Децата на руските олигарси обедняват

Собственикът на футболен клуб «Челси» Роман Абрамович с бившата си съпруга Ирина и сина им на стадион „Алгрейв“ във Фаро (Португалия) през 2004 година. Снимка: Ройтерс

Богатствата, които трябваше да наследят децата на най-богатите мъже в Русия, пострадаха от финансовата криза. Общата сума на наследството им е спаднала от 450 милиарда долара през 2008 година до 170 милиарда днес. Броят на “минигарсите”, които ще наследят повече от един милиард долара, също е драстично съкратен – от 112 преди настъпването на кризата на “само” 54. Кой е най-богатият наследник в Русия и кой е най-пострадал от катаклизмите във финансовия сектор, пише в. “Таймс”.

Последните рейтинги показват, че богатствата на най-заможните наследници в Русия – децата на свръхбогатите олигарси – рязко са се свили: само 54 от тях ще получат повече от един милиард долара. Преди настъпването на финансовата криза броят им беше 112. Общият обем на средствата, които трябва да бъдат наследени от “минигарсите”, също се е свил. През 2008 година той възлизаше на 450 милиарда долара, а сега – на 107 милиарда. Руското списание “Финанс” определи членовете на “малката лига” в света на големите капитали, разделяйки активите на най-богатите руски предприемачи на броя на децата им.

През тази година най-обезпечен от младите руснаци е 19-годишният Юсуф Алекперов, единственият син на президента на нефтения гигант “Лукойл” Вагит Алекперов. Състоянието му възлиза на 7,6 милиарда долара. През 2008 година той беше едва пети по богатство в списъка на наследниците. Независимо от новото място в класацията, наследството му се е свило почти двойно – по-рано то възлизаше на 13,5 милиарда долара.

Следващите пет места са заети от децата на собственика на футболния клуб “Челси” Роман Абрамович – на всяко от тях се полагат по 2,78 милиарда долара от състоянието му, което се оценява на 13,9 милиарда. През ноември обаче всяко от тях ще загуби по половин милиард долара, след като любовницата на Абрамович – Даря Жукова роди първото им (и негово шесто) дете.

Ударът, който кризата ще нанесе по джоба на Олег Дерипаска, изхвърли две от децата му в дъното на класацията. Неотдавна Дерипаска беше най-богатият човек в Русия. Състоянието му се оценяваше на 40 милиарда долара, което автоматично нареждаше осемгодишния му син Петър и шестгодишната му дъщеря Марина на първите позиции в “юношеската лига” на наследниците. Тази година те заемат едва 13-то и 14-то място с по 2,45 милиарда долара – Дерипаска е загубил почти 90 процента от състоянието си.

Подобна съдба застигна много богати деца от руското “златно поколение”. Ирина и Александър Векселберг, децата на Виктор Векселберг – един от четиримата руски акционери на съвместната британска-руска компания “ТНК-BP” – вероятно ще наследят по 1,5 милиарда долара вместо по 7,75 милиарда. Затова те отпаднаха от първата десетица и отидоха чак на 29-то и 30-то място. Евгений Лебедев, син на собственика на вестник London Evening Standard Александър Лебедев, се изкачи в списъка от 47-мо на 25-то място: предполага се, че ще наследи 1,95 милиарда долара. Въпреки това през следващата година той може да отпадне от класацията, тъй като баща му чака раждането на още едно дете.

По всичко личи, че най-пострадали от кризата са Татяна и Феликс Евтушенкови – децата на шефа на АФК “Система” Владимир Евтушенков. Тази година те отпаднаха от класацията, а наследството им се сви с по 5,3 милиарда долара до нищожните 530 милиона. И не са сами в съдбата си. “Минигарсите” са само 54 – т.е. по-малко отколкото през 2007 година, когато сп. “Финанс.” Състави първата си класация (тогава децата на милиардерите бяха 70). Общата сума на наследството им също е намаляла – през 2007 година тя достигна 240 милиарда долара.

Много от руските олигарси предпочитат да пазят личния си живот в тайна. Някои от тях успяват да крият информацията за децата си. Списанието включва в класацията някои от наследниците без да посочва имената и възрастта им.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.