Пожарите подпалиха кабинета Караманлис

Пожарникар се бори с огъня в северните предградия на Атина в края на август 2009 г. Снимка: Ройтерс

Трескави консултации със сътрудници, висши министри и съветници е започнал премиерът Костас Караманлис, за да реши какви действия да предприеме още тази седмица, за да подобри имиджа на своя екип, преди да отиде в Солун за откриването на международния панаир, където по традиция се огласяват правителствените планове за следващата година.Караманлис е подложен на силен натиск за драстичен ремонт на кабинета, който обаче съвсем не е лесно да бъде направен заради съществуващите сериозни сътресения и разногласия в правителството и в парламентарната група на управляващата партия Нова демокрация.

Първоначално замислените от премиера правителствени промени вероятно сега ще претърпят корекции след неотдавнашния катастрофален пожар в околностите на Атина, тъй като някои биха го упрекнали, че търси изкупителни жертви за пожарите, за да успокои общественото мнение.

През последните няколко дни все по-осезаемо се очертава вероятността премиерът да обяви избори, които ще се състоят през октомври. Дилемата пред Караманлис е „избори или ремонт на кабинета“. След консултации с представители на деловите среди миналата седмица, премиерът Караманлис придоби ясна картина за огромната стачна вълна, която се задава за неговия кабинет от есента.

Миналата седмица бизнесът призова двете водещи партии – Нова демокрация и ПАСОК, съвместно да поемат управлението на страната за излизане от икономическата криза.На хоризонта на предстоящата зима се очертава и социално напрежение, както и растящи сътресения вътре в управляващата партия Нова демокрация.

От близкото обкръжение съветват Караманлис да обяви предсрочни избори в следващите три дни, тоест преди да отиде на международното изложение в Солун в края на седмицата. При всеки случай изборите няма да се състоят преди 11 октомври, тъй като е сигурно, че този път Караманлис ще се опита да си осигури по-дълъг предизборен период, през който да може да подобри имиджа на своята партия и да притисне своя опонент от социалистическата опозция Георгиос Папандреу. Добре осведомени източници смятат, че най-вероятно Караманлис ще обяви избори на 18 октомври, въпреки че някои негови приближени предлгат това да стане на 25 октомври.

Възможно е обаче Караманлис да не вземе решение за избори, а просто да извърши драстични промени в своя правителствен екип. Откакто се е върнал от отпуск премиерът драска и пише имена на хартия, планирайки ремонт на кабинета. От една страна той е принуден да запази равновесието на силите вътре в партията, а от друга, е изправен пред риска да бъде обвинен, че не се осмелява да пипне „бароните“ в нея, които го притискат непрестанно да отлага датата на правителствените промени.

Ключовите фигури, които налагат този ремонт и трябва да бъдат сменени, са правителственият говорител Евангелос Андонарос, който според висши партийци не бива повече да бъде „лице“ на управляваващата формация, и вътрешният министър Прокопис Павлопулос, който се сочи като виновен за катастрофата, причинена от пожара в североизточните предградия на Атина.

От седмица насам Караманлис е разработил план и за смяната на още трима или четирима министри и повече заместник-министри. Той смята също да даде шанс и на около десетина депутати да получат министерски кресла. Едновременно с това премиерът е решил да не сменя министрите на развитието, на икономиката, на образованието и на здравеопазването. Външният министър Дора Бакояни, която заедно с министъра на околната среда,благоустройството и държавните строежи Георгиос Суфляс са сред привържениците за незабавни избори, заяви, че е уведомила Караманлис, че няма възражения да бъде сменена или преместена,ако той прецени това за необходимо.

За избори са също министрите на отбраната, на здравеопазването, на икономиката и главният съветник на премиера. Против предсрочния вот са вътрешният министър, председателят на парламента, образователният министър, министърът на развитието и секретарят на управляващата партия Нова демокрация. Те оценяват такъв ход като политическо самоубийство за партията Нова демокрация.

Всички обаче са единодушни, че каквото трябва да става, ще стане в следващите дни. Вероятно Караманлис ще оповести ремонта на своя кабинет в средата на следващата седмица. Определена роля за решението на премиера в тази насока се очаква ди изиграят и социологическите проучвания, които ще бъдат направени тази седмица.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.