Внимателно с „Фейсбук“ – работодателите шпионират

Снимка: Ройтерс

Преди да назначат някого на работа, търсейки поверителни информации за тези, които кандидатстват за ново работно място, германските работодатели все по-често посягат към търсачките в Интернет и разглеждат страниците. Според най-ново проучване цели 28 процента от анкетираните фирми редовно използват информации за лицата, които им предоставя Интернет, а половината от тях признават, че са започнали разследването преди първия разговор. Затова е оправдан страхът на тези, които имат профил в Интернет, във Фейсбук, и са поставили в него някои интимни и пикантни фотографии, че ще бъдат видени и от някой, който може би не трябва да ги вижда. Според проучването в търсенето на информации, които по правило се намират в молбите за работа, на работодателите най-често служи именно Фейсбук и студентските мрежи като германската Щуди Б3.

За разлика от снимките от партита и различни концерти, на които работодателят по правило гледа негативно, 62 процента от шефовете остават с позитивно впечатление от информациите за някой социален ангажимент или описанието на хобито на този, който кандидатства за работно място. Негативни точки носят и публичните изказвания, т.е. в Интернет, за бивше работно място. Според най-новите проучвания цели 76 процента от работодателите са заявили, че писането на негативни подробности за предишното работно място, за колегите и за работната атмосфера показват лицето в негативна светлина.

Германският министър за защита на потребителите Илзе Айгнер предупреди хората да бъдат внимателни, когато става дума за публикуване на лична информация на страниците в Интернет. “Несериозното и наивно писане за лични подробности в Интернет може сериозно да застраши нечия кариера,” заяви Айгнер. Федералният директор за защита на данните Петер Шар предупреди гражданите да бъдат внимателни, но добави, че всеки , който напише в Интернет нещо за себе си, трябва да знае, че това нещо ще бъде намерено и прочетено от други хора. Шар подчерта, че освен работодателите информациите, които свободно кръжат из различни мрежи, все повече служат и на агентите на различни осигурителни дружества и на хората, които дават апартаменти под наем.

От друга страна, макар резултатите от изследването да изглеждат страшни, те показват и нещо позитивно. 36 процента от компаниите твърдят, че при търсенето на по-конкретни и по-сигурни информации за евентуалния бъдещ работник никога не биха се опрели на информациите, които им дава Интернет, тъй като, както изтъкват, никога не се знае всъщност кой и защо е поставил в Интернет тези данни.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.