог между комунистите и отделни партии от „Алианса за европейска интеграция“. Той включва Либерално-демократическата, Либералната, Демократическата партия и Съюза „Наша Молдова“. Тези партии влязоха в парламента наред с комунистите и формираха вече собствено парламентарно обединение.

„Още не сме получили от комунистите покана да преговаряме, но при всяко положение няма да влезем в сепаративни преговори – диалогът или ще бъде разширен до рамките 4 плюс 1 (демократическият алианс плюс комунистите), или изобщо няма да се състои“, подчерта Мариан Лупу. Той припомни, че в сряда депутати от Комунистическата партия провалиха преговорите, насрочени по покана на опозиционните лидери – просто не се явиха в уговореното време.

Междувременно депутатът комунист Владимир Цуркану, смятан за твърде приближен до лидера на компартията – и. д. президент Владимир Воронин, заяви, че фракцията му ще направи всичко възможно, за да не стигнат нещата до нови парламентарни избори, които просто ще са непосилни за икономиката на страната. За целта обаче трябва да бъде избран президент.

Ще припомним, че на 5 април в Молдова бяха проведени парламентарни избори. Спечелиха ги комунистите, но не им достигна един глас, за да настанят във властта свой президент (конституцията забранява на Владимир Воронин да претендира за трети мандат). Съответно за 29 юли бяха насрочени предсрочни парламентарни избори и комунистите отново получиха най-много гласове, които обаче не бяха достатъчни, за да формират конституционно мнозинство в парламента (с две трети от депутатските места).

Четирите опозиционни партии, влезли в парламента, създадоха „Алианс за европейска интеграция“, който разполага с гласовете на 52-ма депутати от общо 101. Надмощието е достатъчно, за да изберат председател на парламента, но не и президент.

За да получи все пак Молдова нов държавен глава, комунистите и демократическата коалиция ще трябва да постигнат някакво споразумение. В противен случай страната ще бъде изправена пред нови избори, но вече догодина – конституцията съдържа забрана да се организират повече от две избирателни кампании годишно. Ако се стигне до този вариант, той може да доведе до двувластие в страната – да управляват екипите на председателя на парламента и на и. д. президент. За момента в републиката няма правителство (кабинетът подаде оставка преди два дни), парламентът е без ръководство, липсва и президент, а Владимир Воронин изпълнява длъжността държавен глава.

По-рано демократите предлагаха като възможност за изход от политическата криза връщане към преките президентски избори, каквото беше положението преди 2000 година. Това обаче ще е стъпка назад, смята Аркадие Барбарош, директор на Института за обществена политика в Кишинев. „Страните от постсъветското пространство, които практикуват общонародни избори за президент, са държави с авторитарен режим. Затова Молдова, вместо да се връща към тази практика, трябва да стесни функциите на президента, който обаче да запази ролята на модератор в отношенията между политическите партии по време на кризи“, пояснява експертът.

Първият парламентарен ден ще покаже каква тактика ще изберат депутатите. Както съобщи за „Независимая газета“ Мариан Лупу, лидерите на партиите от „Алианса за европейска интеграция“ са разисквали подробности по нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.