4-дневната работна седмица в щата Юта набира фенове

Снимка: e-vestnik

Във време, когато хората работят повече от всякога (в случай, че имат късмета още да са на работа), 17 хиляди души в американския щат Юта се подлагат на необичаен експеримент. Преди година Юта стана първият американски щат, който въведе 4-дневна работна седмица за повечето държавни служители, чиито учреждения затвориха врати в петъчните дни, за да намалят разходите за електроенергия. Допълнителният почивен ден обаче не е равнозначен на отпуск, тъй като служителите получават същите заплати и изработват същите часове. Те продължават да прекарват в офиса по 40 часа седмично, като започват работа по-рано и приключват по-късно. На петия ден обаче учрежденията затварят врати и не е нужно да се отопляват, охлаждат или осветяват, а самите служители не харчат гориво, за да стигнат до работните си места.

Една година по късно експериментът на Юта се оказва изключително успешен и дори „ражда” съкращението TGIT („thank God it’s Thursday” – „Слава Богу, че е четвъртък”). Властите на щата изчисляват, че компресирането на работната седмица е довело до 13-процентно намаляване на използваната електроенергия, а служителите са спестили около 6 милиона долара от бензин. Като цяло инициативата ще намали вредните емисии на газове на щата с повече от 12 хиляди метрични тона годишно.

Логично, държавните чиновници също са доволни и искат да продължат работата си по същия график. „Практиката е полезна, както за околната среда, така и за служителите. На хората като цяло им хареса. Може би изключение правят родителите с малки деца, за които някой трябва да се грижи по-дълго време през работните дни”, казва Лори Уодсуърт, преподавател в Университета Бригам Янг.

В момента мениджъри от цял свят се свързват с властите на Юта, а градове като Ел Пасо, Тексас и Мелбърн Бийч, Флорида директно взимат пример от щата. Бизнесът също се оказва заинтересуван – компанията „Дженерал мотърс“ изпробва схемата с 4-работни дни по 10 часа в няколко от заводите си. „Усеща се, че тази система набира популярност”, казва Р. Майкъл Фишъл, заместник декан на Юридическия университет в Кънектикът, който организира симпозиум на тема „4-дневната работна седмица”.

Предимствата на схемата „ 4 по 10” са ясни: по-малко пътувания, по-ниски режийни разходи. Освен тях обаче се появяват и други, неочаквани ползи, дори за хората, които не са държавни служители. Удълженото работно време позволява на хората да ползват услугите на учрежденията, без да се налага да отсъстват от работа. С въвеждането на новата система опашките в отдела по моторни превозни средства всъщност са станали по-къси. Опасенията, че хората ще се претоварват с десетчасовия работен ден, се оказали неоснователни – според Уодсуърт служителите вече ползват по-малко болнични и спортуват повече в петъчните дни. „Тази политика може да се окаже ключова по отношение на баланса между работата и личния живот”, смята Джеф Херинг, изпълнителен директор на отдел „Човешки ресурси” на щата Юта.

Разбира се, в ерата на „Блекбъри”, по-малко дни в офиса не винаги означават по-малко натоварване. Докато цената на енергията непрекъснато расте обаче, има логика да се реагира гъвкаво и да се търсят всякакви начини за спестяване.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.