Ще сменят ли САЩ стратегията в Афганистан?

Американски войници стрелят срещу талибански бунтовници в селището Баргематал, провинция Нуристан. Снимка: Ройтерс

В края на най-кървавия месец за американските сили в Афганистан и на фона на твърденията, че президентските избори са били масово фалшифицирани, видя бял свят докладът на генерал Стенли Маккристъл за войната в средноазиатската страна. В стратегическата оценка, която даде тази седмица, Маккристъл – командващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан – определи ситуацията като сериозна. Той смекчи унинието си, отбелязвайки, че войната може да бъде спечелена, но за тази цел трябва нова стратегия.

Аргументите на генерал Маккристъл не са новост. От известно време той подчертава нуждата преди всичко да се защити населението и след това да се преследват бунтовниците. Всъщност много преди той да се изяви края на юни, американците твърдяха, че правят точно това. Но докладът акцентира повече от всякога върху необходимостта операцията да спечели сърцата и умовете, например с рязко ограничаване на въздушните атаки.

Подробностите от доклада не са ясни, но се смята, че генералът е поискал значително увеличение на числеността на афганистанските войници и полицаи. Документът заобикаля, поне засега, въпроса дали има нужда от още американски войници в Афганистан. Обкръжението на генерала обаче говори открито за необходимостта от допълнителен контингент, така че Маккристъл може да го поиска следващите седмици. Но американците стават все по-обезпокоени от участието си в тази война и изпращането на още войници може да бъде непопулярно за Барак Обама.

Според проучване на „Ей Би Си нюз/Вашингтон пост“, извършено неотдавна, за пръв път по-голямата част от американците смятат, че войната в Афганистан не си струва усилията. През първите осем месеца на 2009 година бяха убити 182 американски войници. Американските военни, заедно с техните британски, канадски и холандски колеги, настъпват все по-дълбоко в южната крепост на бунтовниците. Броят на жертвите расте, което може да направи войната още по-непопулярна.

Хаосът около президентските избори влоши ситуацията. След вота през август афганистанските представители бяха засипани с обвинения в измама, главно насочени срещу президента Хамид Карзай. Неговият основен опонент, бившият външен министър Абдула Абдула, представи доказателства за фалшифицирани бюлетини, принуда и други нередности. Комисията за изборните жалби е затрупана с над 2000 оплаквания. По думите на Абдула нарушенията са толкова големи, че той няма да приеме загуба.

Докато споровете след изборите продължават, рискът от сериозни безредици нараства. Според последното преброяване Карзай печели 46 процента от гласовете и все още е далеч от необходимите 50 на сто плюс един, за да избегне балотажа. Слуховете, че САЩ се опитват да помогнат за формирането на коалиция се засилват, въпреки че посолството и големите партии отричат.

Ако Карзай наистина победи, както изглежда ще се случи, това ще му създаде доста проблеми. Правителството не упражнява контрол над голяма част от Афганистан. То няма никакво влияние в по-голямата част от южните и източните райони, които са под контрола на талибаните, а влиянието му на север остава незначително. Бившите военни командири, чиято подкрепа Карзай си осигури преди изборите, ще трябва да бъдат наградени с постове в кабинета и да получат привилегии.
Завръщането на противоречиви личности като узбекския военачалник Рашид Достум, осигурил десетки хиляди гласове на Карзай, може само да затвърди обезсърчаващото усещане сред афганистанците, че гласовете им са били продадени на онзи, който е предложил най-висока цена.

Ситуацията наистина изглежда мрачна, но генерал Маккристъл е убеден, че изпращането на подкрепления за американските сили ще накара афганистанците да се чувстват по-сигурни. Ако Маккристъл постигне целта си преследването и убиването на талибаните ще мине на втори план в полза на защитата на гражданите. Засега изглежда, че ще я постигне. Но, както самият той добре знае, сигурността не може да бъде съхранена без политически консенсус, независимо колко още войници успее да докара.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.