Македония става пълнолетна, но партиите още са в пубертета

Катерина Арсовска

Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ празнуват победата на президентските избори през април т.г. Снимка: Ройтерс

Македония след една седмица става пълнолетна, но дали и политиците и партиите са издържали изпита за зрелост или са още във фазата на преболедуване на детските болести? За всички години на преход СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ само си разменяха ролите власт-опозиция, но нито едната, нито другата роля играеха добре. Когато бяха на власт, правеха това, което най-много бяха критикували в опозиция. Същата тактика има и албанският политически корпус.

Искахме анализ от експерти, но независим експерт трудно се намира – мнозина се внедриха като партийни воини, някои от тях неофициално, но повечето са партийно „оцветени“. За гражданите политиците са далеч от зрелостта. „Вероятно ще трябва да мине известен период, за да станат пълнолетни“, казва гражданин. „Далеч са от това“, смята друг гражданин. „Когато (Македония) стане член на ЕС и на НАТО, окончателно ще станем пълнолетни“, каза министърът на икономиката Фатмир Бесими.

Всяка година по правило партиите се заканват с гореща политическа есен. И тази година рефренът е същият. И докато на мода са отчетите за свършеното (някои отчитат свършеното от тях самите, а някои – от другите), опозицията вместо да се обединява, се разделя. И Цървенковски се събуди от следконгресния сън – пред журналисти той критикува Груевски, но каза, че свалянето на властта не зависело от него, а от гражданите. „СДСМ има задължението да победи страха, който владее в Македония, да окуражи и да подтикне гражданите да се противопоставят на натиска и на заплахите и да застане начело на съпротивата против тази недемократична власт“, заяви председателят на СДСМ Бранко Цървенковски.

Властта още лежи на лаврите на високия рейтинг, а пред гражданите разкрасява действителността с добре опаковани и скъпо платени маркетингови заблуди. Поради отсъствието на Груевски, отговорът ескспресно пристигна от Ставрески. „Това за съжаление е старият Бранко Цървенковски. Със същите приказки и същите фрази, с политическия опит от 18 години на разлиични позиции на властта“, каза министърът на финансите Зоран Ставрески.

С идеята за събуждане на демокрацията Любе Бошкоски от септември напуска стереотипите на празната реторика и непродуктивните обвинения. И докато СДСМ обявява, че ще бъде като правителство в сянка, Обединени за Македония ще действат като идващо правителство.
Демократичната партия на албанците и Нова демокрация все още се преброяват, а нищо не излиза и от заканите на Демократичния съюз за интеграция, че дават на Груевски срок до септември да реши въпроса за името. Сега идва периодът на пазарлък с коалиционния партньор – дали могат да лапнат някое по-добро кресло и да спечелят от новото проветряване в правителствения двор, за което се говори.

Общо взето, политиците обичат поръчани въпроси и свои журналисти. И държавният глава си е планирал да отговаря на въпроси след една седмица. „Въпросите на 6 септември. Ще има емисия на живо и тогава предайте на редакторите всички въпроси, които имате“, заяви Георге Иванов, президент на Македония. Дотогава каквото и да се случи в държавата, за отговор и коментар ще чакаме емисията. Затова в Деня на независимостта (8 септември) всички издокарани и усмихнати ще искат да се похвалят колко са допринесли за независимостта на Македония.

Дали някой ще се сети да попита гражданина какъв е животът му в пълнолетна Македония? А и защо да пита – да не сме в предизборна кампания.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.