Цитат в десетката: Политиците у нас не се научиха да четат

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

Алексей Петров е дал интервю за “Труд“, в което, между другото, се казва:
– Вашият престой в ДАНС ориентира ли ви за това кои са корумпираните на върха на властта?
– Да. Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа – има 10 бивши министри в доклада! – може да се уплашите. Всеки, сдобил се с власт в последните 20 години, се е корумпирал.
– Защо не ги арестувахте всичките?
– ДАНС си е свършила работата дотук. Процесите в правоохранителната система се движат. Чадър над никого не е имало. Нека Бойко продължи.
Цял ден българските политици обсъждат нещо, което НЕ е казано в интервюто. Убедете се сами:

Яне Янев: “Бившият премиер Сергей Станишев е прикривал сигнали за корупционни практики.”
БСП: “Председателят на БСП Сергей Станишев, в качеството си на министър-председател на Република България, не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с бивши министри от кабинета му.”
Иван Костов: “Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев да отговори дали има доклад на агенцията до бившия премиер Сергей Станишев, в който са посочени имена на корумпирани министри от тройната коалиция.”

Сигурен съм, че има и още изяви на други политици, “специалисти” по темата. Очаквам бившите шефове на разузнаване, контраразузнаване и т.н. да се обадят.

Проблемът е, че Алексей Петров никъде не говори за доклад до Станишев. Нито пък казва, че “има 10 корумпирани министри”. Напротив – той прави предположение, че ако каже, например “10″, журналистката може да се уплаши. Всъщност Алексей Петров казва нещо повече – че всеки се е корумпирал. А това включва и Иван Костов, и Яне Янев, и Бойко Борисов. Дори на нелепия въпрос защо ДАНС не е арестувала корумпираните, Петров си отговаря съвсем правилно – че има правосъдна система, която би трябвало да събере данните и доказателствата, в рамките на НПК, след което да повдигне обвинение. Но изглежда не само обикновените хора, но и медиите у нас искат полицията (ДАНС) да решава кой е виновен и кой – не?

Днес въпросите на медиите би трябвало да са насочени не толкова към Станишев. Алексей Петров не казва, че има доклад, изготвен за него; напротив – казва, че докладът е при Бойко Борисов, което ще рече, че ако има такъв доклад (да не вярваме на Петров безрезервно), той е изготвен след влизането на Борисов във властта? Следователно въпросите трябва да са към Алексей Петров и към новия шеф на ДАНС. Както и към всеки един от политиците, имали власт през последните 20 години.

Неизвестно защо обаче политиците прочетоха интервюто така, както им отърва. Дали е неизвестно защо, наистина :-)

Виж още текстове в блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.