Ще се отърве ли Полша от имиджа на русофоба на Европа?

Полският министър-председател Доналд Туск (вдясно) и руският премиер Владимир Путин разговарят на кея в полския град Сопот. Снимка: Ройтерс

Разбирателството, което демонстрираха Русия и Полша във вторник, 1 септември, на тържествата в памет на началото на Втората световна война, може да ознаменува нов период в отношенията между двете страни. Период на реалистичната политика, което на свой ред ще повлияе на положението на Полша в Европейския съюз. Готови ли са политиците да загърбят противопоставянето от миналото, пише сайтът ИЮОбзървър.

Министър-председателят на Русия Владимир Путин и лидерът на Полша Доналд Туск се срещнаха в полския град Сопот на брега на Балтийско море и 30 минути разговаряха приятелски пред камерите, разхождайки се по кея. Срещата, която е първата от подобен род за последните осем години, премина на фона на мероприятията в памет на 70-тата годишнина от началото на Втората световна война на съседния полуостров Вестерплате, на които – за да демонстрират уважението си – пристигнаха около 20 европейски лидери.

В откритото си писмо, публикувано на същия ден в полския вестник “Газета виборча” Владимир Путин заяви, че в бъдеще отношенията между Русия и Полша може да станат не по-лоши от отношенията между Русия и Германия. “Партньорството на Русия и Германия стана пример за движение един към друг, устременост към бъдещето – при проява на уважение към паметта за миналото… Сигурен съм, че и руско-полските отношения рано или късно ще стигнат такова високо ниво,” написа той.

Руският премиер предложи също така да отвори архивните документи, които се отнасят до разстрелите в Катин през 1940 година, при които руските войници убиха 21 768 пленени полски офицери и представители на интелигенцията. Той подписа и договореност, според която полските кораби получават право да преминават към полската част от Калининградския залив през контролираните от руснаците води.

От своя страна полските политици се въздържаха от критически забележки по адрес на Русия. Дори президентът на Полша Лех Качински се ограничи до мъгливия намек за това, как през 2008 година Русия раздели Грузия като каза, че посегателствата върху териториалната цялост “са недопустими и днес”. “В перспектива Русия и Полша могат да започнат да работят като партньори, както се полага на две велики европейски държави,” заяви министър-председателят на Полша Радек Сикорски. “Писмото на Путин е пример за езика, на който един партньор трябва да говори с другия.”

Сложните отношения

Откакто Полша влезе в НАТО и в Евросъюза отношенията й с Русия са крайно сложни. Кулминация на проблемите стана ветото, което Полша наложи на договора за партньорство между ЕС и Русия през 2006 година, когато начело на правителството беше братът на Лех Качински Ярослав.

Дипломатическият стил на близнаците Качински затвърди наложилата се в европейските среди репутация на Полша като страна-русофоб, която трябва да бъде игнорирана в интерес на отношенията между Русия и ЕС. Подобна репутация със сигурност не допринесе за успеха на неотдавнашните опити на Сикорски да стане новият шеф на НАТО. Освен това има опасност тя да усложни председателството на ЕС на Полша, което страната ще поеме през 2011 година, и отношенията й с новото правителство на САЩ, дружелюбно настроени към Русия. Освен това, въпреки затоплянето в Сопот, полската администрация продължава да се отнася скептично към стратегическите планове на Русия.

Своеобразен тест за сдобряването между двете страни ще станат предстоящите преговори между Русия и Полша за цените на руския газ през 2010 година. Ако свършат с прекъсване на доставките, както се случи миналата година с Украйна, поляците могат отново да започнат да обвиняват Русия за това, че използва енергоресурсите като политическо оръжие срещу бившите комунистически страни.

Личният имидж

Освен това, в Полша Путин има имиджа на циничен бивш агент на КГБ, и няма да му е лесно да се отърве от него. Както съобщава полският вестник “Дженник”, във вторник в Сопот противниците на министър-председателя на Русия издигнаха триметров фалос с надписа “Путин”, което доведе до ареста на трима души. “Считаме Владимир Путин за лично отговорен за военните престъпления в Чечения, за нарушенията на правата на човека, за убийствата и преследванията на активистите”, каза един от демонстрантите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.