Трагедията в Охридското езеро – загинаха български туристи

Снимка: инпрес

15 български туристи загинаха при инцидент с кораб във водите на Охридското езеро. С правителствен самолет у нас се прибраха оцелели след трагедията.
Инцидентът с кораба „Илинден” е станал между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. На борда на кораб „Илинден” е имало 55 туристи, както и членове на екипажа.
По данни на македонското министерство на вътрешните работи корабът „Илинден” е потънал само за четири минути.
Първите резултати от разследването показват, че причина е скъсване на стоманено въже, свързващо кормилото с кърмата, което е предизвикало рязко завъртане надясно, при което пътниците по инерция преминали на другата страна на кораба, който се наклонил, напълнил се с вода и потънал. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е разпоредило проверка за екскурзията до Охрид и фирмата организатор. От думи на оцелелите е станало ясно, че те нямат договори за пакетни услуги, както и застраховки за екскурзията.
7 септември – понеделник ще бъде ден на национален траур.
Всяко от семействата на загиналите ще получи от правителството помощ по 10 000 лева.
Инцидентът с частния кораб „Илинден“ е станал в 10.20 ч местно време на 100 метра от брега между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро, близо до къмпинга. Корабът е потънал на около 200 метра от плажа „Елешец“. От брега очевидци са чули само крясъците на жените, след което всичко свършило. „Много е страшно. Мислим, че ще има много жертви“, казват очевидци.

На помощ са се притекли корабите „Галеб“ и „Александрия“, както и по-малки плавателни съдове. Много туристи са превозени в болница.

Все още не е известна причината за обръщането и потъването на кораба. Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

Македонският президент Георге Иванов прекъсна редовните си ангажименти и замина за Охрид на мястото на инцидента с кораба „Илинден”, предаде македонската телевизия А1. Иванов по-късно следобед ще се обади на българския си колега Георги Първанов.

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил правителственият самолет Ту-154 да излети незабавно за Охрид, за да прибере оцелелите български туристи, преживели инцидента с македонския кораб Илинден във водите на Охридското езеро.
„Проведох разговори с македонския премиер Никола Груевски, за да бъде оказана максимална помощ на пострадалите. Разпоредих на правителственият самолет да излети за Охрид и да прибере оцелелите туристи. За Охрид ще замине и заместник-министъра на външните работи Марин Райков. За Охрид пътува и временно управляващия посолството на България в Скопие.” – заяви за Агенция “Фокус” министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че се намира в постоянна връзка с президента Георги Първанов и уточняват дали ден за траур да бъде обявен на празника на Съединението на България или в понеделник. По-късно беше уточнено – 7 септември.
„Моят кораб „Кристина” спаси 15 български туристи и за съжаление извадихме един мъртъв младеж” каза пред Агенция „Фокус“ капитан Васко Янакиевски, капитан и собственик на туристическия кораб „Кристина”. „Времето беше идеално за плаване по Охридското езеро. Намирахме се с група туристи на 1,5 км. пред кораба „Илинден”. На 1 км. зад него беше корабът „Александрия”. Успяхме да стигнем до мястото на инцидента за 7-8 минути. Извадихме 15 души и за съжаление един мъртъв младеж. Хората се държаха над повърхността на водата за бурета и пейки. Очевидно са нямали време да облекат и спасителни жилетки. Оказахме помощ на спасените – одеала, напитки и ги оставихме на мостика на хотел „Метропол”. Там имаше четирима мъртви.

Много бързо реагираха военните от специалните част и от центъра за подготовка на гмуркачи, които пристигнаха на мястото на инцидента. Бързо реагира полицията, езерните части, спасителите. „Не мога да коментирам причините за инцидента. Всичко това се случи на около 100 метра от брега, на дълбочина 7-8 метра. Повтарям при великолепни условия“ – каза той.

Виж още Шокиращо видео от трагедията в Охридското езеро
По Агенция „Фокус“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.