Мадона и циганите

Дан Павел

Снимка: e-vestnik

Освиркванията на публиката по адрес на Мадона (на концерта в Букурещ – б.р.) потвърдиха тезата й: циганите са дискриминирани в тази част на Европа. Дискриминирани са най-вече в Румъния, където броят им е по-голям от всяко друго място. Освиркванията потвърдиха още нещо: на тези от мнозинството не им харесва да им се казва истината в очите – че са расисти, нетолерантни, примитивни.

Последвалите враждебни коментари по адрес на Мадона представляваха втората вълна на същата действителност. Моралната чудовищност на тези, които я атакуваха, не заслужава да бъде коментирана, а който влиза в противоречие с подобни типове си губи времето. Защото насърчаването на „hate-speech“ (слово на омразата), расизма, на новите форми на фашизма, са наказателни постъпки. Прокурорите и съдиите са тези, които трябва да си поговорят с тях в съда.

Съществува една категория неофашисти, които казват, че омразата им към циганите е само отговор на бруталния, криминален и перверзен характер на представителите на този етнос. Те твърдят, че циганите/ромите са мързеливи, не работят, неграмотни са, лъжат, организират се в банди, крадат, мамят, бият хората по улиците, държат се предизвикателно към цивилизацията и мразят „нециганите“. В следствие на това „горките“ хора от мнозинството се защитават, както могат, срещу агресията на циганите. Иначе нямат нищо против малцинствата, чужденците, другите нации или раси.

Писано е твърде много за това колко истина, лъжа, опростенчество, предразсъдъци и отклонения има в по-горните възприятия. Действителността обаче противоречи на неонацистите.

Спомняте ли си антиунгарския лозунг, разпънат от агитката на футболния отбор „Стяуа“ в Уйпещ (Унгария)? Би трябвало да си го спомняте, тъй като УЕФА наказа „Стяуа“, която играе домакинските си мачове без агитка. Забравихте ли колко много са политиците и обикновените хора, които не понасят присъствието на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) в румънския парламент и управляващите коалиции? Да напомним ли на неофашистите и за многобройните свидетелства на антисемитизъм в страната, от която над 90 процента от евреите емигрираха, за отричането на Холокоста?

Мадона трябва да бъде поздравена за таланта й да предизвиква скандали, особено когато докосва уязвимите места в морала и политиката на едно общество. Ако беше дошъл някой професор от Харвард, Оксфорд или Сорбоната и беше казал такова нещо, никой нямаше да му обърне внимание.

Често говоря с моите студенти за расизма. Някои от тях бяха станали расисти, националисти, ксенофоби, антисемити, антиамериканци още преди да си дадат сметка какво означава това. Така са били възпитавани, такава е средата, в която растат. После много от тях се променят радикално, след като се срещнат с преподавателите, които ги карат да четат, да учат, да мислят, след като заминат със стипендия в Западна Европа или в Америка. Други си остават същите, а някои дори деградират и стават членове или симпатизанти на неофашистки организации.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.