Пералните машини – развъдници на бацили и вируси

Снимка: съплайърлист

Голяма част от домакините перат прането си при щадящите дрехите 30 градуса. По-ниската температура пести енергия и ресурси. Напредъкът обаче има сериозен недостатък: в хладката вода оцеляват прекалено много бацили. И дори се пренасят от една дреха на друга. Обречено ли е бъдещето на прането на 30 градуса, пише сп. „Шпигел”.

Пералнята се превръща в развъдник на бацили и това съвсем не е сценарий на ужасите от бъдещето. Вече е доказано, че бактерията Staphylococcus aureus се къпе спокойно заедно с прането. Семействата, които ползват една пералня, се разболяват масово от кожни болести, които бактерията причинява при отслабена имунна система. А чистото пране се оказва също болно.

Прането е главният заподозрян и за други инфекции. Извън болниците все повече се разпространяват резистентни бактерии, които не се повлияват от обичайните антибиотици. Те се пренасят чрез дрехите в домове за стари хора и в частни домове, поне така твърди микробиологът Хелмут Муха от института „Хоенщайн“ в Бьонигхайм. Значението на прането е също толкова важно, колкото и другите начини на пренасянето на бацилите.

Особено твърдоглави се оказват норовирусите в барабаните на пералните. Може би това е причината за увеличаването на заболяванията с разстройство, причинени от норовируси. Затова институт „Робърт Кох” в Берлин поръча на института „Хоенщайн“ изследване, което да покаже колко вируси преживяват процеса на пране. През юни беше представен съответният научен метод. Първоначално тестът беше замислен за почистващите препарати за индустриално пране, които трябва да дезинфекцират дрехите и бельото в болниците и социалните домове.

Бацилите се прескачат в кърпите за лице

„Със сигурност подобни тестове ще бъдат направени и за перилните препарати за домакинствата, убеден е Муха. Тенденцията е да се разработи дезинфекцираща технология на пране и за домакинствата. Производителите искат да повишат хигиената в домакинствата, донякъде и поради факта, че за в бъдеще ще имаме повече стари хора”, обяснява той.

Различни изследвания показват, че при 30 градуса по Целзий броят на микробите почти не намалява, когато се използва обичаен за търговската мрежа прах за пране. Дори при 40 градуса по Целзий с подобни препарати не се постига много. Пол Терпстра от холандския университет „Вагенинген“ установил, че Staphylococcus aureus и ентеробактериите преживяват меката баня без усилия.

Особено много бацили се тълпят в изпраните пелени и в кърпите за лице, докато чорапите и кърпите за нос от плат се оказали по-чисти. Особено впечатляващо е, че микроорганизмите могат да се размножават във водата, останала в празната пералня и при следващото й използване да се пренесат върху прането. При използване на програма от 60 градуса обаче в прането остават от десет до сто пъти по-малко бактерии, отколкото при пране при 40 градуса. „Но дори при тези програми дрехите остават заразени”, казва Терпстра.

60 градуса не са достатъчни за всички бацили

Почти всички бацили измират обаче, когато се прибави белина или прах за пране, съдържащ избелващи вещества. Колкото по-гореща е водата, толкова по-добре действат химикалите. Производители като дюселдорфската фирма „Хенкел“ се мъчат да създадат избелващи вещества, които да действат максимално и при ниски температури.

Техническият университет в Мюнхен потвърждава твърденията на Терпстра. И там повечето бацили изчезнали от дрехите, след като били изпрани при 60 градуса с препарати, съдържащи белина. И все пак гъбичките Candida albicans и Aspergillus niger (която може да засили пристъпите на астма) се оказали особено устойчиви.

Още през 2005 година Федералният институт за оценка на рисковете призова замърсените с микроби текстилни изделия като кърпи за почистване, но и бельото, да се перат винаги при 60 градуса по Целзий с избелващ препарат. Изваряването им обаче по принцип не е необходимо. Но според френския институт „Пастьор” този съвет съблюдават само една трета от хората.

Един поглед върху етикета на бельото в турско синьо, на розовите сутиени и шарените чорапи показва, че те трябва да се перат само при 30 градуса и в никакъв случай с избелващ препарат. Иначе цветовете ще избелеят. Т.е. потребителят има избор между по-голям брак на дрехите си или натъпкано с микроби бельо.

Индустрията и отделни лекари пропагандират прилагането на отделни хигиенизиращи препарати, които могат да убиват при 30 градуса по Целзий например бактериите, причиняващи бяло течение. Томас Хауер от Консултативния център по хигиена към университетската болница във Фрайбург съветва обаче да не се използват подобни средства: „Подобни мерки са прекалени. Опасността от зараза по правило е крайно ниска.” Списание Öko-Test също не одобрява прилагането на хигиенизиращи разтвори. Съдържащите се в тях дезинфектанти не се оказали по-ефективни срещу микробите, отколкото обикновените перилни препарати. А някои от тях може да предизвикат дори алергии.

От „Хенкел“ съветват към проблема да се подходи прагматично. Ако всички членове на семейството са здрави, е достатъчно прането да се пере при 40 градуса по Целзий. Ако някой се разболее, например от грип или от гъбички на краката, дрехите му трябва да бъдат прани отделно със специален препарат при 60 градуса. „Много хора забравят, че след всяко пране вратичката на пералнята и отделението за перилния препарат трябва да се отварят, за да се изпари останалата вода”, казва Дирк Бокмюл от „Хенкел“. През определени периоди пералнята трябва да бъде оставяна да работи празна с препарати, съдържащи белина, за да се унищожат бактериите в остатъчната вода.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.