Ще сдаде ли всемогъщата бюрокрация властта в Япония?

Лидерът на Японската демократическа партия Юкио Хатояма в централата на партията в Токио. Снимка: Ройтерс

Японските бюрократи са елитът на народа и му помогнаха да си стъпи на краката след 1945 година. Днес обаче те са мишена на лидера на опозицията, който се зарече да ги подчини на волята си, ако спечели японските парламентарни избори в неделя. Работещи в по-голямата си част в министерствата в Токио, 360-те хиляди японски държавни служители са смятани за истинските властелини на архипелага. Това положение е нетърпимо за Юкио Хатояма, председателя на Японската демократическа партия (ЯДП), главното опозиционно движение в Япония, което спечели парламентарните избори на 30 август. „Тези избори могат да се превърнат в революционен вот за една нова Япония, ръководена от политиците“, не престава да повтаря Хатояма, който най-вероятно ще стане премиер.

В Япония висшите чиновници имат широки правомощия, позволяващи им да „направляват“ политиките, да изготвят проектозакони и да съставят бюджетите. С ранга на заместник-министър, административният секретар на дадено министерство често пъти има доста по-голяма власт дори от министъра, на който е подчинен. Дълго време бюрократите имаха възможност да отидат на работа във фирми, чиято дейност са регулирали, веднага след пенсионирането си от държавна длъжност. Тази практика се нарича „парашутизъм“ и се твърди, че насърчава корупцията и шуробаджанащината. Сега тя е отчасти забранена.

Нашествието на бюрокрацията датира от седми век, когато японската държава започна да подражава на системата на мандарините на могъщия си китайски съсед. Блестящите ученици избираха служба при императора, като така печелеха уважението и страхопочитанието на сънародниците си.

След разгрома на Япония по време на Втората световна война, чиновниците изиграха съществена роля, за да може американските окупатори да се адаптират към японската действителност. После изведоха нацията до ранга на втора икономическа сила в света. Направиха го в тясно сътрудничество с шефовете на японските компании и с японската Либерално-демократическа партия (ЛДП), консервативното движение, което редовно е преизбирано начело на правителството от повече от 50 години.

Но за бюрокрацията понякога се говори и като за автономна и тъмна сила, чиято главна цел е собственото й възпроизвеждане. Министерствата са обвинявани, че харчат държавни средства за строителството на мостове и пътища, които не са нужни на японските села, само за да използват наличните фондове и да докажат необходимостта от подновяването на бюджетите.

Когато беше разкрито, че са изчезнали 50 милиона пенсионни досиета, ръководителите на администрацията отново се озоваха на подсъдимата скамейка. Това предизвика огромен скандал през 2007 година. Бившият премиер от ЛДП Джуничиро Коидзуми, заемал поста от 2001 до 2006 година, превърна борбата срещу разхищенията на държавни средства в своя запазена марка, но предложенията на Хатояма се простират доста по-далеч.

Евентуалният бъдещ лидер на Япония обеща да изпрати стотина депутати в министерствата, за да контролират дейността им. Той иска също така да създаде стратегически съвет, който да бъде под директното ръководство на премиера и да бъде натоварен със задачата да изготви „политически“ бюджет извън административната сфера.

„Бюрокрацията функционираше добре, когато Япония се стремеше да настигне развитите страни“, твърди Фусао Учиро, преподавател по политически науки в Университета в Нагоя. Тази задача е изпълнена и сега трябва да покажем, че сме изобретателни, а това не е присъщо за администрацията. Ерата на бюрократите може да достигне края си“, допълва той. Други специалисти обаче мислят, че ЯДП трябва да намери начин да съжителства с тази брънка на японското общество, която не може да бъде заобиколена.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.