Супермаркети за бедни никнат в богата Австрия

Социален супермаркет във Виена. Кадър от документален филм

Десет години след като през юли 1999 г. един пастор откри в Линц първия „социален супермаркет“ в Австрия – четвъртата по богатство страна в Европейския съюз, тази инициатива се разраства с предстоящото създаване на първия мобилен социален супермаркет.

За да станете клиент на Sozialmarkt във Флорисдорф, североизточно от Виена – един от петте социални супермаркета в столицата и от общо 40-те в Австрия, трябва да имате доход под 890 евро месечно за един човек, 1300 евро за двойка и 200 евро на дете, отглеждано от вас. Всеки клиент получава членска карта след стриктно проучване на документите му от благотворителната асоциация Самаритербунд (Samariterbund), която управлява проекта. В социалните супермаркети можете да пазарувате за максимум 30 евро седмично при цени средно с около 70 процента по-ниски от обикновените супермаркети.

Шанел – около 40-годишна, безработна и майка на две деца, идва по три пъти в седмицата. Съпругът й е сервитьор, безработен от два месеца. „Този супермаркет е голяма придобивка за нас. Не знам как щяхме да изкараме месеца, ако го нямаше. Вижте какво купих: салата, хляб, конфитюр и зърнени закуски само за едно евро“. Във Виена 200 000 души живеят под прага на бедността от общо 1,6 милиона жители. В цялата страна те са 400 000 при население от 8,2 милиона.

„Производители на стоки от известни марки или търговци на едро ни доставят пряко продуктите си и затова понякога някои рафтове са празни по цели седмици“, обяснява Раймунд Паар, касиер в социалния супермаркет във Флорисдорф, който е отворен само сутрин. Като се изключат алкохолът и тютюнът, в супермаркета може да се намери почти всичко. Стоките са с малки фабрични дефекти, които обаче не се отразяват на качеството. Хранителните продукти са в срока на годност, а когато той е изтекъл, са безплатни. Литър мляко, например, се продава за 20 евроцента. „Някои клиенти идват от много далече: семейства, чужденци, хора, останали без работа заради кризата“, разказва Раймунд. Средно около 500 души пазаруват всеки ден в магазините на Самаритербунд.

За разлика от френските кухни за бедни Restos du coeur (Ресторанти на милосърдието) или германските CAP, създателят на австрийските социални супермаркети – пастор Волфганг Пухер разработи концепцията по модела на международната католическа общност Свети Винсент, но с типично австрийски подход: „Да се купува, макар и на символична цена, а да не се раздава безплатно“, обяснява Ангела Прокш, ръководителка на проекта за столицата. За да се задоволи търсенето в земеделските райони, от 21 септември автобус на друго благотворително сдружение – SOMA, ще обслужва няколко общини в района Валдфиртел, в северозападна Австрия.

Председателят на Самаритербунд във Виена Зигфрид Зелтиш се обърна с призив към депутатите: „Нека всички онези, които не се втурнат към палмите, да дойдат да помагат в социалните супермаркети в Австрия. Това е добра възможност да опознаете грижите на вашите избиратели“. На 1 юли министърът на социалните грижи Рудолф Хундщорфер и председателят на регионалния парламент на Виена Хари Копиц, и двамата социалдемократи, дойдоха на откриването на социалния магазин във Флорисдорф. Но финансовата помощ, обещана от държавата на индустриалеца Александер Шил за откриване на нов социален магазин, все още не е отпусната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.